VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Victor Osipov. Reintegratorul
Locul 37

Victor Osipov. Reintegratorul

Comentează

Victor Osipov
Prim-vicepreşedinte Alianţa Moldova Noastră

Vârstă: 39 de ani
Data şi locul naşterii: 8 octombrie 1971, s. Popeasca, r-nul. Ştefan Vodă
Studii: Institutul European de Studii Politice din Republica Moldova,  Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării  
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Reuşeşte aparent imposibilul: reia întâlnirile informale dintre conducătorii administraţiilor de la Chişinău şi Tiraspol şi detensionează relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului.

Debutant în marile jocuri politice de la noi, Victor Osipov i-a dezamăgit pe acei care priveau cu scepticism numirea sa în funcţie de viceprim-ministru responsabil cu problema reintegrării ţării. A reuşit într-un singur an ceea ce alţii, mult mai experimentaţi decât el, nu au făcut nici într-un deceniu.

La doar câteva luni de la preluarea funcţiei, a început dialogul întrerupt dintre Chişinău şi Tiraspol la nivel de reprezentanţi politici. Şi-au reluat activitatea grupurile de lucru mixte, consultările neoficiale în format 5+2 etc.

Eforturile sale depuse în vederea aplanării conflictului i-au adus în scurt timp simpatia şi respectul actorilor internaţionali implicaţi în reglementarea chestiunii transnistrene, dar şi, într-o oarecare măsură, a reprezentanţilor Tiraspolului. Strategia Guvernului Filat, pe care a implementat-o Victor Osipov, s-a dovedit a fi de succes.  

Chişinăul a pus accentul nu pe latura politică a problemei, ci pe cea umanitară. Nu s-a încăpăţânat să soluţioneze divergenţele principiale dintre cele două părţi, dar şi-a propus să înlăture nişte obstacole curente care afectau antrenarea cetăţenilor din stânga Nistrului în viaţa societăţii moldoveneşti, împiedicau comunicarea şi încrederea reciprocă dintre  cele două maluri.

Astfel, în bugetul de stat s-au prevăzut bani pentru proiecte ce vizează localităţile din stânga Nistrului, Guvernul a acordat gratis poliţe medicale la 14 categorii de persoane din regiunea transnistreană. Activităţile întreprinse de autorităţile de la Chişinău în vederea combaterii gripei pandemice au vizat şi localităţile din stânga Nistrului.

Această nouă abordare a dat imediat efecte. După o lungă perioadă, oficiali moldoveni au început să aibă acces în zona de dincolo de Nistru. Aşa-zisa „diplomaţie a fotbalului”, practicată de premierul Vlad Filat şi vicepremierul Victor Osipov, s-a soldat cu rezultate incredibile. În urma întrevederilor dintre şeful Guvernului de la Chişinău şi şeful administraţiei de la Tiraspol, după 20 de ani, a fost reluată circulaţia trenului Chişinău-Odesa prin regiunea transnistreană. S-au rezolvat mai multe probleme cu care se confruntau agenţii economici din stânga Nistrului. S-au creat condiţii favorabile pentru reconectarea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului. Toate aceste rezultate s-au constituit într-o surpriză plăcută pentru cetăţeni.
                      
Victor Osipov a avansat şi pe planul activităţii sale de partid. Ales prim-vicepreşedinte al AMN în ultimele zile ale anului trecut, în 2010 el a devenit practic imaginea politică a formaţiunii sale. A demonstrat că este pe bună dreptate unul din pilonii pe care se ţine acest partid. Tânăr, energic, cu o vastă experienţă şi cu un potenţial enorm, simbolizează viitorul AMN.
 
Deşi formaţiunea sa nu a trecut pragul electoral, Victor Osipov rămâne unul dintre cei mai promiţători oameni politici din Republica Moldova. Experţii şi analiştii politici cred că este singura soluţie de viitor pentru AMN, formaţiune care trebuie să ia de urgenţă măsuri pentru a se salva de la înec.

Nu este un secret că unii dintre actualii lideri de partide şi-ar dori ca el să facă parte din echipele lor. Îl recomandă numele pe care şi l-a făcut. Este însă binecunoscut ataşamentul său faţă de partidul din care face parte şi căruia îi datorează în mare măsură cariera politică. Din acest punct de vedere, destinul său politic este incert. Fire inventivă şi în acelaşi timp inovatoare, nu-i exclus faptul că ne va oferi surprize, aşa cum a mai făcut-o, de altfel, în repetate rânduri.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău