VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
ANA GUŢU. Managerul proiectului  universitar european
Locul 49

ANA GUŢU. Managerul proiectului universitar european

Comentează

Ana GUŢU
Prim-vicerector ULIM, deputat PL, membru al Comisiei parlamentare pentru Politica Externă şi Integrare Europeană

Vîrstă: 47 de ani
Data şi locul naşterii: 13 martie 1962, s. Alexandru Ioan Cuza, r-l Cahul
Studii: Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Limbi Străine, doctor în filologie
Stare civilă: căsătorită, doi copii
Merite: „Profesor Magna cum Laudae” al ULIM (1999), Medalia ULIM (2002), Ordinul „Gloria Muncii” (2002), Ordinul ULIM (2007)

Anul 2009 a fost foarte intens pentru cea care este „de-o viaţă” la ULIM, le ştie şi le face pe toate la prima instituţie privată de învăţămînt superior din Moldova. A îmbinat, la viteză maximă, obligaţiunile de manager universitar, profesor-cercetător cu mai recentele angajamente politice în cadrul PL şi activitatea de deputat.

Persoană cu o opinie şi o poziţie, prim-vicerectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova a făcut faţă provocării anului 2009, unul al schimbării în plan politic pentru RM. Schimbare pentru care s-a plătit un preţ generos, este de părere Ana Guţu – „revoluţia twitter” a avut victimele sale, iar sacrificiul tinerilor a înscris o pagină nouă în istoria modernă a RM. Mandatul de deputat, obţinut pe listele PL în două rînduri, nu a făcut-o să renunţe, însă, la ULIM, la anii de experienţă care au dat roade prin zecile de promoţii de absolvenţi - cea mai mare bogăţie a unui profesor. Activitatea didactică, ştiinţifică şi managerială de la ULIM nu suferă în faţa politicului, reuşind să facă faţă responsabilităţilor asumate, inclusiv pe plan academic internaţional - face parte din organele de conducere ale Agenţiei Universitare a Francofoniei, unde reprezintă comunitatea universitară francofonă din Europa Centrală şi de Est. Ceea ce, respectiv, înseamnă că nu a avut parte de vacanţă în anul 2009 şi demult nu mai are week-end-uri pline. Face naveta între Parlament, ULIM, Paris, Montreal şi Strasbourg…

Iar implicarea în politică a fost pentru ea un act de responsabilitate civică. Conceptual şi ideologic Partidul Liberal corespunde aşteptărilor sale cetăţeneşti, aşa că a răspuns la invitaţia lui Mihai Ghimpu de a adera la PL în 2008 şi de a participa la campania electorală pentru „parlamentarele” din aprilie. Cursa pentru Parlament nu a fost o ambiţie personală, ci, mai degrabă, o posibilitate de a implementa la modul direct unele reforme importante în domeniul educaţiei, căreia i-a consacrat 25 de ani de carieră, politica părîndu-i un domeniu mai puţin select din perspectiva spiritualităţii.

Politica nu-i este vocaţia – un angajament civic, mai degrabă, învăţămîntul superior fiind proiectul său de carieră, iar ULIM - familia de apartenenţă şi identificare socială în care a fost investit potenţialul creativ al celor mai de vază intelectuali din RM. Graţie acestei investiţii, ULIM a devenit o instituţie modernă, pilot, generatoare de modele, imitate ulterior de alte instituţii publice de învăţămînt superior. Datorită unui management eficient al resurselor umane şi financiare, ULIM funcţionează în baza unui sistem complex de norme interne, ce s-a perfecţionat şi s-a îmbogăţit pe parcursul anilor, dar şi a devenit capabil să se autogestioneze. ULIM a „furnizat” politicii patru prorectori: Oleg Serebrian, Mihai Şleahtiţchi, Gheorghe Postică… şi Ana Guţu. Sînt realizări la care ea a pus umărul. Acolo este locul ei, unde are mai multe responsabilităţi ca şi manager – are grijă de tot ce înseamnă calitatea proceselor universitare, relaţiile internaţionale pe dimensiune francofonă, organizarea şi desfăşurarea procesului didactic. Dacă ar fi eşuat în definirea şi elaborarea strategiilor de dezvoltare a instituţiei, acum nu mai activa la ULIM. Este de părere că un top manager trebuie să ştie să se autoevalueze şi în momentul cînd suferă înfrîngere sau este dezaprobat de colectiv, îşi prezintă demisia singur şi nesilit de nimeni. Iar atît timp cît are votul de încredere al colegilor săi, se simte datoare să nu-i dezamăgească.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău