VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
Iuliana Gorea-Costin. Femeia lumină
Locul 9

Iuliana Gorea-Costin. Femeia lumină

Comentează

preşedinte al Asociaţiei Europene de Strategii Politice

Vârstă: 48 de ani
Data, locul naşterii: 28 noiembrie 1957, Corneşti, Ungheni  
Zodie: Săgetător
Studii: absolventă a Universităţii de Stat din Chişinău, licenţă în filologie (1982), licenţă în drept (1990)
Stagieri: SUA (1992, 1994),  Franţa (Nice-2000), Elveţia (Geneva-2001)
Stare civilă: văduvă, un fecior
Premii: Grad diplomatic de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova
Hobby: lectură, muzică, călătorii
Principiu de viaţă: Perfecţiunea lumii începe de la tine însuţi

A fost aleasă primar în două legislaturi (la vârsta de numai 25 de ani!),  a fondat Liceul Academic Român-Englez ,,Mircea Eliade” şi este primul reprezentant permanent al R. Moldova la Consiliul Europei, prima femeie ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al ţării noastre.

Înţelepciune – acesta este primul gând, care îţi vine atunci când o întâlneşti pe această distinsă doamnă. Iuliana Gorea-Costin, numele căreia a ajuns important încă de pe când era director al Liceului « Mircea Eliade », este persoana care emană bunătate, diplomaţie şi feminitate.

Îmi spun că Nicolae Costin, cel mai demn primar pe care l-a avut Chişinăul vreodată, altă soţie nici nu putea să-şi aleagă.
O amprentă deosebită în sufletul ei au lăsat părinţii şi soţul. «Tatăl meu a fost un om de o bunătate proverbială, preferând lucrurile făcute bine, fundamental, rezistente în timp,  iar mama era o fire responsabilă şi perseverentă, îndrăgostită de frumos. Soţul meu mi-a lăsat cea mai valoroasă moştenire  - lumina sufletului său », citesc din biografia doamnei Costin. Nicolae Costin a fost cel care a făcut-o să înţeleagă că nu numărul, ci calitatea celor care te preţuiesc contează.

Nu s-a conformat niciodată situaţiilor ce veneau în contradicţie cu crezul ei de viaţă. A ştiut dintotdeauna să facă diferenţa dintre  compromis şi trădare. « Mediul, anturajul în care creştem, ne educăm, activăm ne marchează până la o anumită vârstă, până  atunci când reuşim să înţelegem că există nu numai forţa destinului, dar şi liberul arbitru », concluzionează diplomatul.  A impresionat-o  capacitatea francezilor de a pune lucrurile în valoare, a nemţilor de a le pune în ordine perfectă, a americanilor de a le redimensiona, a italienilor de a exterioriza lumea interioară, a englezilor de a rămâne pragmatici în orice împrejurare, a grecilor de a le  interpreta, a egiptenilor de a se conforma, a indienilor  de a se detaşa - calităţi  care ne demonstrează că integritatea poate fi atinsă prin diversitate, adevăr ce se conţine în afirmaţia lui  Eminescu :,,Naţiunile nu sunt decât nuanţele prismatice ale omenirii ».
Nu şi-a dorit niciodată carieră de dragul carierei. A încercat întotdeauna să constate unde ar putea fi mai utilă, cum ar putea contribui la efectuarea saltului nostru spiritual. Doamna Costin ne mai spune că a dorit crearea condiţiilor în care semenii noştri să devină conştienţi şi liberi în gândire şi acţiuni.

Despre femeie, protagonista afirmă că, la diferite etape, a avut un rol aparte în evoluţia umană şi acum, când s-a conşientizat faptul că dorinţa de a menţine femeia în anumite şabloane, de a-i împiedica accesul la viaţa publică vine din  anumite complexe, încrederea că echilibrul lumii nu poate fi atins în  afara sensibilităţii şi a ceea ce prezintă natura feminină, devine tot mai pregnantă. „Adevărul e că în fiecare din noi există şi Lumina, şi Întunericul, suntem în acelaşi timp şi Iuda, şi Hristos. De noi depinde dacă dăm curs luminii sau întunericului”, conchide doamna Costin. (ileana rusu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Cu adevarat Distinsa Doamna Iuliana Gore-Costin dintotdeauna si-a dorit ca semenii nostri sa devina constienti si liberi in gandire si actiuni.I-am fost colega la liceul,,Mircea Eliade,, Cei care am muncit in acest liceu avem doar amintiri frumoase. Dumneaei ne-a fost un exemplu de invidiat in toate.Tindea dintotdeauna spre perfectiune.Ne pare bine ca am colaborat cu o asa personalitate .Sa-i dea Bunul Dumnezeu multa sanatate si mult noroc!
Ana   -  
05 Aprilie 2011, 19:16
Sus ↑
E o Doamna in adevaratul sens al cuvintului.Pacat ca nu ne conduc astfel de Oameni!
Ana Maria Badiceanu   -  
25 Iulie 2011, 22:20
Sus ↑
Este un Om desprins parca dintr-o alta lume...
Lina   -  
22 Septembrie 2011, 00:47
Sus ↑
Este om cu litera mare,care a cules toata intelepciunea batrinilor,credinta din credinta calugarilor si energia din inaltul cerului...a reusit sa treaca pe acolo,unde nimeni nu a reusit sa paseasca si a lasat in urma si cararuse,pentru acei care vor sa ii urmeze calea...
Dina   -  
28 Ianuarie 2012, 15:09
Sus ↑
iubire si lumina in suflet si in gind,pentru fiecare,care poate percepe si intelege mesajul ei...
energic   -  
28 Ianuarie 2012, 15:17
Sus ↑
E o femeie deosebita din toate punctele de vedere.
Elena   -  
31 Mai 2013, 15:38
Sus ↑
Este o Doamna Minunata pe care o iubim foarte mult.
Imi doresc din tot sufletul sa reuseasca sa se faca cunoscuta in cel mai scurt timp, sa reuseasca la Primaria capitalei, sau mai bine, la Presedintia Romaniei, cand vor fi alegeri prezidentiale. Este o adevarata Lumina care ne poate calauzi spre un viitor foarte frumos, spre indeplinirea visului de veacuri - Romania Mare, Unirea Romaniei cu Moldova si renasterea Romaniei, un viitor minunat Romania. O iubim din tot sufletul ! Ii dorim tot binele din lume, multa sanatate si mult succes in tot ceea ce face !
Valeriu Ghimpu   -  
18 Mai 2016, 12:46
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău