VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
ALEXANDRU PINCEVSCHI. Businessmanul de elită
Locul 23

ALEXANDRU PINCEVSCHI. Businessmanul de elită

Comentează

Alexandru PINCEVSCHI
Preşedinte al Holdingului „Elita-5”

Vîrstă: 53 de ani
Data şi locul naşterii: 15 mai 1956, or. Făleşti
Studii: Colegiul de construcţii Hînceşti, construcţia industrială şi civilă
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: „Businessmanul anului” (anii 1996-1999)

Preşedintele holdingului „Elita 5 Group”, cu investiţii şi afaceri în valoare de milioane de dolari. Este unul dintre cei mai influenţi businessmeni din Republica Moldova. Alexandru Pincevschi are un cuvînt greu de spus, oriunde este nevoie de el.

Alexandru Pincevschi face parte din „categoria super grea” a businessului moldovenesc. Este unul dintre oamenii ce au stat la baza transformărilor economice din Republica Moldova. A făcut afaceri de valoare atît în interesul său, cît şi în interesul ţării.

De formare inginer-constructor, Alexandru Pincevschi a proiectat şi a construit holdingul „Elita 5” într-o manieră onestă şi iscusită. A dat start afacerilor în 1989, prin crearea cooperativei de producţie „Magna”, specializată în servicii de construcţie. În primii ani de după declararea Independenţei, omul de afaceri dezvoltă cea mai mare reţea de benzinării din Moldova. Mai tîrziu, această reţea fusese vîndută companiei „Lukoil”, unde Alexandru Pincevschi a fost o perioadă în post de director general  adjunct.   

„Cineva mă întreabă dacă nu mă doare inima că am vîndut afacerea cu benzinării. Nu am regretat niciodată. Am reinvestit banii în alte afaceri de succes”, spune Alexandru Pincevschi. Şi nu a greşit.

An de an, businessmanul a consolidat un imperiu cu afaceri în aproape 20 de domenii de activitate. Holdingul „Elita” include distribuţia unor mărci auto renumite ca Mitsubishi, Fiat, Chrysler, Dodge, Jeep, Alfa Romeo, Ssang Yong, Lancia.

De asemenea, Alexandru Pincevschi a derulat proiecte investiţionale de milioane de dolari, marea majoritate fiind inedite pentru Moldova. Bunăoară, „Niagara Club” a reprezentat o investiţie iniţială de 4,5 milioane de dolari, iar centrul de vis al copiilor „Baby Hall” a înghiţit 3 milioane. Pe segmentul de turism, holdingul este prezent cu Hotelul „Flowers” şi Agenţia „Elit-tur”, iar în sectorul rezidenţial – prin Proiectul „Dragalina”, „Orange City”, cu vile de tip „town house”, este un alt proiect rezidenţial, construcţia căruia a fost demarată în acest an. Este un condominimum locativ cu 29 de vile, situat în buricul oraşului, la Moara Roşie. Fericiţii locatari vor avea magazine, garaj pentru două maşini, terase, curte în faţa şi în spatele casei, dar şi tot confortul unei vile.

Alexandru Pincevschi este mai puternic decît crizele. Holdingul condus de el a deschis în acest an, pe lîngă multe altele, o întreprindere modernă de prelucrare a cărnii, la Ungheni. „Elita Meat Produkt” presupune o investiţie totală de 8 milioane de euro pînă în 2011.

„M-am întrebat cum aş putea lucra mai puţin, dar nu am găsit încă un răspuns” – este soluţia unei reţete de succes pentru Alexandru Pincevschi.

Influenţa businessmanului se măsoară, în primul rînd, prin salariile plătite la circa  2 000 de angajaţi, prin acte nenumărate de caritate, dar şi prin impozitele pe care afacerile sale le aduc în bugetul de stat.

Cum se cuvine în cazul oligarhilor, Alexandru Pincevschi a avut întotdeauna relaţii cumpătate cu  puterea. Se zvoneşte în tîrg că ar fi fost unul din apropiaţii administraţiei prezidenţiale precedente, însă, şi cu puterea actuală relaţiile nu ar fi glaciale.

„Nu am fost şi nu voi fi în opoziţie cu puterea legală pentru că am o convingere – orice guvernare face mai mult bine decît rău. În orice ţară. Şi ar fi amoral cînd unii se bucură de greşelile sau nereuşitele guvernării. Un motiv de bucurie în aşa caz, pare a fi un fel de masochism”, afirmă Alexandru Pincevschi.

Activitatea sa nu se restrînge doar la afaceri. De mai mulţi ani, este consul onorific al Kîrgîzstanului în Republica Moldova. A fost preşedintele Congresului Evreiesc, acum fiind membru al Consiliului fondatorilor Congresului Evreiesc.

Alături de alţi oamenii de afaceri de succes, Alexandru Pincevschi a făcut parte din Consiliul Economic de pe lîngă prim-ministru, atîta timp cît a funcţionat acest Consiliu.

Omul de afaceri reprezintă modelul unui traseu impecabil în viaţă. „Mama mă aşeza la verandă pe un scaun cu ochii spre geam şi lăsat pe patru ore, acolo mă găsea la întoarcere. Acum, dacă mă laşi undeva pe patru ore, mă vei găsi în alt colţ al Europei”, spune Alexandru Pincevschi, iar aceste cuvinte ilustrează atît de bine firea unui om care trăieşte cu rost.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Este un om foarte bun si muncitor in toate il tin minte de cind eram mic
Smalovschi.Nicolai.N.   -  
19 Ianuarie 2012, 10:39
Sus ↑
Este un om cu suflet mare, a ajutat multa lume, si desigur este din Falesti.
Iob   -  
19 Ianuarie 2012, 14:51
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău