VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Marc Tkaciuk. Între geţi şi săgeţi
Locul 35

Marc Tkaciuk. Între geţi şi săgeţi

Comentează

Marc TKACIUK
Deputat PCRM

Vârstă: 46 de ani
Data şi locul naşterii: 26 septembrie 1966, or. Soroca
Studii: Facultatea de Istorie a USM; studii la Şcoala de Arheologie din Sutton-Hoo (Marea Britanie), doctor în istorie
Stare civilă: căsătorit, trei copii

Spre deosebire de Vladimir Voronin, Marc Tkaciuk e încă departe de a treia tinereţe. Poartă barbă şi chica voinicului. Mereu studiază rasa umană şi comunismul ştiinţific. Din aceste două componente, de vreo două decenii încearcă să patenteze un cocktail Molotov- Ribbentrop „made in Moldova”.

Marc Tkaciuk s-a născut pe mal de Nistru, în ’66, sub zidurile cetăţii Soroca, unde va fi agăţată sabia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, adusă în această toamnă de premie-rul Filat din Turcia-mumă. În CV-ul său antropologic se spune că provine dintr-o familie oarecum mixtă, mama fiind armeancă, iar tatăl – ucrainean. În anii ’80, Marc Tkaciuk a studiat la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău. Făcea parte dintr-un grup comsomolist (Fenix) interesat de ţinutul natal. Mai târziu, în 1995 şi-a tras doctoratul la St.-Petersburg, preocupat fiind de geţi şi săgeţi.

Prin târg se mai spune că atunci când Tkaciuk a studiat la Londra, în 1991, l-ar fi   contactat la o bere băieţii deştepţi din serviciul de spionaj britanic MI-6. Asta deja nimeni nu o poate şti, decât serviciul şi Marc Eugenovici.

Urmează cariera politică. Deodată, Marc Tkaciuk se face întâi simpatizant, apoi fruntaş al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Şi asta s-a întâmplat în ajunul alegerilor din anul 2001. Mirosea a câştig. De atunci şi până astăzi, Tkaciuk face ceea ce ştie mai bine, confruntă oamenii şi interesele, adică e plasat în politica mare, dat fiind faptul că şi partidul din care face parte rămâne relativ numeros.  

Şi în 2012 a pus la cale mai multe isprăvi politice. Şi-a scos în câteva rânduri partidul în stradă, a strigat voiniceşte în megafoane, a destabilizat cât a putut şedinţele Parlamentului. Mai toţi care părăsesc fracţiunea PCRM, în treacăt, amintesc despre Marc Tkaciuk. Amintesc ca despre o eminenţă cenuşie care acţionează doar cu lovituri sub centură. De exemplu, fostul comunist Igor Dodon afirmă că ieşirea la rampă a unor proaspeţi activişti, purtători de drapele şi aruncători de ouă, cum ar fi bunăoară Şelin, Coropceanu sau Starîş, se face la comanda deputatului comunist Marc Tkaciuk, care, de facto, ar controla PCRM.

Deputatul comunist Marc Tkaciuk înţelege limba română, dar nu o vorbeşte. Exact ca în bancul cu patrupedul. El declara cu nonşalanţă că nu simte necesitatea de a vorbi în limba moldovenească, pe care chipurile o cunoaşte, dar se fereşte să o vorbească, pentru că, cităm: „se emoţionează”. Haideţi să ne imaginăm, doar să ne imaginăm că în Duma de Stat a Federaţiei Ruse stau şi votează deputaţi ruşi care nu cunosc limba rusă. La Londra nu poţi munci gunoier şi nici pe şantier dacă nu cunoşti engleza. La noi poţi fi deputat. Totul este posibil. Asta pentru că înghesuim minorităţile.   

Aşadar, nu mai este niciun secret, strategia şi tactica PCRM este determinată de Marc Tkaciuk, care dintotdeauna şi-a dorit aici o situaţie revoluţionară permanentă, probabil după modelul leninist al dualităţii puterii. Adică intriga să fie pusă în capul mesei politice. Orice, numai nu relaţii de cooperare şi chiar coaliţie cu alte partide. Orice, numai nu pluralism în actul de guvernare. Dacă e să fim la guvernare, să fie vrajbă. Drept că o asemenea abordare mai înseamnă incapacitate de a ieşi din propria extremă. Un fel de sectarism. Mult nu rezistă.

Pe tot parcursul anului 2012, deputatul Marc Tkaciuk, ideologul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a vehiculat aproape zilnic sperietori gen: „duminica sângeroasă”, „ultimul pogrom” „revoluţie”, „revoltă” etc.

Cel mai grav este că deputatul Marc Tkaciuk a tot chemat instituţiile statului şi cele de drept ale Republicii Moldova la nesupunere civică faţă de Alianţa pentru Integrare Europeană. Cităm pentru documentare: „Îndemnăm toată societatea să boicoteze această guvernare. Noi chemăm studenţii să se împotrivească rectorilor care poartă fulare verzi. Noi îndemnăm poliţia să nu se supună ordinelor. Vom continua această linie până la sfârşit”, a tot strigat Marc Tkaciuk. Care sfârşit, nu se precizează. Tkaciuk mai crede că Parlamentul RM trebuie să plece, să pună un lacăt greu şi ruginit la uşă, iar Alianţa să-şi dea demisia. Aici şi acum. Cu toate acestea, lună de lună, domnul deputat Marc Tkaciuk îşi ascunde barba între umeri şi merge disciplinat la contabilitatea Parlamentului, unde ridică un salariu bun-bun de tot din bugetul unui legislativ care nu trebuie să existe. Este fericit şi în libertate.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+34°