VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
VAL BUTNARU. Dramaturgul care  a rescris peisajul mass-media
Locul 25

VAL BUTNARU. Dramaturgul care a rescris peisajul mass-media

Comentează

Val BUTNARU
Director-fondator al Concernului „Jurnal Trust Media”

Vîrstă: 54 de ani
Data şi locul naşterii: 17 aprilie 1955, or. Chişinău
Studii: Facultatea de jurnalism, USM
Stare civilă: căsătorit, trei copii

Este proiecţia a ceea ce înseamnă cu adevărat „a fi pe val”. În 2009 a revoluţionat mass-media de la Chişinău. Pe osatura celei dintîi televiziuni pe internet, constituită cîteva luni mai înainte, Val Butnaru  a  creat, în premieră absolută, un post de radio on-line, ca mai apoi, la finele anului, să lanseze primul canal TV de ştiri din Republica Moldova.

Nu este cea dintîi revoluţie mediatică pe care a săvîrşit-o Val Butnaru. Din acest punct de vedere, pe piaţa presei el este, neîndoielnic, un revoluţionar de meserie.

Dramaturg şi jurnalist de marcă, după proclamarea Independenţei, a fost redactor-şef adjunct al publicaţiei „Sfatul Ţării”. Ulterior, fondează compania de teatru care va deveni un nume de referinţă în arta scenică de la noi, Teatrul „Eugene Ionesco”. Va organiza, în 1994, primul festival internaţional de teatru din Moldova, Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, care în 2008 a ajuns la cea de a şaptea ediţie. În anul 2007 a creat o altă Companie independentă, „Teatrul Fără Nume”.

Neîmpăcat însă, probabil, cu peisajul cam crispat şi încremenit al mass-media, Val Butnaru şi-a propus să-l rescrie. În 1995 a demarat proiectul FLUX, un grup de presă care a scos  pe piaţă şi primul cotidian cu acelaşi nume din Republica Moldova. Mulată pe standarde occidentale de jurnalism, îmbrăcată în haină policrom, publicaţia, avînd respiraţia unei ziar independent, s-a clasat confortabil în fruntea topului mass-media.

S-a despărţit de FLUX cînd îi era lumea mai dragă. Tocmai demarase cîteva proiecte promiţătoare în provincie, care ar fi adus publicaţia mai aproape de cititor şi ar fi transformat-o într-o afacere pe cît de modernă, pe atît de profitabilă. S-a constatat însă  că patronul nu avea nevoie de un ziar independent şi performant, ci doar de o foaie de propagandă.

Destinul său luase astfel o întorsătură neaşteptată. Umbla şomer prin Chişinău şi, dacă era întrebat de prieteni sau cunoscuţi ce are de gînd să facă, răspundea: ceea ce ştiu mai bine. Cine dorea să intre în amănunte, afla că-i vorba de proiecte mass-media. Planurile sale păreau atunci o utopie care pînă la urmă s-au dovedit o necesitate publică imperativă, intuită perfect de un spirit în căutare.

În 1999, a  fondat publicaţia  JURNAL DE CHIŞINĂU prin care a introdus ştirile tari şi divertismentul într-o presă care pînă atunci avea cu preponderenţă numai opinie. Din „mantaua” acesteia vor ieşi, în timp, săptămînalul de analiză economică „ECOnomist” şi tabloidul „APROPO”.

Talentul său de „înaintemergător” se va confirma în toată amploarea odată cu înfiinţarea concernului JURNAL TRUST MEDIA, primul, de fapt, imperiu mediatic din Republica Moldova. Atrăgînd semnificative investiţii occidentale, acesta înglobează la ora actuală ziare generaliste, tabloide, un site modern, un post de radio şi o televiziune specializată pe sticlă, care îşi începe activitatea la finele anului.

În plină penurie de informaţie, pe o piaţă mediatică sufocată, de-a lungul anilor, de partizanat, cenzură şi corupţie, apariţia unui canal TV privat de ştiri a rupt gura tîrgului, punînd capăt monopolului informaţional impus de fostele guvernări care au privat o mare parte de cetăţeni de dreptul de a şti pentru a-i transforma într-un obiect de manipulare. Din acest punct de vedere, Val Butnaru a pus la dispoziţia societăţii cel mai bun vaccin împotriva spălării pe creier şi a unei restauraţii autoritariste în Republica Moldova.

Dincolo de activitatea managerială, pentru care are o adevărată vocaţie, Val Butnaru este cunoscut şi ca un jurnalist cu un stil incitant, punctul său de vedere asupra unor subiecte de larg interes fiind mereu solicitat şi respectat. Nu îşi abandonează nici creaţia sa de dramaturg. Este autorul a circa douăzeci de piese şi dramatizări care au fost montate pe scene de la noi şi din România, la radio şi la televiziune. Şi în acest domeniu s-a manifestat de la începuturi ca un adept al noului, al conectării la cele mai avansate tendinţe ale scrisului dramatic european.

Personalitate cu preocupări largi, scriitor şi jurnalist, intelectual valoros, manager-strateg, în permanenţă inovator în ceea ce priveşte deschiderea de noi nişe mediatice, Val Butnaru este protagonistul  revoluţiei mediatice, una dintre personalităţile care dau tonul în presa şi cultura de la noi.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

sunteti un om deosebit, dle Butnaru! spectacolul dvs Avant de mourir e spectacolul care m-a impresionat pana la lacrimi. mai urmeaza si altele? eu sper ca da.
vorbivora   -  
25 Mai 2010, 12:57
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău