VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Iurie Ciocan. Dacă e democraţie, ciocan să fie
Locul 48

Iurie Ciocan. Dacă e democraţie, ciocan să fie

Comentează

Iurie Ciocan
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale

Vârstă: 41 de ani
Data şi locul naşterii: 19 mai 1971, or. Chişinău
Studii: Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Urbanism şi Arhitectură, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Iurie Ciocan este soţ de interpretă şi, totodată, preşedinte al Comisiei Electorale Centrale. La prânz, de regulă, Iurie Ciocan votează pentru un borş cu varză şi, de ce nu, cu carne.

Munca Comisiei Electorale Centrale nu se sfârşeşte nicio-dată. CEC contabilizează un scrutin şi imediat îl pregăteşte pe următorul. Unde mai pui că între alegeri au loc alte multe alegeri, în primării săteşti şi în consilii raionale. Iurie Ciocan are misiunea să ne obişnuiască cu exerciţiul democratic. De fapt, ce înseamnă a vota şi, în general, la ce bun aceste alegeri gălăgioase? Transformarea puterii politice în locuri eligibile ocupate de reprezentanţii diferitor formaţiuni politice, pe de o parte, şi transformarea votului popular în reprezentare la nivelul parlamentelor sau al altor instituţii alese, pe de altă parte, se realizează prin intermediul sistemului electoral. În lume sunt răspândite trei tipuri de sisteme electorale, şi anume: sistemul majoritar, sistemul proporţional reprezentativ şi sistemul mixt. Noi îl avem pe cel proporţional, dar încă nu se ştie dacă este şi cel mai potrivit.

Iurie Ciocan are permanent pe masă o broşurică, deschisă la capitolul II, articolul 38. Acolo este scris negru pe alb ce are de făcut Iurie Ciocan zi de zi, oriunde s-ar afla. Cărţulia se numeşte Constituţia Republicii Moldova. Ciocan se culcă şi se scoală cu următoarele fraze: „Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Cetăţenii Republicii Moldova au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, excepţie făcând cei puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege”. Dreptul de a fi aleşi le este garantat cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot în condiţiile legii. Şi mai este o zi în care Ciocan îşi pune cravata de sărbătoare, în prima joi a lunii februarie, când este marcată Ziua Internaţională a Alegerilor.

Preşedintele CEC este unul dintre puţinii demnitari care îşi construiesc casă şi nu ascund asta. Nu-şi ascunde nici mărimea salariului, care, apropo, pendulează între 7000 şi 7100 de lei. Mai are şi alte surse de venit, dat fiind statutul său diferit de alţi funcţionari. Iurie Ciocan este un expert notoriu în domeniul electoral, recunoscut de mai multe instituţii internaţionale, iar expertiza dumnealui se plăteşte, fapt ce-i permite să acumuleze şi alte venituri, pentru beton, pentru nisip, pentru ciment. În felul acesta, Ciocan declară tot ce are de declarat şi doarme omul liniştit.

Pentru Iurie Ciocan, anul 2012 a început cu solicitări de demisie. Unii extraparlamentari, dar şi parlamentari l-au învinuit pe Iurie Ciocan că ceva nu face corect la CEC. Ciocan le-a spus că nu are de gând să demisioneze şi, în general, nu mor caii când vor câinii.

În 2012 Iurie Ciocan a abordat repetat problema finanţării partidelor, în special în ajun de alegeri. În această ordine de idei, Ciocan are o soluţie, ca partidele politice să beneficieze de bani din bugetul de stat. Doar astfel vom putea aduce regulă în această arie de activitate. Dacă partidele parlamentare vor fi finanţate din buget, statul va avea mai multe beneficii, prin transparentizarea activităţii partidelor şi o monitorizare eficientă din partea societăţii. La noi toţi vorbesc despre încălcări în ceea ce priveşte gestionarea cheltuielilor în campaniile electorale, dar nimeni nu oferă suficiente probe. Pentru a exclude şmecheriile, CEC a elaborat anul acesta un proiect de lege, care rămâne doar proiect până una alta.

Cetăţeanul deocamdată nu înţelege, dar trebuie să priceapă că el nu plăteşte pentru un anumit partid, dar pentru democraţie, libertate şi dreptul de a trăi într-un stat democratic. E normal ca partidele parlamentare să aibă acest suport, pentru că ei, aleşii, au suportul cetăţenilor, odată ce au fost votaţi şi au pondere în societate. Iată de ce Iurie Ciocan ne tot dă de înţeles că democraţia costă.

Iurie Ciocan are un plan strategic şi o ambiţie, dacă vreţi. CEC să fie în continuare cel mai transparent organ public din Republica Moldova, profesionist, bazat pe lege şi corect. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+34°