VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
VALERIU LAZĂR. A doua descindere
Locul 11

VALERIU LAZĂR. A doua descindere

Comentează

Valeriu Lazăr
Prim-viceprim- ministru, Ministru al Economiei şi Comerţului 

Vîrstă: 41 de ani
Data şi locul naşterii: 20 mai 1968, s. Mingir, r-l. Hînceşti
Studii: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Facultatea de Mecanizare şi Automatizare
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Valeriu Lazăr a revenit în funcţia de ministru al Economiei şi Comerţului după o pauză de cîţiva ani, revanşîndu-se în faţa comuniştilor, care l-au demis anterior.

Turnura spectaculoasă din cariera sa, probabil, l-a surprins în 2009 pînă şi pe el însuşi. Cu toate că, din cînd în cînd, se producea în mass-media, oferind interviuri şi participînd la dezbateri televizate, Valeriu Lazăr nu dădea semne că ar vrea să redevină un actor politic activ.

Fortuna i-a surîs în urma crizei politice declanşate de protestele anticomuniste din aprilie. Marian Lupu a părăsit PCRM în favoarea Partidului Democrat. El şi-a propus să se antreneze în alegerile anticipate cu o echipă nouă, formată din persoane în care avea încredere.

Valeriu Lazăr este cunoscut drept unul dintre apropiaţii lui Marian Lupu în perioada în care acesta era preşedinte al Parlamentului. Zice-se că cel dintîi, pentru ataşamentul faţă de cel de-al doilea, a trebuit să plătească cu funcţia de ministru. Potrivit acestei ipoteze, Valeriu Lazăr ar fi fost demis de Vladimir Voronin pentru a-i da o lecţie lui Marian Lupu care, la acea vreme, îşi permisese să puncteze public anumite diferenţe de opinii cu liderul PCRM. Fostul ministru s-a retras din viaţa politică, dar, în cîteva rînduri, a supus criticii strategiile economice ale guvernării PCRM.

Priceput, versat în materie de economie, Valeriu Lazăr a dovedit, totodată, că are suficiente resurse de comunicare pentru a găsi un limbaj comun cu mass-media. De aceea, îşi crease o imagine agreabilă chiar şi atunci cînd a fost membru al guvernului Tarlev. Iată de ce intrarea sa în echipa lui Marian Lupu i-a adus acesteia un plus de credibilitate.                      

În guvernul Filat, Valeriu Lazăr s-a dovedit a fi extrem de util chiar din capul locului. El a fost puntea de legătură dintre noua echipă ministerială şi vechiul aparat al Cabinetului. Cunoaşte foarte bine domeniul, iar majoritatea angajaţilor sînt foştii săi subalterni. Valeriu Lazăr a trebuit doar să „şteargă rugina” şi să repună în funcţiune mecanismul pe care-l cunoaşte bine.

La început erau temeri că democratul Valeriu Lazăr nu se va încadra în corpul nou de economişti de la Guvern, reprezentat preponderent de liberal-democraţi (premierul Vlad Filat, ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa etc.). Însă  ministrul Economiei şi Comerţului a demonstrat că poate face echipă bună cu ei. Astfel, cot la cot cu grupul de negociatori din cadrul Guvernului, a contribuit la deblocarea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, la liberalizarea comerţului exterior, la elaborarea Planului de stabilizare şi relansare economică, la rectificarea bugetului de stat etc.

Cu alte cuvinte, Valeriu Lazăr a izbutit să găsească un echilibru, deşi încă destul de fragil, între interesele de partid şi interesele Alianţei pentru Integrare Europeană în vederea asigurării unui act de guvernare eficient. De multe ori s-a  văzut cu ochiul liber că efortul pe care a trebuit să-l depună pentru a atinge acest obiectiv a fost unul considerabil.

Ministrul Economiei şi Comerţului, în linii mari, se poate considera un om împlinit. El a înregistrat succese şi în business, şi în politică. Dar, cunoscîndu-i felul de a fi, este prea puţin probabil să se oprească aici şi să nu încerce să escaladeze piscuri şi mai înalte. Unde mai pui că la ora actuală conjunctura politică îi oferă noi oportunităţi de afirmare.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău