VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Dorin Chirtoacă. Nu-i însurat, chestiunea ţine de privat
Locul 7

Dorin Chirtoacă. Nu-i însurat, chestiunea ţine de privat

Comentează

Dorin CHIRTOACĂ
Primar general al mun. Chişinău, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal

Vârstă: 34 de ani
Data şi locul naşterii: 9 august 1978, or. Chişinău
Studii: Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, diplomă de licenţă în drept european
Stare civilă: necăsătorit

Pentru primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, anul 2012 a fost anul şedinţelor. Şedinţe la primărie, şedinţe la Bruxelles, şedinţe la Bucureşti, la Washington, la Apă-Canal. După şedinţe – conferinţe, după conferinţe – audienţe. Viaţă de primar.

Despre Dorin Chirtoacă nu mai putem vorbi ca despre un tânăr ambiţios care pe neprins de veste a câştigat localele în capitală. Chirtoacă este văzut ca un politician. Mult mai politician decât mulţi alţi dinozauri din politica moldovenească. Dincolo de politică, dânsul duce în spate un oraş cu circa un milion de locuitori, o groază de probleme cotidiene şi o armată de birocraţi. Putem spune cu certitudine că Dorin Chirtoacă deja cunoaşte cum funcţionează mecanismul municipal. S-a maturizat din mers, dar încă nu-i însurat. Chestiunea ţine de privat.   

În toate sondajele realizate în 2012, fie de CBS-AXA, fie de Politiconul domnului Anatol Ţăranu, primarul Chirtoacă mereu e pe primele cinci poziţii. Dovadă a faptului că edilul este printre acei care se bucură de susţinerea cetăţenilor, chiar dacă aceiaşi cetăţeni uneori consideră că primarul pare a fi dus cu sorcova sau că se joacă de-a primăria în bumbi. Nu poţi fi pe placul tuturor şi primarul nici nu este. Prin urmare, e un primar normal.

În 2012, edilul capitalei a căutat oameni corupţi în primărie şi, culmea, a găsit vreo doi. Deocamdată, doar pe acei care s-au lăsat prinşi. Primarul a cerut tuturor angajaţilor primăriei să anunţe autorităţile atunci când depistează cazuri de luare şi dare de mită. Primarul a oferit un exemplu personal cum se lucrează cu nesimţiţii şi l-a denunţat Centrului Anticorupţie pe un jurist al primăriei, ulterior prins în flagrant. Drept că angajaţii primăriei n-au dat năvală să-l urmeze, adică n-au denunţat colegul de vizavi. Iar primarul s-a cam enervat şi a declarat: „Sunt convins că nu e singurul caz. Dacă se mai întâmplă asemenea lucruri, nu mă uit ce vârstă are. E tânăr sau bătrân, femeie sau bărbat, din partidul nostru sau dintr-un alt partid, voi proceda la fel sau poate şi mai dur”.

Nimeni dintre politicienii Moldovei n-a spus ceea ce a mărturisit Dorin Chirtoacă la începutul anului 2012. Primarul a declarat voiniceşte că de Anul Nou a avut parte de un cadou sub brad – câteva sute de mii de euro oferite de un oarecare Moş Crăciun de afaceri, pentru concesionarea unor parcuri din capitală. Primarul nu mai ţine minte exact cu cât bănărit venise moşul-mafiotul, dar presupune că era vorba de circa 300 de mii de euro. Povestea magică a sfârşit cu un refuz categoric din partea primarului. Dânsul spune că niciodată nu va lua mită, cu atât mai mult nu va da.

În 2012, primarul Dorin Chirtoacă a descoperit că şoferii de microbuze se gândesc numai la bani. Apropo, nu-i uşor să negociezi cu proletarii de la volane. Iar Chirtoacă a avut curajul să le spună că majorarea tarifului la călătoria cu microbuzul mai aşteaptă. Şi le-a mai spus că întâi să respecte regulile, după care chestiunea tarifelor mai mari va fi discutată în Consiliul Municipal, dar nicidecum invers. Şoferilor de maxi-taxi li s-a explicat scurt şi clar: „Vă place bunişorul, foarte bine, nu uitaţi să asiguraţi confortul minim călătorilor, după care putem vorbi, adică puteţi pretinde la 5 lei pentru o călătorie”. N-a fost să fie şi, pentru acest gest, călătorii cu venituri modeste l-au pomenit pe Dorin Chirtoacă în biserică, la sănătate.

În 2012, primarul Dorin Chirtoacă a încercat să demoleze 24 de panouri publicitare în 24 de ore. Toate intersecţiile erau împodobite cu panouri. De atâta reclamă stradală, oamenii nu vedeau soarele. Între timp, prin Chişinău s-a mai luminat un pic. Asta pentru că Chirtoacă le-a dat pretorilor cele 24 de ore le dispoziţie.  

În această toamnă, primarul Dorin Chirtoacă a mers la o nuntă mare. Nunta Elenei Băsescu. Multă veselie patriotică a fost la acea petrecere. În zorii zilei, după un chef prezidenţial, preşedintele Băsescu, fostul premier Emil Boc şi primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, au tot cântat în do major „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”. După nuntă, Chirtoacă şi-a dat cu părerea despre nunţi. A zis că ar trebui regândite nunţile în general, iar cele din Moldova în special.

Dorin Chirtoacă este primarul care poate recunoaşte că mai şi greşeşte. A recunoscut-o elegant în cazul scandalului legat de construcţia bisericii din faţa complexului „Kentford”. Asta înseamnă că primarul ţine cont de părerile oamenilor, în special ale celor de pe net, tot mai mulţi şi mai mulţi la număr. Primarul mai recunoaşte că avem un oraş neîngrijit. El nu vede acurateţe. Vede  buruieni de un metru înălţime, nu altundeva, ci pe bulevarde. Toate acestea arată ca naiba.

Priorităţile primarului general pentru 2012 au fost: amenajarea unei străzi sau arii pietonale, formarea unui fond rutier local (de circa 500 de mln. de lei), asamblarea troleibuzelor în capitală – 50 anul acesta şi 50 anul viitor, construcţia liniilor de troleibuze în suburbii, parcare subterană în Piaţa Marii Adunări Naţionale, amenajarea curţilor de bloc, sortarea deşeurilor şi reciclarea lor în staţii specializate, programul Prima Casă, strămutarea pieţelor, combaterea comerţului stradal, amenajarea râului Bâc după modelul râului Dâmboviţa, creşterea numărului corpurilor de iluminat. Acuma chibzuiţi şi dumneavoastră, ce e făcut şi ce urmează, cine munceşte şi cine visează.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+25°