VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Valeriu Lazăr. Mama mia, economia
Locul 14

Valeriu Lazăr. Mama mia, economia

Comentează

Valeriu Lazăr
Viceprim-ministru, Ministrul Economiei

Vârstă: 44 de ani
Data şi locul naşterii: 20 mai 1968, s. Mingir, r-l. Hânceşti
Studii: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Facultatea de Mecanizare şi Automatizare, Institutul European al Admnistraţiei Publice (Belgia), Institutul Internaţional al Administraţiei Publice (Franţa)
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Lazăr este ministrul care a gustat cel mai mult din dulcele şi din amarul puterii. Tehnocrat consacrat, fost deputat (doar câteva săptămâni), după care a îmbrăţişat Ministerul Economiei, acolo unde se simte ca peştele în apă.

În calitatea sa de politician, Valeriu Lazăr este cutia de viteză a Partidului Democrat. Drept că, în ultima perioadă, Lazăr vorbeşte mai rar din numele partidului şi mai des din numele ţării. Anul acesta a mers peste hotare mai des ca niciodată. Mai pricepuţi mesageri pe dimensiunea economică deocamdată nu avem. Să nu greşim cumva. Economie înseamnă nu numai ordine în cheltuieli, dar şi totalitatea relaţiilor de producţie dintre oameni care alcătuiesc baza societăţii într-o anumită epocă. Cea de-a doua noţiune foarte multe presupune.

Ne place ori nu ne place, Lazăr rămâne a fi un specialist de excepţie pentru guvernul Filat şi un politician abil pentru partidul lui Lupu. În anul 2012 multe oale au fost sparte de capul lui Valeriu Lazăr. De regulă, toate scumpirile – la carburanţi, la gazele naturale, la altele, mai mult sau mai puţin energetice, i-au fost atribuite pe nedrept lui Lazăr. Cu toate acestea, domnul ministru zâmbeşte frumos şi explică, în cazul în care este auzit şi înţeles.   

Ministrul Lazăr este unul dintre puţinii politicieni care poate negocia deopotrivă şi cu ruşii, şi cu românii, şi cu toţi vecinii. Dânsul crede că, începând cu anul viitor, există toate premisele pentru a avea un tarif mai mic pentru gazele naturale ruseşti. Spre marea bucurie a contoarelor şi a consumatorilor finali, chiar mai mic de 400 de dolari pentru mia de metri cubi. Domnul Lazăr rămâne optimist şi în situaţiile în care nu prea există temei. Dar niciodată nu spune „niciodată”. Spre deosebire de politicienii de prăsilă, populişti până la refuz, el are bunul obicei întâi de toate să calculeze, apoi să se pronunţe. În procesul de negocieri cu Gazprom, Lazăr are nevoie de un fundal calm, liniştit, astfel încât fiecare din părţile implicate să-şi vadă oportunităţile. În politica noastră însă, nimic nu se face în linişte, toate sunt cu nerv.

Ministrul Economiei spune că în cei trei ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, economia ţării a devenit mai concurenţială pe plan internaţional datorită reformelor structurale şi politicilor de ameliorare a competitivităţii produselor şi serviciilor moldoveneşti pe pieţele externe şi interne. Pe parcursul anului 2012, Valeriu Lazăr le-a tot sugerat colegilor de la Ministerul de Finanţe, celor de la Fisc, de la Vamă să nu cadă pradă tentaţiei de a spori presiunea administrativă. Este un drum care nu duce nicăieri. Dimpotrivă, dăunează. Instituţiile trebuie să aibă o atitudine mult mai prietenoasă faţă de mediul de faceri. Uşor de spus, mai greu de făcut.

Valeriu Lazăr are ce are cu Aeroportul Internaţional Chişinău. Ultima propunere a lui Lazăr este ca aeroportul să fie dat în concesiune pentru 49 de ani sau pentru o perioadă mai îndelungată, legislaţia prevede asta. Important este să vină un nene bogat şi să investească în întreprindere nu mai puţin de 200 de milioane de euro. Este o idee fixă a lui Valeriu Lazăr care ar putea aduce mari beneficii. Tot el este omul care ştie exact când şi cum va fi privatizat Moldtelecom. Posibil ştie chiar mai mult, dar nu spune. Pe Valeriu Lazăr, de obicei, nu-l ia gura pe dinainte.   

Pe parcursul anului 2012, Valeriu Lazăr a avut de înfruntat mai multe atacuri. L-au atacat duşmanii, dar şi prietenii, cei cu care ar trebui să fie o apă şi-un pământ, adică o alianţă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău