VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Vasile Chirtoca Omul care ştie să umple viaţa cu idei
Locul 33

Vasile Chirtoca Omul care ştie să umple viaţa cu idei

Comentează

Vasile CHIRTOCA
Preşedintele „DAAC-Hermes” S.A.

Vârstă: 54 de ani
Data şi locul naşterii: 20 septembrie 1958, s. Ghidirim, r-l Kotovsk, reg. Odesa, Ucraina
Studii: inginer
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Omul de afaceri Vasile Chirtoca a avut un an împlinit şi nu doar ca un mare amator de cai putere. Tot ce administrează preşedintele „DAAC-HERMES” poate fi considerat un model de dezvoltare economică, demn de o crestomaţie a businessului cu faţă umană.  

În 2012, „DAAC Hermes” S.A. a celebrat 15 ani de prezenţă în scena economică al Republicii Moldova. N-a fost mare alai, totuşi au închinat cupa solemnă cu şampanie, oarecum modest, la Operă şi Balet, împreună cu echipa şi cu cei mai fideli parteneri. La început a fost anul 1997, un debut reuşit cu Centrul auto „Skoda”, una dintre primele întreprinderi de ţinută europeană pe pământ moldovenesc. În 2000, La Chişinău a fost pus în valoare Renault-ul francez, în 2002 – Citroën şi Dacia, în 2003 – Nissan şi Ford, apoi centrele „Renault-Dacia-Nissan”, „Mazda”, „Citroën” şi salonul auto „Volvo-Land Rover”. Cele mai recente apariţii pe piaţa auto din Moldova sunt Suzuki şi Jaguar. Toate, luate împreună, formează un holding multidimesional, o mare maşinărie cu şi despre maşini, unde muncesc mii de oameni, aici, acasă.  

Preşedintele companiei „DAAC-Hermes” S.A., Vasile Chirtoca, de fiecare dată le mulţumeşte celor cu care munceşte şi crede că fiecare om este o valoare. Rămâne ferm convins că, având la îndemână o echipă de profesionişti, poţi răsturna şi munţii. Omul de lângă tine trebuie plătit, dar şi respectat, crede Chirtoca. Iată de ce oamenii vor să muncească la DAAC, toţi cei circa 2000 de angajaţi. Chiar dacă concurenţa e mare, DAAC-Hermes rămâne lider pe piaţă la capitolul vânzări şi deservire a automobilelor. Chirtoca dintotdeauna a găsit exact ceea ce a căutat. El mereu caută să-şi surprindă clienţii, de regulă cu noi oferte favorabile. În jurul lui Chirtoca roiesc proiectele, pe termen scurt sau lung, nu contează. Contează că omul e montat pe faza evoluţiei, ştie a completa viaţa cu idei, are o capacitate uluitoare de a se extinde, dobândind proporţii, însemnătate şi forţă. Cât priveşte proiectele noi, Vasile Chirtoca spune aşa: „În cazul în care nu vom avea parte de susţinerea legiuitorului, anual vom pune în exploatare câte un salon. Iar dacă legiuitorii se vor întoarce cu faţa spre acest business, cred că în cinci-şapte ani vom deschide 15 saloane în diferite raioane”. Cu alte cuvinte, cu sau fără legiuitor, Chirtoca va munci.

Chirtoca mai spune că statul, care realmente controlează economia, ar trebui să încurajeze formele organizate ale activităţii economice. La noi însă, acelaşi stat preferă să transforme ţara în bâlci, iar pe oameni – în autoturişti care rătăcesc în străinătate, în căutare de maşini şi piese ieftine sau în mecanici care repară autovehiculele în condiţii improvizate. Astfel, apare armata de datornici la buget. Puţini dintre greii businessului moldovenesc îndrăznesc să spună ceea ce spune Vasile Chirtoca.

Dânsul este părtaşul tehnologiilor curate şi face tot posibilul să avem un echilibru în toate, în ceea ce mâncăm, în ceea ce bem, în ceea ce gândim. Academic vorbind, Chirtoca este un ecologist prin definiţie. Nu întâmplător, grupul condus de Vasile Chirtoca deţine în gestiune circa o mie de hectare de pământ arabil. El vrea ca în această ţară, în capul mesei să fie pus produsul ecologic. Şi-şi propune să înceapă construcţia de aşezări agricole ecologice, comunităţi unde vor trăi şi vor munci cel puţin 100 de familii în fiecare. Nu este doar un vis roz-bonbon. Chirtoca vede aceste oaze, amenajate cu case de lemn, cu grădini, cu parcuri, cu lacuri. Vede oameni sănătoşi care se deplaseză ori cu bicicleta, ori călare, ori pe jos. Cel care nu visează la ceva măreţ e om pierdut.

În 2012, DAAC-Hermes Group a devenit noul proprietar al pachetului de 95,8% de acţiuni ale întreprinderii Viorica-Cosmetic din Chişinău. Pachetul de acţiuni a fost cumpărat la Bursa de Valori contra sumei de 51,04 milioane de lei. Astfel, Vasile Chirtoca începe o nouă filă în viaţa sa de cetăţean pragmatic. În linii mari, managementul Viorica-Cosmetic va fi păstrat, numai că, în următorii trei ani, Chirtoca va realiza un flux de investiţii majore în dezvoltarea şi modernizarea întreprinderii, cu atragerea partenerilor străini. Viorica Cosmetic va fi una dintre cele mai moderne întreprinderi. Nu sunt promisiuni declarative. Chirtoca nu obişnuieşte să arunce vorbe în vânt. Din urma lui rămâne ceva. Ne convinge de asta timp de 17 ani, exact din clipa în care a pornit în lumea mare a afacerilor.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+34°