VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Dorin  Drăguţanu. Stăpânul inelelor bancare
Locul 31

Dorin Drăguţanu. Stăpânul inelelor bancare

Comentează

Dorin Drăguţanu
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei

Vârstă: 38 de ani.
Data şi locul naşterii: 19 martie 1974, or. Chişinău
Studii: Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, România, specialitatea: economist, specializarea: bănci şi burse de valori
Starea civilă: căsătorit, doi copii
Organizaţii profesionale: membru al Asociaţiei Auditorilor Profesionişti (ACCA), Marea Britanie

Dorin Drăguţanu poate să nu fie considerat un bun orator. În schimb este un bun socotitor. Îi merge bine mintea la bani şi la politici monetare.

În 2012, guvernatorul Băncii Naţionale a fost cu gândul la inflaţie, la rata creşterii economice şi la recesiune. Economia noastră a avut prostul obicei să scadă, iar guvernatorul a avut datoria estimeze cumrăcirea ei va influenţa creşterea preţurilor. Investiţiile au cam încetinit, afacerile au cam leşinat, PIB s-a subţiat. Astfel, uşurel, în a doua jumătate a anului, am intrat în anticamera crizei economice, care cică e pe undeva pe-aproape. Şi tot acest cocteil de performanţe negative îl îngrijorează pe Dorin Drăguţanu, dat fiind faptul că este responsabil de asigurarea stabilităţii preţurilor şi menţinerea unui sector financiar puternic şi competitiv. Acum trei ani guvernatorul a declarat că în 2012 preţurile vor creşte cu aproximativ 5 la sută. La sfârşitul anului curent inflaţia va fi foarte aproape de această ţintă. A fi guvernator BNM nu înseamnă doar un autograf caligrafic pe bancnote, mai presupune ordine şi chibzuială într-un sistem prin care curge sângele economiei naţionale.

Dorin Drăguţanu a fost numit de Parlament (cu 53 de voturi) în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale şi preşedinte al Consiliului de administraţie al BNM  pe un termen de 7 ani. Trei ani de mandat au trecut, rămân patru. În 2012, Dorin Drăguţanu a făcut puţine prognoze, dar două s-au adeverit: inflaţia este joasă, iar economia scade. Subiectul creşterii economice a stârnit o mică gâlceavă între guvernator şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, cu toate că între ei n-ar trebui să fie divergenţe. Ambii au interesul ca Moldova să se afle printre ţările economic stabile.

Pentru acest an, Guvernul RM a prognozat un avans economic de 3%, iar la începuturi miza pe o creştere de 4,5 la sută. Drăguţanu a declarat că, de fapt, această creştere economică, atât de mult visată de stăpânirea Republicii Moldova, va fi cu mult mai mică decât cea prognozată de către Guvern. Mult mai mică însemnând pe-aproape de zero. Zero încă nu-i minus, argumentează optimist Lazăr, care, până la urmă, a căzut de acord cu estimările şi realităţile. De fapt, Drăguţanu nu a spus nimic nou, afirmă economiştii cotaţi pe piaţă. Atâta timp cât pretutindeni e o descreştere în lanţ, la noi de ce ar fi urcuşuri economice?

Cine a spus că sistemul nostru bancar nu trebuie reformat minte. Guvernatorul Drăguţanu are pretenţii faţă de domnii bancheri şi le spune deschis că, în mare parte, metodele de lucru practicate de două decenii în sistemul bancar al Moldovei sunt  cam învechite şi fără o abordare modernă a administraţiei riscurilor, fără inovaţii şi promovarea produselor bancare, sistemul va face cu greu faţă viitoarelor provocări. Drăguţanu a învăţat bine regula de aur – orice reformă începe de sus, şi aminteşte în acest context de reforma din interiorul BNM care a demarat încă anul trecut.

Banca Naţională a Moldovei în ansamblu şi Dorin Drăguţanu în particular anul acesta au avut o problemă, cea a băncilor din Transnistria, care au pierdut accesul la sistemul bancar internaţional. Pentru regimul de la Tiraspol, pierderea este dureroasă. Dar BNM nu are nicio vină în această răsturnare financiar-bancară.

Potrivit lui Drăguţanu, băncile din lume îşi aleg singure clienţii. Iar faptul că băncile din stânga Nistrului nu au licenţă de la BNM trezeşte suspiciuni, deoarece există riscul de spălare a banilor în proporţii mari. În acelaşi context, Dorin Drăguţanu spune că BNM nu poate să acorde licenţă băncilor din Transnistria. Pentru aceasta este necesar ca legile Republicii Moldova să fie aplicate pe întregul teritoriul său. Dacă BNM va oferi licenţă băncilor de pe malul stâng al Nistrului fără a le supraveghea,atunci întregul sistem bancar al Republicii Moldova va intra într-o listă destul de neagră. Nu te speli cu toată apa Nistrului.

Activitatea politică a dlui Drăguţanu a fost egală cu creşterea economică, adică în jurul de zero. Guvernatorul, pur şi simplu, nu a avut timp să treacă pe la partide. Nici chiar la Partidul Liberal. La urma urmei, poate nici nu-i trebuiau.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+2°