VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
VALENTIN BODIŞTEAN. „Cuceritorul” occidentului
Locul 19

VALENTIN BODIŞTEAN. „Cuceritorul” occidentului

Comentează

Valentin BODIŞTEAN
Director general „Valiexchimp”SRL

Vârstă: 53 de ani
Data şi locul naşterii: 11 iulie 1954, s. Fundul Galbenii,r-l Hânceşti
Specialitate: inginer
Studii: Universitatea Tehnică din Moldova
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: Ordinul „Sfântul Serghie de Radonej”

Influenţă politică - 2
Putere financiară - 6
Notorietate - 12

Total - 20 puncte

Valentin Bodiştean reuşeşte în 2007 o performanţă fără precedent pentru businessul moldovenesc. El  cumpără  o  parte apreciabilă  a acţiunilor unei prospere companii occidentale.

Compania lui Valentin Bodiştean, „Valiexchimp”, a dat, de fapt, două „lovituri” pe piaţa tranzacţiilor comerciale. Mai întâi, a preluat toate drepturile companiei „Redeco” de  explorare a zăcămintelor de petrol de la Văleni. Mai apoi, a achiziţionat 100 mii de acţiuni ale companiei irlandeze “Island Oil&Gas plc”. Astfel, „Valiexchimp” face un pas mare pe calea afirmării internaţionale. În urma acestui succes, autoritatea şi influenţa omului de afaceri Valentin Bodiştean cresc substanţial.

Analiştii economici consideră că Bodiştean a izbutit imposibilul. Tranzacţia cu acţiunile “Island Oil&Gas plc”. constituie primul caz din istoria Moldovei independente când o companie autohtonă achiziţionează acţiuni importante ale unei redutabile companii petroliere străine, cotată cu succes la bursa de la Londra. 

Valentin Bodiştean susţine că tranzacţia nu trebuie privită ca o simplă operaţiune comercială, ci ca o victorie strategică a companiei moldoveneşti. „Pachetul de acţiuni achiziţionat de noi nu este unul de blocaj. Nu vom putea influenţa, bineînţeles,  politica companiei străine, deoarece am cumpărat mai puţin de 1 la sută din valoarea emisiei. De fapt, noi nici nu ne-am propus asta. Nu ne interesează nici chiar profitabilitatea  acţiunilor achiziţionate. Avem nevoie de ele  pentru ca partenerul nostru irlandez să ne trateze cu seriozitate. Este un pachet suficient de mare pentru a-l convinge să penetreze piaţa noastră”, spune Valentin Bodiştean.

Dacă va reuşi să-şi atingă scopurile (iar şanse există suficiente), Valentin Bodiştean îşi va putea trece în palmares aducerea în Republica Moldova a unui important investitor străin, care ar putea influenţa decisiv starea de lucruri de pe piaţa autohtonă a produselor petroliere.

„Valiexchimp” şi “Island Oil&Gas plc”. intenţionează să fondeze o întreprindere mixtă. A fost semnat deja un acord de intenţii în care sunt trasate schematic obligaţiunile ambelor părţi. Potrivit informaţiilor care au fost date publicităţii, compania irlandeză este dispusă să investească circa 10 milioane de  euro, iar cea moldovenească va pune la dispoziţie circa 50 la sută din activele sale (gaze şi petrol).

Valentin Bodiştean are un merit aparte. Când face business, se gândeşte nu doar la profitul său, ci şi la cel al ţării. Astfel, el a insistat ca noua întreprindere mixtă să fie amplasată pe teritoriul Moldovei, „pentru ca statul nu numai să beneficieze de impozite de pe urma activităţii întreprinderii, zice Bodiştean, ci şi să aibă posibilitate să-şi completeze rezervele strategice de produse petroliere”.

Ponderea companiei lui Valentin Bodiştean, ca şi cea a patronului ei, vor creşte considerabil în viitorul apropiat. El are deja oferte palpabile din partea unor agenţi economici occidentali privind concesionarea rezervelor de produse petroliere de la Văleni. Totodată, unele întreprinderi occidentale consideră „Valiexchimp” ca fiind un potenţial partener în vederea accederii pe pieţele est-europene. Mai cu seamă, pe cele din fosta URSS. Dacă aceste intenţii se vor realiza, Valentin Bodiştean va ajunge unul dintre puţinii businessmani autohtoni care va deveni o reală punte de legătură dintre economiile Vestului şi Estului, ceea ce îi va conferi, cu certitudine, statutul de jucător puternic pe plan regional. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău