VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Dorin Recean. Sânge proaspăt la MAI
Locul 27

Dorin Recean. Sânge proaspăt la MAI

Comentează

Dorin Recean
Ministrul Afacerilor Interne

Vârstă: 38 de ani
Data şi locul naşterii: 17 martie 1974, or. Donduşeni
Studii: Newport University, USA; filiala Belgia, master of Business Administration, Academia de Studii Economice din Moldova, managementul Relaţiilor Economice Internaţionale
Stare civilă: căsătorit, doi copii

La 23 iulie 2012, Dorin Recean a fost numit în funcţia de şef al MAI, după ce, nesilit, generalul Alexei Roibu a semnat o cerere de demisie.   

Pentru prima dată, în fruntea Ministerului de Interne a venit o persoană civilă, nepurtătoare de epoleţi, cu alte cuvinte, om din afara sistemului poliţienesc. Deloc întâmplătoare alegerea, mai ales că, în acea perioadă, a fost numit şi ministrul Educaţiei, Maia Sandu, după acelaşi principiu, om străin, adică sânge proaspăt în instituţii. Recean a fost promovat din poziţia de viceministru al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor. La ai săi 38 de ani, este licenţiat în managementul afacerilor şi a trecut cu succes prin Newport University, filiala din Belgia.

Dorin Recean a muncit în mai multe poziţii, de la lider de echipă până la director executiv în mai multe companii, una dintre care ar fi TeleMedia Grup (acum Orange Moldova). Este cunoscător de engleză, rusă, franceză.

Şi presa, şi liderii Alianţei se tot întrebau cine este acest domn ministru catapultat din sânul unui alt minister, cu pecetea societăţii civile pe frunte. În scurt timp am aflat că este factor de conducere cu viziune, gândeşte strategic, într-un fel sau altul, este perfecţionist. Face exact ceea ce spune şi nu promite nimic în plus. Este foarte inteligent, are experienţă în consultarea, crearea, dezvoltarea şi gestionarea unor afaceri de succes. Este orientat pe rezultate şi e un bun manager. Toate aceste calităţi încă nu se ştie dacă sunt bune pentru un colectiv poliţienesc, obişnuit cu alte scheme de activitate şi cu alte năravuri. Dorin Recean îşi dă bine seama că a moştenit un sistem 80 la sută găunos, dar a intrat în horă, pentru că l-a rugat frumos premierul Filat şi pentru că este sigur pe forţele proprii şi pe capacităţi.   

După cum era de aşteptat, Recean a fost întâmpinat la MAI cu o oarecare răceală. De regulă, poliţiştii nu resping şeful, dar nici nu se îndrăgostesc din prima. A avut nevoie de aliaţi şi în scurt timp i-a găsit, în persoana unor noi viceminiştri şi a altor şefi de subdiviziuni. Om nou, echipă nouă, urmează reformele care nu dau târcoale peste noapte. Iar opinia publică şi guvernarea aşteaptă de la Dorin Recean reforme, cât mai repede şi cât mai eficiente, cel puţin ca-n Georgia. Apropo, prima ieşire a lui Recean în calitate de ministru a fost în cadrul delegaţiei Moldovei în Georgia, unde a tras cu ochiul şi cu urechea, în ideea de a reforma ministerul nostru de interne, după felul şi asemănarea „reparaţiei capitale” de la Tbilisi.

Şi, într-adevăr, la întoarcere, Recean a pornit o campanie de combatere a corupţiei pe interior. Din start, ministrul a promis că fiecare colaborator al MAI va trebui să treacă testul de integritate şi eficienţă, iar în sistem vor rămâne doar acei care vor fi trecuţi prin sita profesională. Şi, pentru această cauză, a fost creată o nouă structură a MAI. Posibil, toate aceste acţiuni sunt produsul vizitei ministrului în Georgia, unde s-a documentat la faţa locului. În scurt timp, ministrul moldovean de interne a schiţat mai multe operaţiuni de rezonanţă, toate împotriva unor poliţişti bănuiţi de ceva necurat. Pe toţi colaboratorii i-a pus în faţa faptului: omul care nu-şi găseşte locul aici, pur şi simplu, pleacă. Mulţi au plecat, alţii mai aşteaptă, dat fiind faptul că altceva nu pot face decât a fi poliţist.

Astfel, pe parcursul a doar câteva săptămâni, Recean a schimbat în funcţie un viceministru, doi şefi ai Poliţiei rutiere (republicane şi municipale), şeful Biroului de migraţie şi azil şi cel al Centrului de combatere a traficului de fiinţe umane.

Apoi, a urmat marea spălare în rândurile poliţiştilor rutieri. Peste aceştia au dat vremuri grele, pentru că au avut de înfruntat febra testelor de integritate. Cei circa 400 de agenţi de circulaţie au făcut flotări, 80 la sută dintre care au picat, nu numai în materie de flotări, dar şi la capitolul cunoaşterea legislaţiei.

Una dintre ideile fixe ale lui Dorin Recean este proiectul de demilitarizare a poliţiei, care presupune ca funcţiile ministeriale să devină civile. Acest lucru presupune micşorarea considerabilă a numărului de şefi pe cap de poliţist, oamenii legii vor fi nevoiţi să fie mai mult în teritorii decât în oficii, precum şi patrularea 24/24. Recean vrea la MAI reformă conceptuală, să se treacă de la un organ militarizat la un serviciu public, aşa cum e în toată Europa civilizată. Şi mai vrea schimbarea modelului comportamental al poliţistului. Cetăţeanul să nu traverseze strada cu teamă când vede o patrulă. Şi în niciun caz poliţia sau alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne să nu complice viaţa antreprenorilor, vorbim de anreprenorul bine intenţionat de a respecta legea.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+25°