VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Valeriu Pasat. Pune ştampila pe adevăr
Locul 29

Valeriu Pasat. Pune ştampila pe adevăr

Comentează

Valeriu Pasat
Politician, istoric

Vârstă: 54 de ani
Data şi locul naşterii: 13 iulie 1958, s. Scumpia, r-l Făleşti
Studii: Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău, Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse
Stare civilă: căsătorit, un copil
Merite: Ordinul rus „Drujba” (Prietenia)

În 2012 Valeriu Pasat a fost mai mult pe drumuri, plecări şi sosiri, la Moscova, Kiev, Harkov, Odesa, Bucureşti. Drumurile l-au purtat prin arhive, acolo unde a găsit istoria ţinutului natal şi a inspirat praful timpurilor.

De Ziua Independenţei, pe 27 august 2012, tradiţional, zece personalităţi marcante din diferite domenii au ridicat Premiul Naţional – diploma corespunzătoare, anexată cu un cec de 100 de mii de lei. Lui Valeriu Pasat i-a revenit Premiul Naţional pentru opera istorică, care este una de mare talent, rod al muncii academice. Aceasta a fost motivaţia oficială, venită de la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe şi luată în calcul de membrii Comisiei guvernamentale care au selectat candidaţii. E de menţionat că în colectivul unde munceşte, Valeriu Pasat este apreciat ca un foarte energic şi asiduu cercetător, fiind, totodată, un om modest, calm, corect în relaţiile cu cei din jur.

Colegii săi, care şi ei sapă adânc în istorie, au fost unanim pe aceeaşi lungime de undă – documentele pe care le-a pus în valoare Valeriu Pasat şi lucrările publicate au o contribuţie academică incontestabilă. Parcursul istoric al lui Valeriu Pasat este unul într-adevăr remarcabil. Mulţi au avut acces la arhive, dar puţini au ştiut ce să caute, cu atât mai mult să fie prolifici. El, de regulă, dacă e să caute – neapărat găseşte. În ultimii ani mai ales, la elaborarea mai multor cărţi de documente, a avut mereu sprijinul soţiei Lilia, profesoară de germană la Universitatea de Stat, dar pasionată şi de istorie.

Valeriu Pasat ştie să facă deosebire între ştiinţă şi politică. Anul acesta, mai ales a fost departe de viaţa de partid şi aproape de Academie. Dânsul şi-a făcut intrarea în forţă în lumea academică. Pe 6 decembrie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Adunarea Generală a membrilor AŞM. Pe agendă a figurat şi alegerea lui Valeriu Pasat în calitate de membru titular al Academiei de Ştiinţe din Moldova. De remarcat că pentru calitatea sa de academician s-a votat „pro” în unanimitate.

Tot în 2012 Valeriu Pasat a oferit un lot de cărţi mai multor biblioteci din capitală. Evenimentul, care a fost unul cu adevărat ieşit din comun, a adunat sute de oameni şi nu doar istorici. Donaţia de carte cu genericul „Valeriu Pasat şi istoria adevărată” a fost găzduită de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”. Savantul a donat bibliotecilor un lot solid de scrieri documentare extrem de importante ca deschidere ştiinţifică, ca abordare academică şi ca valoare istoriografică. Donaţia este constituită din şapte titluri de carte, toate lucrările istoricului: monografii, culegeri de documente, ediţii îngrijite de autor, care au menirea să completeze fondurile celor 31 de biblioteci din raza or. Chişinău şi 22 – din suburbii. Valeriu Pasat intenţionează să facă asemenea donaţii de carte, dar şi expoziţii de cărţi şi documente istorice şi în alte localităţi din republică.

În toamna acestui an a avut loc vernisajul expoziţiei tematice de documente, fotografii şi film „13 ani de stalinism. RSS Moldovenească în anii 1940-1953”.

Iniţiatorul şi autorul acestei expoziţii a fost savantul Valeriu Pasat. Pentru prima dată un cercetător face o retrospectivă istorică atât de spectaculoasă. Pentru prima oară documentul istoric vine atât de aproape de publicul larg. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept, în colaborare cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, sub egida AŞM. Şi de data aceasta, dl academician a operat nu cu emoţii, ci cu faptul smuls din realitatea istorică. Acel document scotocit cu atâta migală prin arhive şi care niciodată nu minte.

Într-un fel, această expoziţie este o continuare a alteia, ce a avut loc la Strasbourg, la Consiliul Europei, unde fostul ministru al securităţii, respins de autorităţile comuniste de la Chişinău, a organizat de la Moscova lansarea cărţii de memorii şi desene din Gulag a basarabencei Eufrosinia Kersnovski. Acel eveniment a fost o primă manifestare plenară a unui cercetător basarabean la Forul Suprem al Europei. 

Ca ex-director SIS, ex-ministru şi ex-ambasador, Valeriu Pasat cunoaşte bine că doi inşi pot ţine un secret numai dacă unul singur îl ştie.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+2°