VIP Magazin
17 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
ANDREI GALBEN. Părintele învăţământului privat
Locul 46

ANDREI GALBEN. Părintele învăţământului privat

Comentează

Andrei GALBEN
om de ştiinţă
 
Funcţie: rector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova
Vârstă: 57 de ani
Data şi locul naşterii: 2 septembrie 1948, s. Sloveanca, r. Sângerei
Specialitate: istoric
Studii: absolvent al Facultăţii de istorie a USM, doctor habilitat în ştiinţe juridice.
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: medalia „Eminescu integral” (1996), ordinul „Gloria Muncii” (1998)

Influenţă politică - 1
Putere financiară - 3
Notorietate - 3

Total - 7 puncte

Este rectorul unei instituţii de învăţământ cu vaste relaţii internaţionale. Indiferent de forţele care s-au aflat la putere, a reuşit să-şi apere principiile. Recunoaşte sincer că este o fire contradictorie şi rebelă, însă cei care îl cunosc afirmă că este o persoană consecventă şi abilă, care ştie să apere valorile la care ţine.

Fondată în 1992 prin decizie de Guvern, Universitatea Liberă Internaţională a răsturnat închipuirile ortodoxe despre învăţământ în Republica Moldova. ULIM fusese chiar concepută drept o instituţie de învăţământ superior de alternativă. Andrei Galben, căruia îi aparţine ideea creării Universităţii Libere Internaţionale, împreună cu 27 de colegi, “fără nici un ban în buzunar”, a dat viaţă “celui mai impresionant proiect universitar privat” din RM, devenind rector al acestei instituţii de învăţământ superior.

Astăzi, ULIM are un buget de milioane de lei. Şi asta fără a lua în calcul imobilele, care ocupă aproape jumătate de cartier în centrul Chişinăului şi echipamentele cu care este dotată universitatea. Cele 50 catedre universitare întrunesc circa 600 profesori, 400 titulari şi 200 cumularzi, 85 % din ei au titluri ştiinţifice şi didactice. “Conducând o instituţie de învăţământ, bugetul anual al căreia constituie milioane, puteţi să mă consideraţi milionar, dar aceasta e doar o aparenţă”, a afirmat Andrei Galben într-un interviu pentru publicaţia on-line “Moldova Azi”. Dar, mai spune el, că nu este un om bogat şi că valorile materiale îl interesează în măsura în care alimentează ULIM-ul, bogăţia acesteia este patrimoniul întregii ţări, “pe care nu-l voi lua cu mine în mormânt”. “Nu mi-am construit vile, castele, imobile etc., ca mulţi alţii. Totul a fost investit în dezvoltarea bazei tehnico-materiale a ULIM. Sunt conştient: mi-am ridicat monument în timpul vieţii”, afirma Andrei Galben într-un interviu acordat revistei “VIP magazin”.  La întrebarea cum de îi permite salariul de rector să ducă “un nivel de trai comparabil cu al unui milionar”, răspunde categoric că nu ştie dacă “a lucra de dimineaţă până seara, fără concedii şi zile de odihnă, în mijlocul unor coliziuni sociale ce extrapolează valorile adevărate înseamnă a duce o viaţă de milionar!!!”.  Spune că are doar un cont bancar deschis, cel de card, pe care primeşte salariul, la fel ca şi toţi profesorii ULIM.

Deşi recunoaşte personal că este o fire contradictorie şi rebelă, ceea ce în multe cazuri ar fi un dezavantaj pentru un manager, Andrei Galben a reuşit să-şi apere principiile şi bunul nume al “copilului reformelor”, cum numeşte ULIM, indiferent de forţele care s-au aflat la putere. Lupta pentru Departamentul medicină, dusă pe parcursul a mai multor ani este cea mai elocventă în acest sens. Deşi s-a cerut insistent, la cele mai înalte niveluri, ca acest departament să fie lichidat, a reuşit să-l menţină.

Unii îl consideră autocrat şi că este o fire adesea agresivă. “Temperamentul excesiv şi dorinţa de a întrece timpul deseori îmi joacă festa şi nu sunt corect înţeles întotdeauna”, spune Andrei Galben. Mai afirmă că nu îi place falsul şi minciuna.

Printre personalităţile cărora ULIM le-a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa se numără Ion Iliescu, primul preşedinte al României, Adrian Nastase, ex-prim-ministru al României, Viktor Kortshnoy, mare maestru internaţional la şah, Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, Emil Constantinescu, ex-preşedinte al României etc.  

O afacere de succes în Republica Moldova înseamnă loialitate faţă de Guvern?
Învăţământul este incompatibil cu lumea afacerilor. Acest adevăr este valabil nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru cele mai influente state din lume. Or, învăţământul a fost întotdeauna susţinut  de administraţia publică şi de multe alte surse de finanţare. Învăţământul este segmentul care are suportul necesar din partea statului, deoarece problemele învăţământului – calitatea, prestanţa ştiinţifică şi profesională – au un impact direct asupra societăţii, determinând pentru mulţi ani înainte progresul şi bunăstarea acesteia. Este eronată ipoteza ce afirmă că prin învăţământ ar fi posibil de montat o afacere. Persoanele care tratează învăţământul drept  o sursă de îmbogăţire sunt nişte creaturi depăşite de timp.

Reieşind din realitatea că învăţământul universitar este parte componentă a sistemului educaţional, ULIM-ul beneficiază de rând cu celelalte universităţi din ţară de libertate academică,  respectând totodată cu stricteţe cadrul legal în domeniu, conlucrând cu Guvernul, Parlamentul, cu alte organe ale puterii publice. Anume astfel înţeleg eu loialitatea  ULIM-ului faţă de guvernare, de altfel, ULIM-ul este parte componentă a societăţii noastre.       

Ce presupune să fii un om influent în Moldova?
Un om influent este cel care are putere de decizie, cel care poate determina progresul societăţii prin aplicarea corectă a deciziilor sale. Desigur, influent mai poate fi considerat şi omul care are bani. Important, însă, este ca atât puterea, cât şi banii să fie folosiţi nu doar în scopuri personale, ci mai ales în interesul întregii comunităţi.

Care este istoria de succes a lui Andrei Galben?
Ca persoană fizică nu consider că sunt un om al succesului. Realizările obţinute în calitate de rector sunt determinate de prestanţa comunităţii universitare, dar şi de reacţiile oponenţilor. Dacă nu am fi avut oponenţi, nu am fi fost capabili să ne regrupăm, să ne reorientăm, să ne mobilizăm pentru a obţine succesele pe care ULIM-ul le are în ţară şi peste hotare.   

La câte milioane se estimează ULIM şi terenurile aferente?
Valoarea ULIM-ului nu se cuantifică în bani. ULIM-ul este o nestemată fără preţ. Dacă juridic ULIM-ul aparţine lui Andrei Galben, în realitate valorile lui aparţin comunităţii, iar ceea ce aparţine societăţii nu are preţ. Dacă cineva tratează  aceste reflecţii drept naivităţi, eu cred că timpul, care este cel mai bun arbitru, va  aprecia la justa valoare  patrimoniul ULIM-ului.    

Ce alte proprietăţi personale şi venituri aveţi?
Nu am proprietăţi, nici venituri fabuloase. Viaţa mea este legată de ULIM, de succesul acestei instituţii. Sensul existenţei mele este ULIM şi familia. Nu-mi imaginez prezentul şi viitorul altfel.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău