VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Victor Bostan. Vinificatorul cu ambiţii mari
Locul 36

Victor Bostan. Vinificatorul cu ambiţii mari

Comentează

Bostan Victor
Directorul Vinăriei „Purcari"

Vârstă: 52 de ani
Data şi locul naşterii: 1 mai 1960, s. Cărpineni, r-l Hânceşti.
Studii: Universitatea Tehnică de Stat din Moldova, Facultatea Tehnologică, specialitatea tehnologia vinificaţiei.
Stare civilă: căsătorit, 3 copii

Victor Bostan, directorul general al Grupului de companii „Purcari&Bostavan Wineries”, este omul de afaceri care a demonstrat că proverbul american „ceea ce nu te omoară te face mai puternic” este valabil şi pentru Republica Moldova.

Şi-a început afacerile în 1992, după destrămarea URSS, având în palmares diploma în tehnologia vinificaţiei eliberată de Institutul Politehnic din Chişinău şi un stagiu de 10 ani în calitate de tehnician la o fabrică de vin din Hânceşti.

Astfel, în a doua jumătate a anilor ,90 ai secolului trecut, Victor Bostan a participat la crearea companiilor vinicole „Larga-Vin”, a renovat o fabrică în regiunea Krasnodar din Rusia şi a fondat o altă întreprindere numită „Kubani Vino”.  Businessmanul moldovean însă îşi vinde întreprinderile una câte una, pentru ca în anul 2002  să creeze renumita „Vinărie Bostavan”, care ulterior va fi transformată în grupul de companii „Purcari & Bostavan Wineries”, ce va include „Vinăria Bostavan”, „Vinăria Purcari”, „Vinăria Bardar” şi „Crama Ceptura” (România).

În următorii ani, cu paşi rapizi se impune în rândul greilor din domeniul vinificaţiei din Republica Moldova, iar producerea  renumitelor  vinuri de Purcari  îi conferă notorietate în lumea adevăraţilor cunoscători de vinuri. Totuşi, anul 2006, când Federaţia Rusă a impus embargou vinurilor moldoveneşti, vine cu pierderi de circa 10 milioane de dolari pentru Bostavan.  În aceste condiţii de criză, Victor Bostan dă dovadă de mentalitate occidentală de gestionare a afacerilor şi ia decizia de a căuta un investitor străin, care ar permite dezvoltarea afacerii.

Astfel, pentru o perioadă, partener al grupului de companii a devenit Detroit Investment împreună cu IFC, care a investit $5 mil. şi a primit o cotă-parte de acţiuni de 6,5%. În acest fel, până la finele anului 2007, compania a reuşit să restabilească circa 80 la sută din volumele de producţie de până la embargo. În plus, livrările de vin au fost rapid reorientate spre piaţa din România şi cea din Polonia, dar şi spre piaţa internă. Totodată, vinurile au început a fi exportate intens spre ţări precum Grecia, Turcia, Germania, Belgia, Olanda, SUA.  Din 2007 şi până în prezent, Vinăria Bostavan şi Vinăria Purcari sunt producătorii nr. 1 în Moldova.

Anul 2010 poate fi considerat o nouă etapă în dezvoltarea grupului de companii Bostavan. Astfel, Detroit Investment şi-a vândut acţiunile fondului de investiţii Horizon Capital, care a decis să cumpere 61% din grupul de companii, asumându-şi însă obligaţia de a investi $15 mil. în dezvoltarea companiilor. Ca urmare a tranzacţiilor, Victor Bostan va deţine 35% din acţiuni şi funcţia de preşedinte al grupului „Purcari & Bostavan Wineries”.

În prezent, „Purcari &Bostavan Wineries” controlează circa 50% din piaţa de producţie de vin de calitate în Moldova şi aproximativ 20% din piaţa de export.  

De asemenea, compania are în proprietate 1000 de hectare de viţă-de-vie, care trec cel mai riguros control al calităţii sub egida companiei „Giotto consulting Lab”. Astfel, procesul complex al vinului este urmărit sub toate aspectele calităţii, începând de la sol şi terminând cu savoarea stropului din cupa de vin. La 31 mai  2012, Victor Bostan a fost ales preşedinte al „Ghildei Vinurilor Moldoveneşti”. Puţin mai devreme, ziarul rus de limbă engleză „The Moscow Times” înserează un articol amplu despre grupul de companii „Purcari &Bostavan Wineries”, în care Victor Bostan îşi exprimă speranţa ca în cinci ani Moldova să fie recunoscută pe plan mondial ca producător pe picior de egalitate cu greii din domeniul vinificaţiei, Franţa şi Italia. Tot aici a declarat că în următorii trei ani, vrea ca „Purcari & Bostavan Winiries” să devină compania numărul unu în Europa de Est pentru vinuri şi să crească volumul total al vânzărilor la 50 de milioane de euro.

Anul 2012 a fost unul de succes pentru Victor Bostan: premii la cele mai vestite concursuri internaţionale, apogeul urmând a fi Marele Premiu al Republicii, pentru a doua oară în istoria sa de glorie, la cea de a 185 - a aniversare a Vinăriei Purcari.

Referitor la reuşită, Victor Bostan afirmă că succesul poate fi în mâinile oricărei persoane, dacă este dorit, căutat şi urmărit consecvent, dacă oportunităţile sunt valorificate continuu. Urăşte superficialitatea în toate, căci o consideră inamică. Priveşte spre noi culmi cu mintea antrenată şi cu sinceritate.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°