VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
ALEXANDRU TĂNASE. Justiţiarul noii guvernări
Locul 12

ALEXANDRU TĂNASE. Justiţiarul noii guvernări

Comentează

Alexandru TĂNASE
Ministru al Justiţiei, Prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova

Vîrstă: 38 de ani
Data şi locul naşterii: 24 februarie 1971, or. Chişinău
Studii: Facultatea de drept, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi
Stare civilă: căsătorit, doi copii

După un deceniu de strălucită carieră de avocat şi doi ani de politică militantă în PLDM, în 2009, Alexandru Tănase a ajuns ministru al Justiţiei şi imediat a demarat o serie de reforme importante.

Alexandru Tănase este un politician care a ajuns membru al Guvernului prin performanţele sale. Partidul Liberal Democrat din Moldova, al cărui fruntaş a fost chiar din momentul fondării acestuia acum doi ani, într-un timp record s-a constituit în cea mai puternică formaţiune democratică de la Chişinău. Privită din acest unghi, desemnarea sa în funcţia de ministru al Justiţiei a fost firească şi logică. Anul curent s-a dovedit a fi bun din toate punctele de vedere pentru Alexandru Tănase. Dar nu pentru că s-a lăsat dus de valul evenimentelor, ci fiindcă a avut intuiţia şi dexteritatea să intervină cu promptitudine şi luciditate în momentul potrivit.

Începutul lui 2009 l-a găsit în postura de consilier municipal. Ulterior a fost ales de două ori deputat (la 5 aprilie şi la 29 iulie), iar în toamnă a primit deja votul de încredere al Parlamentului, în cadrul Guvernului Filat, în calitate de ministru al Justiţiei.

Implicarea sa în modernizarea unui domeniu strategic al sistemului nostru politic, care reclamă reforme substanţiale, a fost previzibilă. De-a lungul anilor, Alexandru Tănase s-a afirmat drept un justiţiar competent şi convingător. Nu e de mirare că anume lui i s-a rezervat să joace un rol important în realizarea programului PLDM de restabilire a statului de drept. Totodată, acceptarea postului de ministru a fost şi un act de curaj. Cum-necum, această funcţie comportă o mulţime de riscuri. Urmează să fie îmbunătăţită Constituţia, să fie înlăturate confuziile din legislaţia naţională care generează diverse blocaje politice, să fie redată independenţa puterii judecătoreşti etc.  Iată de ce disponibilitatea sa la un mare efort psihologic şi intelectual dovedeşte caracter, voinţă şi spirit civic. Ca şi laboriosul său şef  de partid, Vlad Filat, care şi-a suflecat mînecile pentru a soluţiona problemele stringente ale ţării, Alexandru Tănase a apucat taurul de coarne. În scurt timp, au „explodat” primele „bombe”.

Noul ministru a dispus lichidarea instanţelor judecătoreşti specializate, cu profil economic, care s-au dovedit a fi inutile şi anacronice. Cea de-a doua „bombă” a căzut cînd ministrul a venit cu iniţiativa scoaterii comisariatelor de poliţie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne „pentru ca poliţiştii să nu mai poată folosi tortura ca instrument de colectare a probelor”. La scurt timp după învestirea oficială în funcţie, Alexandru Tănase a propus realizarea unui studiu de evaluare a întregului sistem normativ al Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului şi a nivelului de implementare a acestuia prin prisma Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Următorul pas a fost convocarea unui grup de lucru pentru elaborarea propunerilor de reformare a instituţiilor avocaturii şi acordării asistenţei juridice garantate de stat. Iar imediat după aceasta a fost convocată şi o şedinţă cu reprezentanţii societăţii civile, unde au fost puse în discuţie mecanismele de consolidare a societăţii civile şi de cooperare cu sectorul public, obiectiv fixat în Programul de activitate a Guvernului „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, pentru anii 2009-2013.

O  prioritate pentru noul ministru este excluderea abuzurilor în procesul de interceptare a convorbirilor telefonice. Alexandru Tănase a iniţiat deja discuţii cu reprezentanţii instituţiilor publice şi cu operatorii de telefonie mobilă şi fixă despre reglementarea acţiunilor operative de investigaţie.

Un alt obiectiv important care se află în atenţia sa este Programul de acţiuni privind implementarea Planului Preliminar de Ţară al Republicii Moldova în cadrul Programului american „Provocările Mileniului” al Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA. Acesta are o semnificaţie deosebită pentru Moldova. Dar în special pentru Ministerul Justiţiei, deoarece prevede crearea în 40 de instanţe de judecată a cadrului informaţional pentru realizarea Programului de gestionare a dosarelor, dotarea judecătoriilor cu echipament de înregistrare, cu programe soft de transcriere şi alt utilaj necesar etc.

În doar cîteva luni de aflare în fruntea Ministerului, Alexandru Tănase a demonstrat abilităţi certe de gestionare a unui domeniu de activitate extrem de dificil. A obţinut realizări care probează înaltul său nivel de profesionalism.

Prin prestaţia sa, Alexandru Tănase a confirmat o dată în plus calităţile noii guvernări. E un început de cale care este, neîndoielnic, promiţător.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

O persoana remarcabila in tot ceea ce face, intradevar ramina a fi ,,om,, indiferent de postura pe care o detine, e intelept, echilibrat si destept
L   -  
02 Aprilie 2010, 12:35
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău