VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Petru şi Eugen Bodarev. Cursul dezvoltării la infinit
Locul 35

Petru şi Eugen Bodarev. Cursul dezvoltării la infinit

Comentează

Petru BODAREV
Proprietar „Cristina Mold-Rom  Simpex” S.R.L.    

Vârstă: 59 de ani
Data şi locul naşterii: 19 martie 1951, s. Ruseni, r-nul Edineţ
Studii: Facultatea de economie, USM
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Eugen BODAREV
Director general „Cristina Mold-Rom  Simpex” S.R.L.

Vârstă: 32 de ani
Data şi locul naşterii: 7 decembrie 1978, or. Chişinău
Studii: Facultatea de drept, USM
Stare civilă: căsătorit

Implicarea în activitatea politică a fost noutatea anului cu referire la familia Bodarev, cea care a transformat „Cristina” într-o veritabilă filosofie a afacerii private. Şi o nouă cale pentru membrii familiei, care au simţit nevoia schimbării şi care şi-au zis: „Punct. Şi de la capăt…”

În economia de piaţă, o întreprindere poate face faţă doar în baza tehnologiilor şi utilajului modern, care asigură calitatea şi productivitatea muncii. Se referă şi la producţia încălţămintei, dacă vorbim de un caz privat. E un „nou” stil, o nouă cale care în Moldova se asimilează foarte greu, dar pe care au decis să meargă cei de la „Cristina”. Au „încercat” să fie oameni de afaceri şi au reuşit „câte ceva” în cei 15 ani de la fondare (termeni modeşti, folosiţi de seniorul, Petru Bodarev). Au reuşit să ofere locuri de muncă, să creeze un brand propriu şi să-l consolideze. La fel ca şi colectivul pe care l-au ridicat la un nivel destul de înalt, aproape profesionist (aceeaşi variantă modestă a dlui Bodarev), folosesc utilaj contemporan, tehnologii noi, „europene”. Au încheiat un cerc, altfel spus, după care urma altă fază. Au continuat cursul dezvoltării, doar că au făcut-o diferit, ajungând şi la o înţelegere: fiul, Eugen, a rămas pe „baricadele” afacerii de familie pentru a consolida şi îmbunătăţi poziţiile reuşite până acum, iar tatăl, Petru, a luat-o pe calea politicului, încercând să rezolve lucrurile într-un aspect mai larg, ce depăşeşte cadrul unei singure întreprinderi. Inclusiv, să „umble” la mentalitatea lui „Moş Ion”, care nu oboseşte să spună că „mai bine o fost atunci”.

Din ΄90 încoace, dl Petru Bodarev n-a fost membru al vreunui partid - oferte au existat, dar l-au ţinut departe vorba goală, promisiunile neacoperite, ambiţiile şi ipocrizia pe care le vedea „în curtea unde era invitat”. S-a tot abţinut. Până la finele anului 2009, când s-a trezit cu propunerea dlui Filat de a deveni membru PLDM, acceptată împreună cu Eugen, la începutul anului, fiind numit coordonator al organizaţiei teritoriale Briceni a PLDM. S-a retras din afacere, pe care a lăsat-o pe mâini de nădejde, ale lui Eugen, şi a plecat de acasă. La propriu, pentru că în intervalul ianuarie – decembrie 2010, 80 la sută din „viaţă şi activitate” au fost dedicate raionului Briceni, pe linie de partid. A renunţat la ideea de a merge o dată pe săptămână în teritoriu şi a raporta la Chişinău, după notiţele făcute. A preferat să stea acolo, să cunoască şi să înţeleagă mai bine ce vor oamenii, situaţia în fiecare sat şi organizaţie de partid. Şi să confrunte probleme de natură diversă, inclusiv de concurenţă electorală acerbă, de care nu scapi într-o campanie. A avut ingrata misiune de a lucra în zona nordică, zisă şi „roşie”, în care opţiunile partidului său, de departe, nu erau cunoscute şi împărtăşite. Dacă iniţial credea că ştia câte ceva despre activitatea politică, Petru Bodarev s-a convins că are de învăţat multe şi a avut ce să-şi reproşeze. Nu a dezarmat, însă, a evitat faza cercetării şi a intrat direct în luptă. Acele 18 la sută din sufragii pe care le-a acumulat PLDM în raionul Briceni nu le poate aprecia ca pe un rezultat. Mai degrabă, ca pe un început de drum, o „stepă” care necesită ani grei şi eforturi considerabile pentru a fi desţelenită pentru partidul său. Dar şi un început de rezultat frumos pentru viitorul apropiat. Dacă o va face şi mai departe, vor decide colegii săi de partid, odată fiind încheiat ciclul electoral, la fel ca şi anul 2010 – e timpul de tras linie.

Celălalt aspect în care s-a manifestat familia Bodarev în anul care pleacă, afacerile, s-a aflat „în subordinea” lui Eugen. Cel care a fost cu gândul şi ideea alături de tatăl său, dar cu prezenţa la „Cristina”, tocmai pentru a evita riscul iminent de a „îngropa” afacerea, ce s-ar fi produs dacă ar fi plecat şi el „pe front”. Având baza asigurată, a insistat în a găsi soluţia în a dezvolta la infinit o afacere – stagnarea şi rezultatele locale şi temporare nu sunt pentru familia Bodarev. Altfel nu s-ar fi ajuns la propriul sediu pe care l-au „dezvoltat” bandă cu bandă, etaj cu etaj, în care cei peste 300 de angajaţi (faţă de 10, la începuturi) muncesc la un utilaj performant, care mai că nu coase singur. Procesul urmează şi mai departe – o chestie la care nu te poţi opri. Nu e vorba de a fi nesătul şi dorinţa de a câştiga mai mult şi mai mult. Pur şi simplu, ideea de a te opri şi a strânge banul la un anumit moment nu este acceptată de cei din familia Bodarev, care merg pe o dezvoltare continuă. Linia creditară de 1 milion de euro, deschisă, este doar un indiciu…

În „criză”, la „Cristina” nu s-a redus din personal. S-au căutat alte căi. Din contra, anul acesta au apărut locuri de muncă noi, prin lansarea a încă două benzi de producţie. S-au făcut eforturi considerabile pentru instruirea cadrelor (personalul calificat lipseşte), s-au implementat noi tehnologii în producţie – sunt doar nişte aspecte ce ţin de realizările „Cristina” în acest an. Cei de acolo evită să vorbească despre „realizări concrete”, gândesc şi vorbesc „în perspective largi”, care ar oferi soluţii, iar „aspectul larg” cuprinde societatea noastră per ansamblu, inclusiv şi compania lor. Vorbesc despre cultura muncii sau, mai degrabă, despre lipsa ei, la moldoveni, despre boala de a fi „nacialnic”, care uită să muncească fără a-şi limita pretenţiile, de libertatea de a munci, pe care statul urmează să o ofere mediului de afaceri. Inclusiv prin reducerea impozitului pe salariu care va considera sporurile la buget. Şi câte mai sunt încă… Subiecte despre care atât Petru, cât şi Eugen Bodarev, nu se ostenesc să vorbească. Dar şi să le facă, pentru că de vorbe sunt sătui…

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău