VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Valeriu Zubco. Procurorul general
Locul 12

Valeriu Zubco. Procurorul general

Comentează

Valeriu ZUBCO
Procuror General al Republicii Moldova

Vârstă: 47 de ani
Data şi locul naşterii: 12 martie 1965, s. Cerlina, r-l Camenca
Studii: jurist
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Nominalizarea lui Valeriu Zubco la şefia Procuraturii a fost o surpriză pentru foarte multă lume. Reflexiv şi analitic, Procurorul general vine din mediul academic şi societatea civilă. Deşi este unul dintre funcţionarii a căror demisie a fost cerută de Prim-ministru, s-a dovedit rezistent la atacuri politice şi se ambiţionează să ducă la bun sfârşit reforma sistemului, chiar dacă aceasta e mai dificilă decât s-a crezut iniţial.

Vin din afara sistemului şi ştiu că atunci când munceşti în altă parte, ai alte viziuni. Dar când vezi care e viaţa aici, înţelegi mai bine ce trebuie de făcut pentru ca acest sistem să fie funcţional. Este uşor să faci recomandări, dar e mai complicat să le implementezi. Iată de ce rămâne pe seama colegilor să-mi aprecieze munca”, declara recent Zubco, după 3 ani aflaţi la cârma Procuraturii.

Anul trecut, Procurorul general a fost acuzat în repetate rânduri de obedienţă politică, iar premierul Vlad Filat i-a cerut demisia. Zubco se ambiţionează să continue reformele la Procuratură, menţine independenţa instituţiei faţă de Ministerul Justiţiei, care ar vrea s-o subordoneze, şi continuă procesul de reformă. Lent, dar sigur. Au fost înfiinţate şi subdiviziuni noi pornind de la fenomenele înregistrate în viaţa cotidiană - Secţia de combatere a torturii, Secţia privind implementarea hotărârilor CEDO sau cea de investigare a infracţiunilor cibernetice, a fost iniţiată reforma Procuraturii anticorupţie, în paralel cu crearea CNA.

Pînă acum, nimeni nu a vrut ca Procuratura să fie o instituţie puternică, din această cauză reformele au stagnat, spune Zubco. Totuşi, anumite suspiciuni, legate de dosare politice, continuă să planeze asupra instituţiei.

În aceşti trei ani, Procurorul a avut de gestionat mai multe dosare complicate, de la 7 aprilie, judecători corupţi, atacuri raider şi terminând cu omoruri la comandă a unor oameni de afaceri.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+25°