VIP Magazin
25 Noiembrie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Nina Costiuc. Caracterul formează destinul
Locul 12

Nina Costiuc. Caracterul formează destinul

Comentează

primar de Budeşti, jurist

Vârstă: 49 de ani
Data, locul naşterii: 21 iunie 1956, Budeşti
Zodie: Gemeni
Studii: Colegiul Financiar Bancar (1975), Institutul Juridic din Moscova (1981), Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvern (1998)
Stare civilă: căsătorită, un copil
Premii: medalia Preacuvioasa Paraschiva, Mitropolia Moldovei
Pasiuni, hobby: automobilul şi poezia
Principiu de viaţă: Grăbeşte-te să trăieşti!

Chiar dacă ar mai avea zece ajutoare la primărie, dna primar ar alerga tot aşa cum aleargă azi. Jiguli-ul ei nu se mai defectează, ochii îi sclipesc chiar dacă au cearcăne, iar grijile nu contenesc... Femeia asta tare se mai grăbeşte să trăiască. Şi iubeşte la nebunie viaţa. Cu cât e mai complicată, cu atât îi place mai mult.

Mă sună la zece noaptea. Tocmai a ajuns acasă. A fost pe un şantier, pe urmă la Guvern, pe urmă la o firmă de termopane, pe urmă la un interviu, iar în final au prins-o la primărie nevoile oamenilor şi a pus la bătaie portofelul personal: un sătean nu avea bani că tocmai i-au dat drumul din puşcărie, altul nu avea cu ce-şi duce mama la cimitir, cineva şi-a făcut milă de un copil abandonat şi avea nevoie de medicamente...

Aşa e viaţa ei, o continuă şi epuizantă alergătură. La 19 ani, după absolvirea colegiului, era deja secretar al Sovietului Sătesc. „Nu credeam că păşind pragul primăriei din Budeşti, îi voi rămâne fidelă pe parcursul a 20 de ani, cu intermitenţe. Cariera mea e ca un urcuş la poalele căruia îţi pare că nu e nici o problemă să-i  ajungi în vârf, dar odată începând urcuşul, înţelegi că e nevoie de multă sudoare, voinţă, sănătate şi curaj. Deseori te rostogoleşti înapoi, după care trebuie s-o iei de la capăt.”   Bunicul său şi-a dorit ca ea să fie bancher. Ştia el că banul trebuie bine gestionat ca să-ţi asigure mai multe posibilităţi. Nina i-a dat ascultare, dar cu prima ocazie, în 1976, a depus actele la Institutul Juridic din Moscova şi a reuşit. A fost o victorie pentru ea. Şi după ce şi-a creat propria familie, au locuit cu părinţii şi buneii în aceeaşi casă şi ogradă timp de 25 de ani. Le-a dat ascultare şi a avut răbdare de fiecare dată când era certată că veşnic se reţine la serviciu.

Până la urmă, s-au împăcat cu starea de lucruri, înţelegând că pentru orice clipă de fericire şi satisfacţie în viaţă trebuie să plăteşti. Iar atunci când viaţa a pus-o la grele încercări, familia a fost alături. Dna primar de Budeşti e permanent în mişcare, întâlniri, telefoane, stresuri, dezamăgiri, până nu demult în datorii financiare, în griji pentru sănătatea părinţilor şi cu un dor care o macină mereu de a-şi vedea şi a ţine în braţe nepoţelul când se întoarce acasă. „Mai trebuie să fii atentă la gândurile tale pentru că ele se transformă în fapte, faptele în obiceiuri, obiceiurile în caracter, iar caracterul îţi formează destinul” spune Nina Costiuc. În rest, femeia are vise dintre cele mai omeneşti - să se sature de somn, să-i citească poveşti nepoţelului, să-şi cumpere alt automobil, să găsească timp pentru oamenii dragi, să meargă la Moscova ca să revadă locurile studenţiei, să realizeze un proiect în domeniul turismului, să viziteze Statele Unite şi Japonia, să construiască un centru cultural-sportiv în localitate, să vadă localitatea luminată noaptea şi cu străzi bine amenajate şi multe alte lucruri pe care trebuie să reuşească să le facă. O doare să vadă permanent oameni cu lacrimi în ochi, necăjiţi, şi să fie în imposibilitate de a-i ajuta. (rodica ciorănică)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău