VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Anatol şi Gabriel Stati. Aafaceri pe toate meridianele
Locul 4

Anatol şi Gabriel Stati. Aafaceri pe toate meridianele

Comentează

Anatol STATI
Preşedintele „ASCOM GROUP”

Vârstă: 60 de ani
Data şi locul naşterii: 25 octombrie 1952, s.Balatina, r-l Glodeni
Studii: Facultatea de Inginerie, Institutul Politehnic din Chişinău, doctor în ştiinţe economice
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: Ordinul Bisericesc „Ştefan cel Mare”


Gabriel STATI
Preşedintele „Stati Holding”

Vârstă: 36 de ani
Data şi locul naşterii: 30 septembrie 1976, or. Chişinău
Studii: Facultatea Ştiinţe Economice, ULIM
Stare civilă: divorţat, trei copii
Merite: Ordinul Bisericesc „Ştefan cel Mare”, ordinul „Petru cel Mare” gr. III, Ordinul Bisericii Ortodoxe Ruse „Marele Cneaz Vladimir” (2006)

Cunoscuţi ca cei mai bogaţi oameni din Moldova, şi-au făcut averea din afaceri cu petrol în ţări postsovietice din Asia centrală, ca să se extindă apoi în Sudan şi Irak, Uzbekistan şi Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Turkmenistan, Kenya. Au afaceri cu imobile în Rusia, România şi Bulgaria, în domeniul IT firme care lucrează în Marea Britanie, Elveţia, SUA, construiesc edificii nu numai în Chişinău, dar şi în Cehia şi chiar Honduras. Şi cum afacerile energetice înseamnă gepolitică, familia Stati figurează în spatele multor oameni, decizii şi evenimente din Chişinău şi nu numai.

Deşi au spus mereu că nu-i interesează politica, reprezentanţii familiei Stati sau ai companiilor acesteia au tras mereu de firele mai mult sau mai puţin văzute ale puterii. În anii ᾽89, când moldovenii frecventau Cenaclul „Alexei Mateevici”, Anatol Stati înfiinţează societatea comercială „Decebal”, pe care o şi conduce până în 1994. Între timp, împreună cu spaniolii de la Kelme înfiinţează la Orhei o fabrică de echipament sportiv, iar în 1995 intră pe piaţa turkmenă a petrolului. Cu un contract de cinci ani, Ascom extrage până la încheierea afacerii, în decembrie 2000, peste 3,5 milioane de tone de petrol şi 3,6 miliarde de metri cubi de gaze.

Un alt mare contract este cel de exploatare a zăcămintelor din regiunea Manghistau, Kazahstan, pentru finanţarea căruia, Ascom, prin intermediul Tristan Oil, s-a împrumutat de pe pieţele internaţionale cu 420 de milioane de dolari. Proiectul kazah ar fi putut constitui o salvare pentru dependenţa energetică de Gazprom, Anatol Stati încercând în anul 2006 să livreze gaze naturale Republicii Moldova. A fost semnat chiar şi un protocol de intenţii în acest sens cu guvernul de la Chişinău, care presupunea livrarea anual până în anul 2018 a circa trei miliarde de metri cubi de gaze provenite din Kazahstan la preţuri de câteva ori mai joase decât cele oferite de Gazprom. Din motive lesne de înţeles, Ascom nu a avut însă acces la conductele gigantului rus. Ulterior, la intervenţia preşedintelui de atunci, Voronin, preşedintele kazah naţionalizează activele Ascom din această ţară, procesul nimerind în instanţele internaţionale.

În anul 2008, când conflictul cu preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, a devenit vizibil, Gabi Stati a fost reţinut pentru câteva zile şi acuzat de huliganism. Anatol Stati îşi mută toate operaţiunile în România, iar Gabi Stati este acuzat şi chiar arestat în Ucraina pentru organizarea revoltelor tinerilor din 7 aprilie 2009.  În favoarea sa intervine public actorul Steven Seagal.

O dată cu schimbarea puterii, construcţiile îngheţate din Chişinău ce aparţin familiei Stati s-au repornit imediat – pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, o clădire de birouri de lângă Universitate, şi chiar un castel de poveste în apropierea Chişinăului. Trei dintre vicepreşedinţii grupului său de companii au intrat în guvernul Filat în calitate de vicepremieri – Iurie Leancă şi Eugen Carpov, şi de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru.

Anatol şi Gabriel Stati au o pasiune comună – binefacerea, nu refuză niciodată invitaţiile de a sprijini diverse activităţi de caritate. Susţin financiar teatre şi muzee, restaurează  lăcaşuri sfinte, finanţează evenimente culturale, contribuie la activităţile de caritate.  Gabriel poate fi deseori văzut în oraş, etalându-şi colecţia de maşini şi investeşte exclusiv în Republica Moldova. „Eu am hotărât că îmi voi cheltui toţi banii doar în Moldova, pentru că sunt un moldovean adevărat! Iar Moldova este Patria mea”, spune Gabi Stati.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

huinea
vlad   -  
29 Noiembrie 2015, 07:44
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+2°