VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Andrian Candu. O luptă continuă cu titanii
Locul 49

Andrian Candu. O luptă continuă cu titanii

Comentează

Andrian Candu
Deputat PD

Vârstă: 37 de ani
Data şi locul naşterii:  27 noiembrie 1975, or. Chişinău
Studii: Universitatea din Cluj-Napoca, România, Facultatea de Drept
Stare civilă: căsătorit, un copil

La numai doi ani după intrarea în politică, s-a maturizat în acest rol până la nivelul lansării reformelor, evitând să se molipească de populism şi demagogie, vicii de care sunt afectaţi o bună parte dintre politicieni.

Promovarea reformelor şi perfecţionarea climatului de afaceri a fost ocupaţia principală a lui Andrian Candu în 2012. Acest proces, potrivit deputatului, i-a umplut tot timpul disponibil, iar sala de şedinţe a parlamentului moldovean s-a transformat într-un câmp de luptă, pentru el la figurat, în timp ce pentru alţii la propriu.
 
Anul 2012 a fost un nou an în care expertul în economie Andrian Candu a încercat să-şi convingă colegii că o cifră sau o literă din legile pe care aceştia le aprobă poate hrăni sau lăsa fără hrană o ţară întreagă timp de un an.
 
S-a implicat şi în discuţiile privind politica financiar bugetară pentru anul 2013. O creştere mai mare a încasărilor fiscale, o reechilibrare a tipurilor de venituri, unde veniturile din  impozitul pe venit, impozitele directe, ce ţin în mod special de imobile, să aibă o pondere mai mare faţă de impozitele indirecte – TVA şi accize, acestea sunt câteva dintre doleanţele legislatorului care ar asigura o însănătoşire mai grabnică a politicilor fiscale în anii viitori.

Prezenţa lui s-a resimţit şi în încercările de a dezamorsa arma de distrugere în masă pornită de doi investitori strategici care, din cauza unor atitudini mai puţin ortodoxe din partea vămii şi fiscului, mai n-au devenit cap de lance pentru exodul investiţiilor din Moldova. În pragul deflagraţiei cu un preţ de câteva milioane sau zeci de milioane de euro, a lansat o propunere pentru a dezamorsa astfel de cazuri.

Proiectul propus se referă la implementarea în legislaţia Republicii Moldova a unei practici internaţionale atunci când există interpretări diferite ale unei legi fiscale.
 
Fără a intra în multe detalii, pot să vă spun că problema companiei Draexlmaier a fot generată de interpretarea diferită a legii fiscale de către autorităţile fiscale din Bălţi şi centru”, a spus într-o declaraţie Andrian Candu.
 
El susţine că pentru a preveni acest lucru pe viitor, propune soluţia fiscală individuală anticipată. „Dacă există o interpretare diferită a legii, contribuabilul, conform legii, va avea dreptul să se adreseze organului fiscal, iar acesta, în termen de 60 de zile, este obligat să emită soluţia individială anticipată în care se interpretează dispoziţii legale cu privire la o anumită situaţie. Chiar dacă legislaţia se mai schimbă peste ani, contribuabilul nu va răspunde în niciun fel, fără să se recalculeze impozite, fără să fie plătite penalităţi. Această procedură ar urma să fie una gratuită”.
 
Şi multe alte cazuri au fost pe parcursul anului în care includerea sau excluderea unor semne din cadrul legislativ a schimbat viaţa a sute şi mii de oameni din afacerile mici şi medii, care pun zi de zi baza Republicii Moldova şi a locuitorilor săi.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+25°