VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
FAMILIA BODAREV. Bărbaţii din inima „Cristinei”
Locul 24

FAMILIA BODAREV. Bărbaţii din inima „Cristinei”

Comentează

Petru BODAREV
Director al Filialei Societăţii comerciale române, „Cristina Mold-Rom  Simpex” S.R.L.  

Vîrstă: 58 de ani
Data şi locul naşterii: 19 martie 1951, s. Ruseni, r-l Edineţ
Studii: Facultatea de economie, USM
Stare civilă: căsătorit, doi copii

Eugen BODAREV
Director general al Filialei Societăţii comerciale române, „Cristina Mold-Rom  Simpex” S.R.L. 

Vîrstă: 31 de ani
Data şi locul naşterii: 7 decembrie 1978, or. Chişinău
Studii: Facultatea de drept, USM
Stare civilă: căsătorit

Nu vor şi nici nu ar putea să numească o cifră privind valoarea afacerii pe care au construit-o. Unu, pentru că nu le place să epateze. Doi, pentru că nu şi-au estimat niciodată proprietăţile. Şi trei, pentru că valoarea sentimentală a afacerii depăşeşte cu mult milioanele investite.

Sînt industriaşi. Unii dintre puţinii întreprinzători care au nevoie de Moldova şi, mai ales, Moldova de ei. Petru şi Eugen Bodarev sînt personajele pentru care toate reuşitele în viaţă încep de la familie şi de la cei şapte ani de acasă. Nu este o coincidenţă faptul că poze cu evenimentele importante din viaţa celor dragi ocupă cele mai de cinste locuri din birourile lor – secvenţe din călătorii, vacanţe cu familia şi nunta lui Eugen cu Sanda, moment din care Andrei Porubin ajunge cuscrul lui Petru Bodarev. La ei fericirea nu se ţine doar pe cifrele de afaceri, dar mai ales pe sprijinul pe care îl regăsesc în fiecare seară acasă. Iar eroii zilelor lor sînt, şi la unul, şi la celălalt, soţiile şi părinţii.

„VIP magazin” relata în vara lui 2009 povestea omului de afaceri Petru Bodarev. Este istoria unui om care nu s-a temut să pornească pe un drum încă neexploatat atunci cînd nu se vedea luminiţa de la capătul tunelului. Este adevărata poveste a omului care cunoaşte succesul pas cu pas, versiunea bărbătească a Cenuşăresei, cu mai multe urcuşuri, dar şi coborîşuri.

Eugen a ajuns mîna lui dreaptă după ce şi-a luat licenţa în drept internaţional şi, în scurt timp, graţie competenţei şi simţului responsabilităţii, bine şlefuit, şi-a cîştigat dreptul de a ocupa postul directorului general al întreprinderii, în care vine cu respiraţia, ideile şi viziunea noii generaţii de manageri. Cu altă abordare în atragerea partenerilor, furnizorilor de materie primă şi clienţilor finali. Nu ştie dacă ar putea face altceva mai bine decît ceea ce face acum. Nu ştie dacă s-ar opri din alergătură sau dacă şi-ar putea potoli vreodată aspiraţia spre perfecţiune în tot ce face şi ce-l înconjoară. Îi place ordinea în lucruri şi în idei, seriozitatea, dar şi umorul. Altfel spus, s-ar înţelege bine şi cu Al Pacino, dar şi cu Jim Carrey.

Petru şi Eugen Bodarev gestionează astăzi o fabrică, cu peste 350 de angajaţi şi afaceri cu mai multe zerouri, chiar dacă nu stau să le numere. Sînt bărbaţii din inima „Cristinei”. „Arată-mi încălţămintea şi-ţi spun cine eşti”, glumeşte Petru Bodarev. În spatele acestei glume însă se ascunde o vastă experienţă în tot ceea ce înseamnă industria cizmăriei.

În ciuda anului de criză care a pus pe brînci economii puternice şi imperii financiare celebre la nivel mondial, ei se extind. „Nu contează cît de mari au fost greutăţile, cert e că nu ne-am putut permite să omorîm afacerea şi să lăsăm oamenii fără lucru, explică directorul general Eugen Bodarev. Anul acesta a fost pentru noi încă un an în care am explorat Europa, am căutat noi furnizori, idei, contracte şi, chiar dacă e foarte obositor, asta coincide cu pasiunea mea pentru călătorii.”

În plină toamnă, în buricul nordului, la Edineţ, patria familiei Bodarev, şi-a deschis uşile primul magazin, pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi, evenimentul fiind o adevărată sărbătoare de muzică şi dans pentru orăşeni. Pînă la Crăciun, povestea urmează să se repete la Briceni. Sînt investiţii pe care puţini oameni de afaceri şi le-au permis în 2009.

În 2007, omul de afaceri a cochetat cu politica, fiind candidat independent la funcţia de primar al Chişinăului. De fapt, a fost un candidat-surpriză. Petru Bodarev este un bun gospodar, cum sînt oamenii de la nord şi probabil s-ar fi descurcat foarte bine în treburile Chişinăului. Se vede însă că viaţa i-a pregătit o altă soartă. Deocamdată. Alegerile locale sînt peste deal şi ne este greu să credem că dumnealui a renunţat definitiv la „aventura municipală”.

Petru Bodarev este nonconformist şi neîmpăcat, este tot timpul în competiţie. „Nu cred că un tînăr se simte mai bine decît mine acum. Mai am 10-15 ani de activitate în care vreau să fiarbă pămîntul sub picioarele mele. Uneori mi se pare că maşina merge prea încet. Viteza potrivită ritmului meu nu s-a inventat încă”, spune omul de afaceri.

Cu aceeaşi viteză „încă neinventată”, moştenită de la tatăl său, Eugen croieşte planuri de extindere pe ţară a reţelei de magazine „Cristina” şi de prezenţă în fiecare sector al capitalei. Este omul pentru care cuvîntul contează şi care, indiferent că afară ninge, plouă sau s-a spart un cauciuc la maşină, va fi acolo unde este nevoie de el. De regulă, obişnuieşte să-şi probeze în acţiune cuvintele care înseamnă cel mai mult pentru el, care fac parte din imaginea sa de om de afaceri credibil, pe care se pot bizui sute de angajaţi şi zeci de parteneri.

De regulă, oamenii de afaceri, după ce-şi pun pe picioare sigure businessul, se îndrăgostesc de politică. Dacă cei doi Bodarev vor cocheta mai insistent cu politica, urmează să vedem. Cu certitudine, sînt oameni cu atitudine, cu opinie distinctă în ceea ce priveşte situaţia economică şi politică din ţară. Ei ştiu că ordinea în stat începe cu ordinea din curte, ordinea din interior şi că la lucruri mari se ajunge de la lucrurile mici. Ei ştiu - cultura societăţii începe de la propria cultură. „Oamenii care vor să schimbe un stat, încep schimbarea de la sine, cu ei înşişi, spune Petru Bodarev. Dacă noi vom deveni alţii, Moldova va deveni alta. Dacă ne va place de noi, ne va place şi ţara în care trăim.”

Marele lor regret este că trece timpul. Dar încearcă să facă un armistiţiu cu el. Pentru că au mulţi munţi de răsturnat şi de acum încolo.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău