VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Vasile Bumacov. Ministru nu doar în Moldova
Locul 43

Vasile Bumacov. Ministru nu doar în Moldova

Comentează

Vasile Bumacov
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Vârstă: 55 de ani
Data şi locul naşterii: 1 ianuarie, 1957, s. Mereşeuca, r-l Ocniţa
Studii: Institutul Agricol din Chişinău, Facultatea Inginerie Agricolă, specialitatea inginer-mecanic
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: Ordinul „Gloria Muncii”

Cu o pondere de 12,3% din produsul intern brut în anul 2011, dar care angajează peste 20% din populaţia activă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are de gestionat un domeniu dificil atât din punct de vedere social, cât şi de business.

Fie că e vară toridă, fie ploaie sau ninsoare, pentru Moldova e o calamitate. Şi aceasta pentru că agricultorii nu utilizează tehnologii moderne, nu-şi asigură roada şi percep în continuare domeniul agricol drept unul social, în care statul trebuie să-i ajute şi să le spună ce să facă. Exact cum era perceput şi de către stat, până nu demult.

Odată cu negocierea Acordului de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv cu Uniunea Europeană şi deschiderea pieţei pentru importul din UE, autorităţile au constatat că agricultura trebuie reformată din talpă. Că aceasta urmează a fi transformată dintr-un mod de subzistenţă a ţăranilor împroprietăriţi împotriva voinţei lor în afaceri competitive la nivel internaţional. Or, această tendinţă devine posibilă acum, spune ministrul agriculturii, inclusiv datorită scumpirii produselor alimentare la nivel mondial. Banii donatorilor străini au ajutat la lansarea multor afaceri, restructurarea sectorului, consolidarea terenurilor, însă acum sectorul are nevoie de investiţii private. Şi acestea au început să vină, de vreme ce oamenii de afaceri au simţit că în agricultura moldovenească se poate face profit. De exemplu, peste 35 de mii de hectare sunt prelucrate în prezent conform tehnologiei No-Till (sau agricultura fără arătură), care permite păstrarea stratului de cernoziom şi a umidităţii în sol. Au fost deschise aproape 200 de frigidere pentru păstrarea producţiei agricole cu capacitatea de 180 de mii de tone, a pornit construcţia sistemelor de irigare, cca 500 de producători au în roadă 65 de mii de hectare de livezi de mere şi lista poate continua.

Însuşi Vasile Bumacov a susţinut retehnologizarea agriculturii, lucrând timp de aproape zece ani în funcţia de director tehnic al unităţii de implementare a proiectului 2KR. Graţie acestuia, au fost create peste 18 mii de locuri de muncă noi şi cumpărate 6500 de unităţi de tehnică agricolă, care permit prelucrarea a peste 400 de mii de hectare de teren agricol. Mai nou, pentru a-i convinge pe oameni să-şi introducă terenurile în circuitul agricol, Vasile Bumacov promovează o taxă pentru pământurile lăsate în paragină.

Din 1999 a lansat mai multe proiecte de susţinere a agriculturii performante, al căror autor este. Printre acestea, Proiectul creşterii producţiei alimentare 2KR în Moldova, finanţat de Guvernul Japoniei, proiectul „Dezvoltarea sistemelor de irigare la scară mică”, finanţat prin intermediul Programului de securitate alimentară al Uniunii Europene, Proiectul „Energie renovabilă din deşeuri agricole de biomasă”, finanţat şi implementat de Banca Mondială, Proiectul „Centrul naţional de instruire în domeniul mecanizării agricole”, finanţat de Guvernul Japoniei, coautor al modelului de tractor pentru vii şi livezi produs la Uzina de Tractoare din Minsk, Bielorusia, lansarea Proiectului IFAD în Republica Moldova, al cărui prim director a fost.
u toate acestea, în ultimii ani firmele sale, evident că în afaceri agricole, nu i-au adus dividende. Multe din acţiunile sale au obţinut un pronunţat caracter de PR bun, pe care, în lipsa unor specialişti eficienţi în comunicare la minister, îl gândeşte de unul singur. Numai culesul roşiilor  împreună cu fermierii moldoveni şi cu prim-ministrul cât face! Şi calul de dar primit de la omologul său polonez! Mai dificilă va fi, probabil, promovarea consumului de vinuri în rândul moldovenilor, având în vedere preţul enorm al acestora în restaurante. Vă amintiţi cum, recent, ministrul Bumacov reproşa restaurantelor că o sticlă de vin costă 800 de lei?

De altfel, Vasile Bumacov nu a fost ministru doar în Moldova. În anul 2000, a deţinut funcţia de şef al Departamentului agricultură în guvernul de tranziţie instituit de ONU în Timorul de Est.

Având în vedere că ministrul agriculturii este numit şi eminentul guvernului moldovean, iar la şcoală era recunoscut pentru îndemânarea sa la deschis uşi cu şperaclul, sperăm că va găsi o cheie şi pentru reforma în agricultură.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Mai da Doamne, asha OAMENI!!!!
Grifor   -  
26 Noiembrie 2013, 13:55
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°