VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Namig Hasan Oglu Aliyev
Locul 0

Namig Hasan Oglu Aliyev

Comentează

În 2012, după o pauză de cinci ani, a fost convocată Comisia interguvernamentală bilaterală de cooperare economică.

În mai, noul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a întâlnit cu omologul său azer, preşedintele Ilham Aliyev.

În Moldova locuiesc în jur de 5000 de azeri, majoritatea fiind cetăţeni ai Republicii Moldova.

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova

Relaţiile diplomatice bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan se dezvoltă cu succes, susţine Excelenţa Sa, ambasadorul Namig Hasan oglu Aliyev. Anul 2012 a fost marcat de câteva evenimente de ordin politic, economic şi cultural, iar 2013 va păstra tendinţele.

AAnul 2012 a început cu dreptul – în ianuarie prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a efectuat o vizită oficială în Azerbaidjan, unde a avut loc întrevederea cu preşedintele Ilham Aliyev. Cei doi oficiali s-au pronunţat pentru intensificarea cooperării în plan politic, economic, cultural, investiţional. Drept urmare, după o pauză de cinci ani, a fost convocată Comisia interguvernamentală bilaterală de cooperare economică. În mai, noul preşedinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, s-a întâlnit cu omologul său azer la Moscova, în cadrul summitului informal al şefilor de stat din CSI. În noiembrie, au fost organizate Zilele Culturii Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova – timp de cinci zile, la Chişinău, Bălţi şi Comrat au avut loc expoziţii, lansări, spectacole şi proiecţii de film, toate cu acces gratuit pentru public.

Pentru Excelenţa Sa, 2012 a fost un an de succes şi în plan personal. Nepotul său, în vârstă de un an şi câteva luni, a petrecut câteva săptămâni la Chişinău. La începutul anului, Domnia Sa, în colaborare cu Academia de Administrare Publică din Chişinău, a susţinut o conferinţă dedicată conflictelor azere. La 24 februarie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc prezentarea cărţii, editată în limba română, „Dreptul internaţional şi conflictul din Nagorno-Karabah”, semnată de Domnia Sa. Tot în acest an, în Moldova a apărut o monografie ştiinţifică semnată de fiul său.

În Moldova există o diasporă azeră destul de activă, iar câţiva oameni de afaceri azeri sunt bine cunoscuţi în ţara noastră. Printre ei se numără Feyruz Isayev,  directorul companiei „Lukoil-Moldova”, şi Vugar Novruzov, patronul reţelei „Casa Curată” şi preşedinte Congresului Azerilor din Moldova. Excelenţa Sa, Namig Hasan oglu Aliyev, spune că la moment, în Moldova locuiesc în jur de 5000 de azeri, majoritatea fiind cetăţeni ai Republicii Moldova. De un an şi jumătate de când Excelenţa Sa este ambasador al Azerbaidjanului la Chişinău, nu a auzit de niciun incident neplăcut cu implicarea vreunui cetăţean azer, fapt ce demonstrează că ei respectă legile şi tradiţiile Moldovei. Şi numărul de căsătorii mixte dintre azeri şi moldoveni nu e mic, unele fiind chiar celebre. Nepoata fostului preşedinte Voronin s-a căsătorit cu un azer. Fiica ataşatului militar al Azerbaidjanului în Georgia s-a căsătorit cu un moldovean. O moldoveancă a devenit soţia secretarului general al Asambleei Parlamentare a ţărilor turcice.

Pentru anul 2013 sunt planificate deja câteva evenimente importante. Se lucrează la organizarea unor vizite oficiale şi evenimente culturale importante. Excelenţa Sa consideră că schimbul cultural este un factor foarte important pentru dezvoltarea relaţiilor diplomatice dintre două state. De asemenea, ambasadorul Namig Hasan oglu Aliyev îşi doreşte ca în 2013 să fie eliberate teritoriile azere ocupate şi refugiaţii azeri să se întoarcă acasă. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°