VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Nicolae Ciornîi. Un milionar sentimental
Locul 16

Nicolae Ciornîi. Un milionar sentimental

Comentează

Nicolae CIORNÎI
Preşedintele AMG Holding

Vârstă: 63 de ani
Data şi locul naşterii: 24 august 1949, s. Lipeţkoe, reg. Odesa, Ucraina
Studii: Institutul pentru Economie şi Comerţ, Moscova
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: „Ordinul de Onoare” 2007, „Ordinul Republicii” 2009

Nuci şi seminţe, vinuri, petrol, construcţii şi fotbal sunt doar câteva din domeniile în care a reuşit să construiască afaceri de succes, fără a-şi pierde în acelaşi timp dragul de oameni şi de ţară. Diversele afaceri ale lui Nicolae Ciornîi au fost integrate în 2001 într-o structură de holding – Agro Management Group – care reuneşte AMG Kernel, AMG Agroselect, Chateau Vartely, EcoTehLeader, FMC Fabrica de Materiale de Construcţie din Soroca, Vestoil Moldova.

Potrivit unor estimări făcute de jurnalişti ucraineni, Nicolae Ciornîi este al treilea businessman din Moldova, cu o avere de 120 de milioane de dolari. Alte estimări sunt, însă, mult mai generoase şi, probabil, mai aproape de realitate. Nu spunem asta doar pentru că am vrea să avem o ţară mai bogată şi, respectiv, milionari mai impozanţi, ci pentru că la active ca cele din portofoliul său vorbim de afaceri cu capitalizare şi valoare de piaţă mult mai mari.

Ca oricărui businessman de talie mare, îi este strâmt în Moldova şi şi-a internaţionalizat afacerile sau a revenit aici după ce s-a afirmat în alte ţări. Nicolae Ciornîi a început să facă afaceri în Rusia, unde între anii 1986 şi 1991 a lucrat pentru MoldUrengoiPromStroi, în Siberia. Relaţiile stabilite acolo au fost probabil decisive, căci construind pentru compania petrolieră a lui Vaghit Alekperov, a fost invitat ulterior să preia diverse funcţii în Lukoil, de la manager de ţară, apoi manager regional în Moldova, Ucraina, România, Serbia, Ungaria, până la vicepreşedinte al gigantului petrolier rus.

Acum, în Moldova, are cea mai mare plantaţie de nuci din Europa – circa o mie de hectare, însă ca proprietar a peste 10 mii de hectare de teren agricol, este cu siguranţă printre cei mai mari latifundiari din Moldova. Numai din puieţi a reuşit să-şi răscumpere investiţiile de circa 25 de milioane de euro, iar comenzile stau la rând pe doi ani înainte – venind de la agricultori din Ucraina, Rusia, Georgia, România, Turcia şi Ungaria.

Probabil, pentru că vine dintr-o familie muncitoare, acum are grijă ca angajaţii săi, peste 5 mii la număr, să se simtă mulţumiţi. „Au salarii bune şi concedii bine plătite. Copiii lor se odihnesc vara în tabere. Omul, dacă este chinuit de lipsuri, nu va pune suflet în ceea ce face. Este ştiut, ca să pună suflet, trebuie să fie mulţumit de remunerare,” spune Nicolae Ciornîi.

Primele afaceri le-a început la o vârstă la care alţii abia învaţă să socoată. La opt ani, a crescut 200 de iepuri, care i-au asigurat pe Nicolae şi sora sa cu haine şi încălţăminte pentru şcoală. „Nu am avut niciodată o mână păroasă care să mă împingă din urmă. Prin muncă am reuşit tot ce am în viaţă. Nu spun că sunt un om talentat şi cultivat atât cât aş vrea să fiu, în toate domeniile. Aş fi vrut poate să fiu mai dotat, chiar şi în fotbal, care mi-a plăcut întotdeauna, dar nu am avut posibilitate să-mi dezvolt aceste aptitudini, deoarece am fost nevoit să muncesc, de mic copil,” precizează omul de afaceri.

Nicolae Ciornîi crede în producere, deşi serviciile sunt şi ele foarte importante. Soluţia pentru criza economică este producerea. „Cel care produce va rezista. Dar e vorba de produse pentru care există cerere – şi în rândul cumpărătorilor autohtoni, şi în afară”. Astfel, a investit în performanţă în toate întreprinderile – Chateau Vartely, de exemplu, este o investiţie de 25 de milioane de dolari şi produce vinuri etalon. Dintre afacerile care atrag atenţia prin originalitate, mai trebuie menţionată privatizarea unei clădiri nefinalizate a fostei uzine „Tracom”. După ce a amenajat-o, Nicolae Ciornîi a vândut-o înapoi statului, adică Serviciului stare civilă.

Businessman cu simţul perspectivei, perfecţionist şi reformator, Nicolae Ciornîi trebuia şi trebuie să existe în Moldova pentru a da un exemplu şi altora că se poate.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°