VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
VICTOR OSIPOV. Un salt spectaculos în carieră
Locul 36

VICTOR OSIPOV. Un salt spectaculos în carieră

Comentează

Victor Osipov
Viceprim-ministru, prim-vicepreşedinte AMN  

Vîrstă: 38 de ani
Data şi locul naşterii: 8 octombrie 1971, s. Popeasca, r-l Ştefan Vodă
Studii: Institutul European de Studii Politice din Republica Moldova,  Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării  
Stare civilă: căsătorit, doi copii

A furnizat anul acesta două surprize de proporţii. Mai întîi, cînd în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, a fost ales deputat, iar mai apoi, cînd a obţinut portofoliul de viceprim-ministru pentru problemele reintegrării în Guvernul Filat.

Victor Osipov este un manager de presă care de la un timp încoace a renunţat la cariera din sistemul mass-media în favoarea celei de partid. Este cunoscut drept o persoană din anturajul lui Serafim Urechean.

În ultimii ani a fost mereu alături de liderul AMN. Iniţial, în funcţii de conducere în cadrul presei, cînd Serafim Urechean era primar al capitalei. Ulterior, a devenit purtător de cuvînt al blocului electoral condus de acesta în 2005, iar în ultimii patru ani a fost consilier al fracţiunii parlamentare a Alianţei „Moldova Noastră”.

De la o vreme, tot mai insistent, circulă vorbe, potrivit cărora Victor Osipov a devenit o eminenţă cenuşie în partid, un strateg în care Serafim Urechean are cea mai mare încredere. Mîna sa, de altfel, s-a văzut în toate – de la discursul public al liderului AMN pînă la tacticile şi strategiile politice ale formaţiunii. Însă chiar şi în aceste condiţii, plasarea lui Victor Osipov pe lista electorală pentru alegerile din 5 aprilie pe locul 7, cu mult înaintea unor vechi fruntaşi din partid, i-a surprins pe mulţi.

În scurta perioadă cît a fost deputat (cîteva luni) a dat dovadă de verticalitate, abilitate şi demnitate. Şi el, şi colegii săi de partid nu au cedat în faţa unor tentaţii de a culege profituri de pe urma unor alianţe politice dubioase. Au împins lucrurile spre alegeri anticipate, cu toate că acestea îi dezavantajau evident.
 
Faptul că Victor Osipov a fost inclus în lista pentru alegerile anticipate din 29 iulie pe un loc (13) mult mai în spate decît în alegerile din 5 aprilie fusese calificat de către unii analişti drept un semn că relaţiile dintre el şi liderul formaţiunii s-au răcit. Se avansa ideea că Osipov a fost făcut ţap ispăşitor pentru rezultatul slab din primăvară. Au existat voci care au afirmat că Serafim Urechean pur şi simplu a fost nevoit să-l îndepărteze puţin în listă  sub presiunea „gărzii vechi” din partid, a cărei reprezentanţi doreau să fie mai siguri că vor ajunge deputaţi. Cea de-a doua ipoteză a fost, se pare,  mai aproape de adevăr. În orice caz, promovarea lui Osipov în funcţia de vicepremier a fost o probă că încrederea lui Serafim Urechean în mai tînărul său camarad nu a scăzut deloc.

Mai mult decît atît. Faptul că Victor Osipov a ajuns în funcţia respectivă este şi o dovadă că-i preţuit nu numai de Serafim Urechean, ci şi de premierul Vlad Filat. Se ştie că acesta este destul de exigent şi, chiar dacă partidele ce formează alianţa de guvernămînt au dreptul de a-şi delega reprezentanţii în anumite funcţii, Vlad Filat îi acceptă doar pe acei care, în opinia sa, merită.

Contrar aşteptărilor unor analişti mai sceptici, Victor Osipov s-a descurcat destul de bine în noua postură. El a stabilit, din start, legături de colaborare cu reprezentanţii participanţilor la procesul de negocieri în vederea reglementării problemei transnistrene, iar consultările în format 5+2 au demarat la mai puţin de două luni de la învestirea în funcţie a Guvernului.

Poziţiile lui Victor Osipov s-au întărit, se pare, şi în AMN. Tot mai des numele său este pomenit ca potenţial viitor lider al formaţiunii, tinereţea şi prestaţia lui publică de pînă acum fiind  un argument temeinic în favoarea unui salt în carieră şi pe linia de partid.

Cu alte cuvinte, deşi unii cred că Victor Osipov  a obţinut nesperat de mult în politica moldovenească, ascensiunea sa poate să-l propulseze pe noi culmi politice. Este inteligent, echilibrat şi nu are, după toate probabilităţile, rău de altitudine.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

BRAVO Osipov s-o tii tot asa! Intotdeauna ai fost baiat de treaba, asa ca,doar in ascensiune iti sta bine!!!!!!!!!!!
Sorin   -  
22 Noiembrie 2010, 17:20
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău