VIP Magazin
23 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Valeriu Lazăr. Politicianul tehnocrat
Locul 7

Valeriu Lazăr. Politicianul tehnocrat

Comentează

Valeriu Lazăr
Prim viceprim- ministru, Ministrul Economiei, vicepreşedinte PD

Vârstă: 42 de ani
Data şi locul naşterii: 20 mai 1968, s. Mingir, r-nul Hânceşti
Studii: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Facultatea de Mecanvizare şi Automatizare
Stare civilă: căsătorit, doi copii

A fost ministru al Economiei în două rânduri şi a demonstrat că poate să se descurce într-un guvern democrat  la fel de bine ca şi într-un guvern comunist.

În 2010, Valeriu Lazăr s-a făcut remarcat şi în Guvern, şi în Partidul Democrat. În calitate de vicepremier şi ministru al Economiei a jucat un rol semnificativ în elaborarea şi implementarea Programului de stabilizare şi relansare economică, restabilirea relaţiilor Moldovei cu partenerii de dezvoltare, demararea şi implementarea reformelor structurale, liberalizarea comerţului exterior.

A conferit dinamism şi coerenţă politicilor economice ale Guvernului AIE. În consecinţă, inclusiv şi graţie contribuţiei sale, s-a reuşit stoparea declinului şi înregistrarea unei creşteri economice impresionante – 5,6% în primele şase luni ale anului curent.

A căzut şi sub examenul critic al opoziţiei comuniste. Era şi de aşteptat acest lucru. Ocupând un post important, el este o ţintă vizibilă pentru adversarii politici. Aceştia i-au reproşat lipsa de implicare în unele sectoare economice. Şi până la un punct au avut dreptate. În domeniul termo-energetic, de exemplu, starea de lucruri a rămas practic neschimbată (datorii de peste 2 mlrd lei pe lanţ etc.). Numai că Valeriu Lazăr are minimum două explicaţii. Prima. Situaţia dezastruoasă în care au lăsat ţara precedenţii guvernanţi a impus intervenţii guvernamentale imediate pe direcţii extrem de vulnerabile. Şi a doua. Timpul relativ scurt pe care l-a avut la dispoziţie între două campanii electorale nu i-a permis să rezolve toate problemele. Important este că acestea au fost abordate sistemic şi lansate reformele necesare, ce vor da rezultate în timp.

Pe linie de partid, Valeriu Lazăr şi-a consolidat poziţia pe care o avea  şi anume cea de pilon al echipei PD, membru al nucleului creat în jurul lui Marian Lupu. Campania pentru alegerile parlamentare anticipate i-a oferit o ocazie în plus să-şi perfecţioneze mesajul şi prestaţia publică. Astfel, alături de Marian Lupu şi Igor Corman, a devenit o portavoce a formaţiunii şi unul din elementele de bază în cursa electorală. Activitatea sa în cadrul Guvernului i-a adus nu numai notorietate, ci şi respectul şi preţuirea camarazilor de partid.

Valeriu Lazăr este un adevărat generator de idei în PD, care vizează orientarea şi politica economică a formaţiunii sale. Tehnocrat prin excelenţă, în ultimul an, datorită poziţiei sale de fruntaş PD, se afirmă şi drept un politician laborios.

A reapărut în prim-planul evenimentelor dintr-un con de umbră după o pauză prelungită, când  puţini mai credeau în steaua lui  şi în scurt timp a ajuns să fie unul din protagoniştii vieţii publice. Unii cred că a prins un val favorabil odată cu retragerea lui Marian Lupu din PCRM şi de aceea pun ascensiunea sa fulminantă pe seama întâmplării. Alţii însă preferă să vadă în această ascensiune şi unii curenţi subacvatici, ea însemnând mai degrabă ieşirea la suprafaţă, adică oficializarea nivelului său real de influenţă asupra evenimentelor politice şi economice în ultimii ani, dată fiind experienţa sa profesională anterioară în serviciile speciale moldoveneşti, despre care nu se ştiu prea multe. Însuşi Valeriu Lazăr preferă să explice implicarea sa activă în politică prin alinierea la deciziile similare ale politicienilor din generaţia sa, cu mulţi din aceştia având relaţii personale şi profesionale de mai mulţi ani, dar şi viziuni şi scopuri comune.

Aşa o fi sau altfel, ultimul an a fost unul de succes pentru Valeriu Lazăr pe toate planurile. Poate chiar cel mai norocos din întreaga sa carieră. Rămâne de văzut dacă va reuşi s-o ţină tot aşa.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău