VIP Magazin
16 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Anatol Şalaru. Povară de ministru
Locul 18

Anatol Şalaru. Povară de ministru

Comentează

Anatol Şalaru
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor

Vârstă: 50 de ani
Data şi locul naşterii: 7 februarie 1962, s. Văratic, r-l Râşcani
Studii: medicină preventivă, Universitatea de Medicină „Nicolae Testimiţeanu”
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, este politicianul cu un CV bogat. În linii mari, rămâne acelaşi Şalaru, cu idealuri naţionale şi inimă de luptător, chiar dacă duce în spate povara demnitarului de stat.

Contribuţia lui Anatol Şalaru la obţinerea independenţei Republicii Moldova nu poate fi subestimată. Cenaclul „Alexei Mateevici”, înfiinţat de el, s-a transformat în mişcarea politică ce a schimbat destinul acestui teritoriu. Între anii 1996 şi 1999 a fost directorul reprezentanţei „Ascom Group” în Turkmenistan, iar alţi cinci ani, între 2003 şi 2008, Şalaru i-a petrecut în Irak.
După revenirea sa în ţară, Şalaru a aderat la PL, devenind vicepreşedinte al partidului. Din 2009, Şalaru preia portofoliul de ministru al Transporturilor, cel mai important minister deţinut de PL şi, probabil, domeniul în care reformele sunt cele mai vizibile. Or, tocmai acum au început să fie realizate contractele donatorilor străini pentru reparaţia drumurilor.

Şalaru dă garanţii că în 2013 în Republica Moldova nu va exista noţiunea de drum foarte rău. Important este ca în fiecare an să se mişte ceva din loc. S-a mişcat pe traseul Chişinău-Hânceşti, e mare şantier pe direcţia Bălţi. Urmează să fie anunţate două licitaţii mari: pentru Chişinău – Ungheni – Sculeni, traseu care va fi îmbunătăţit în totalitate, plus şoseaua de centură a oraşului Ungheni. Pentru acest segment de drum UE oferă un grant de 16,2 milioane de euro. Altă licitaţie va fi  pentru Chişinău – Giurgiuleşti, în prima jumătate a lui 2013.

Câteva cifre. Dacă în anul 2009 aproape 20% din drumurile naţionale erau într-o stare foarte rea şi 40% într-o stare rea, acum doar 7,7% au rămas deplorabile, iar drumurile rele s-au scurtat în jumătate – până la 20%. În acelaşi timp, lungimea drumurilor într-o stare bună a crescut de trei ori, de la 9,7% la peste 31%.

În anul 2012, s-au efectuat lucrări de reparaţie şi întreţinere pe o lungime totală de 7240 km, inclusiv pe drumurile naţionale 3210 km şi 4530 km pe drumurile locale. Or, se ştie că drumul, oricât de bun, se va deteriora rapid dacă nu este întreţinut.
n 2012, asupra ministrului Şalaru a planat sabia demisiei. Nimic concret, doar vorbe şi bănuieli, presupuneri şi aluzii. Toată vara televiziunile cu şi fără „k” anunţau că Şalaru e pe ducă. Şi asta după ce prim-ministrul a declarat că cel puţin cinci miniştri nu-şi au locul în executiv. Şalaru a reacţionat filozofic. La urma urmei, orice demisie prelungeşte viaţa demisionarului. Oricine poate demisiona oricând, fie că-i ministru, preşedinte sau premier. „Nu e o tragedie. Dar eu îmi fac meseria”. Acesta a fost felul de a răspunde din partea ministrului Anatol Şalaru. Şi astfel le-a tăiat piuitul multor cetăţeni înzestraţi cu răutate, mereu gata-gata să cadă într-un extaz de bucurie. N-a fost să fie.

Şalaru e pe dreapta scenei politice, împărtăşeşte idealurile naţionale, dar nu o face ca la talibani. Ca să ajungă partidele de dreapta la guvernare, crede Şalaru, acestea nu trebuie să lucreze pentru voturile „de sezon”, ci permanent şi temeinic. Şalaru este omul care deja cunoaşte bine construcţia de partid, cunoaşte şi rostul banului.

Crede prin toate fibrele corpului că poporul nostru nu are alt viitor decât în Uniunea Europeană, iar conaţio-
nalii noştri trebuie să înţeleagă un singur lucru – UE garantează drepturi egale pentru toată lumea.

Ministrul Anatol Şalaru are fler şi coerenţă în gândire, are imunitate la tot şi la toate, crede în Dumnezeu şi-şi iubeşte aproapele.  

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău
+1°