VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
 Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005

Editorial

TOP VIP Editorial
Sergiu Gavriliţă
director
TOP VIP Editorial
Rodica Ciorănică
redactor-şef

ARGUMENTUL DE 5 ANI

Cu toată modestia din lume, pot să afirm că anuarul „50 cei mai influenţi moldoveni” este o valoroasă lucrare editorială cu 50+10 portrete ale oamenilor care, prin propriul exemplu sau talent, au influenţat gîndirea şi viaţa în Moldova anului 2009. Al cincilea an la rînd politicieni, oameni de afaceri, jurnalişti şi artişti se întîlnesc într-un clasament riscant. Zic riscant, conştient fiind de gradul de subiectivism al oricărui top şi lipsa unor criterii fixe care ar măsura influenţa. Mai ales influenţa unor personaje cu ocupaţii extrem de diferite. Este o experienţă unică în Moldova, chiar dacă în Occident topurile sînt lansate şi semnate de mai toate publicaţiile prestigioase. Fiecare îşi are propriile măsurători şi principii, diferenţa fiind substanţială, în dependenţă de propriile gusturi. Deci, nu sîntem o excepţie şi o spunem din start: nu există reguli, există nişte personalităţi selectate după gradul de influenţă ca putere de decizie, influenţă ca notorietate şi influenţă ca putere financiară.

Pentru a ne apropia cît mai mult cu putinţă de ceea ce numim obiectivitate, am solicitat în acest sens părerea diverşilor experţi din sectorul asociativ şi instituţii media, politicieni şi observatori ai fenomenelor politice şi de afaceri de la noi. Deopotrivă cu acestea, la baza realizării clasamentului a stat şi sondajul realizat pe site-ul revistei „VIP magazin” : 1. Filat Vlad - 8674 (5.43%); 2. Chirtoacă Dorin - 6170 (3.86%); 3. Lupu Marian - 5862 (3.67%); 4. Ghimpu Mihai - 4412 (2.76%); 5. Stati Gabriel - 4247 (2.66%); 6. Bogza Lorena - 3770 (2.36%); 7. Tănase Alexandru - 3475 (2.18%); 8. Bălan Dan – 3314 (2.07%); 9. Nagacevschi Vitalie - 3236 (2.03%); 10. Urechean Serafim - 3158 (1.98%); 11. Albot Nata - 3122 (1.95%); 12. Leancă Iurie – 2845 (1.9%), care a şi influenţat poziţionarea finală.

În această ediţie venim cu cîteva lucruri noi. În premieră, după patru ediţii, s-au schimbat liderii din top şi avem tocmai 20 de nume noi. Devine interesant! Am inaugurat în acest an o rubrică nouă – Oameni-simbol ai timpurilor noastre - un top 10 al personalităţilor din cultură, politică sau educaţie, care sînt peste orice clasament şi ale căror merite şi influenţă nu pot fi măsurate.

A doua noutate este partea de limbă engleză a ediţiei. Credem că Top 50 poate fi o primă sursă, de mare referinţă şi foarte importantă pentru ca străinii care activează aici sau care vin în ţară să-şi cunoască eventualii parteneri de discuţii şi de afaceri, dar şi valorile Republicii Moldova.

Între cele mai importante evenimente din acest an fierbinte am evidenţiat dispariţia dintre noi a lui Grigore Vieru, evenimentele din 7 aprilie, părăsirea de către M. Lupu a PCRM, schimbarea puterii cu instalarea noului Guvern Filat, dar cel mai important lucru este schimbarea la faţă a mass-media din Moldova, influenţa Internetului, care poate trece drept cel mai influent fenomen din 2009. Pe lîngă portalurile de ştiri care au apărut, ca ciupercile după ploaie, după aprilie 2009, a crescut şi rolul reţelelor sociale, cum ar fi Facebook, pe preşedintele căruia, Mark Zuckerberg, l-aş numi cel mai important om de pe planetă care a influenţat Moldova în 2009. Facebook-ul s-a dezvoltat şi a ajuns numărul 1 în rîndul reţelelor sociale şi tot mai mulţi moldoveni şi-au creat conturi, sînt activi, comunică, dezbat, inclusiv creîndu-şi propriile bloguri.

Citiţi istoria anului 2009 în Moldova prin intermediul celor 50 de eroi ai ediţiei noastre şi veţi retrăi principalele evenimente care ne-au marcat pe toţi. Iar peste un an ne vedem cu un nou clasament. Cum va arăta - depinde de noi toţi, cei care trăim în această ţară.

Închide

Anul marilor schimbări


Am avut în 2009 nenumărate momente în care am fost la limită. Am crezut cu încordare că ploaia nu va mai veni, vorba cîntecului. Am trăit nenumărate clipe de îndoială că schimbarea nu se va mai produce... Şi, totuşi, lucrurile au luat turnurile aşteptate.


Politic. Cei foarte puternici în anii precedenţi, au cedat locul marilor luptători şi au mai rămas pe poziţii importante, dar nu decisive. Iar cei de pe linia unu a frontului au ajuns în posturi de unde au de dus alte lupte pline de maturitate politică şi apăsătoare responsabilitate. Astfel, după 4 ani în care Vladimir Voronin a fost cel mai influent moldovean, în acest an ştafeta este preluată, după multă muncă şi curaj, de premierul Vlad Filat. Experţii noştri, indiferent de simpatiile lor personale, afirmă că acesta este anul lui Vlad Filat. Ex-preşedintele Voronin rămîne însă în top 10, fiind, nu se ştie pe cît timp încă, exponentul a circa jumătate din alegători.  

După ce „peste tot atîrna greu teama de sinceritate”, ca la Florian Pittiş, în ţară au revenit personaje mai mult sau mai puţin celebre, care nu au mai putut activa aici în ultimii ani. Şi importanţi oameni de afaceri au revenit acasă să-şi administreze afacerile la direct, nu prin telefon, mail-uri sau terţe persoane.  

Afaceri. Anul marilor schimbări în politică a generat o evoluţie frumoasă şi la nivel de atitudine şi degajare a clasei de business, care încet îşi scoate de pe faţă vălul de şeherezadă. Dacă aţi urmărit votingul de pe net, aţi observat poate că oamenii de afaceri din top au adunat mai greu voturi. Este explicabil – clasa noastră de afaceri nu este cea mai publică clasă de afaceri din lume. Declaraţiile şi luările de atitudine ale businessmenilor noştri nu sînt reiterate zilnic la toate posturile tv din ţară. Dar chiar dacă nu aleargă ziariştii cu microfoanele după ei, fiecare dintre ei vine cu un sprijin important, pe scară socială, sau are un cuvînt de spus în anumite echipe politice. Vizibilitatea lor se datorează mai puţin apariţiilor şi prestaţiei publice personale şi mai mult prezenţei de marketing, prezenţei pe piaţă a brandului şi ideilor noi care le-au salvat afacerile.

O premieră în acest an, modestă deocamdată, este că unii oameni au găsit curajul să numească cifre cu şase zerouri, atunci cînd ne-au vorbit despre afacerile lor. Oricum, nimeni nu umblă cu milioanele în sac sau în portbagajul maşinilor de lux. Sînt bani care nu există în conturi, ci investiţi în terenuri, proprietăţi şi afaceri. O să descoperiţi că avem bogaţi ca Ion Ţiriac sau Dinu Patriciu (cei mai bogaţi din România, o ţară de alte gabarituri şi posibilităţi), dar mai puţin transparenţi decît bogaţii din România. Abia ne deschidem. Abia învăţăm că bogăţia sau notorietatea nu sînt vicii abominabile, ci rezultatul unei munci de ani de zile.

Dintr-o lume descoperită, în alta plină de taină. Încă o tendinţă a acestui an este că oamenii de afaceri care încă nu au respirat cu familiaritate parfumul scump amestecat cu fum de ţigară al aerului din parlament şi guvern, ar vrea să-l... inspire. Se gîndesc încă. Încep să se simtă îngust şi se sufocă în afacerile lor încheiate la toţi nasturii. Prima declaraţie de acest gen ne-a făcut-o Nicolae Ciornîi, care ar da cu piciorul mingii de fotbal şi ar face o tură prin politică. Doar că politica e tot o afacere - în ea poţi deveni milionar peste noapte, dar la fel de neaşteptat poţi să şi falimentezi. Îmi amintesc experienţa lui Chiril Lucinschi care în anul trecut ne surprindea din capul listei Partidului Democrat, ca în acest an să nu ne mai dea întîlnire pe culoarele politicului.

Notorietate. Da, nu aş putea să-l compar pe Dan Bălan, Val Butnaru, Constantin Tănase, Petru Bogatu sau Lorena Bogza cu greii acestui top. Stau pe diferite categorii de greutate. Dar Dan Bălan a cucerit lumea, fără exagerare… Ziariştii din top au avut poate că cea mai mare contribuţie ca eu să pot face constatarea din titlu – graţie lor s-a produs schimbarea. La emisiunea Lorenei s-au făcut cele mai importante declaraţii ale anului, iar cu liderii de opinie de mai sus şi-au început dimineţile cumpărătorii de presă şi consumatorii de internet.

Marile ieşiri. Regretatul Grigore Vieru. Lansarea de anul trecut a topului este ultima sa ieşire publică... Vasile Tarlev. Pe locul 7 în anul trecut. Nu ştim dacă mai are şanse să revină în top şi în politică în general. Iurie Roşca. Nu i se potriveşte să nu mai revină. Întrebarea este alta: oare cum? Dumitru Braghiş. Un an lamentabil pentru el. Leonid Talmaci. Valentin Mejinschi. Artur Reşetnicov. Vitalie Pîrlog. Victor Stepaniuc. Eduard Muşuc. Au fost puternici graţie posturilor ocupate. Dacă vor şti cum să revină în vizor, vedem exact peste un an. Îmi amintesc aici de marele adevăr - să ajungi sus e mult mai uşor decît să te poţi menţine acolo.

Acest proiect de referinţă pentru imaginea Moldovei, ne mai şi costă. Tipografie, remunerare, muncă, lansare. Şi, ca întotdeauna, avem noroc de prieteni care ne sprijină în realizarea lui. Mulţumim mult partenerilor generali ai acestei ediţii. Companiei „Cristina”, care şi-a cîştigat statutul de cel mai important producător autohton de încălţăminte, cu o prezenţă pe ţară în creştere şi care este al doilea an la rînd alături de noi. Şi grupului de companii „Elat”, cunoscut, pe lîngă proiectele sale de afaceri, şi pentru proiectele sociale de rezonanţă. Partenerii noştri, şi unul, şi celălalt ştiu cît de mult contează să avem o elită politică şi de business transparentă. Mulţumim pentru sprijin!

Închide
1 (anul 2008 – 6) VLAD FILAT. Cel dintîi dintre premieri VLAD FILAT. Cel dintîi dintre premieri 2 (anul 2008 – 3) MARIAN LUPU. Il grande convertito MARIAN LUPU. Il grande convertito 3 (anul 2008 -11) DORIN CHIRTOACĂ. „Locomotiva” liberalilor DORIN CHIRTOACĂ. „Locomotiva” liberalilor 4 (anul 2008 – 1) VLADIMIR VORONIN. Toamna patriarhului VLADIMIR VORONIN. Toamna patriarhului 5 (anul 2008 -36) MIHAI GHIMPU. În punctul cel mai înalt  MIHAI GHIMPU. În punctul cel mai înalt 6 (anul 2008 – 5) SERAFIM URECHEAN. Pe jumătate împlinit SERAFIM URECHEAN. Pe jumătate împlinit 7 (anul 2008 – 4) GABRIEL STATI. Demnitate fără preţ GABRIEL STATI. Demnitate fără preţ 8 (nou intrat) IURIE LEANCĂ. Diplomatul nr. 1 IURIE LEANCĂ. Diplomatul nr. 1 9 (anul 2008 – 14) DUMITRU DIACOV. Sacrificiul convertit în victorie DUMITRU DIACOV. Sacrificiul convertit în victorie 10 (anul 2008 – 8) ÎPS VLADIMIR. Ierarhul care ne conectează la creştinism ÎPS VLADIMIR. Ierarhul care ne conectează la creştinism 11 (nou intrat) VALERIU LAZĂR. A doua descindere VALERIU LAZĂR. A doua descindere 12 (anul 2008 – 31) ALEXANDRU TĂNASE. Justiţiarul noii guvernări ALEXANDRU TĂNASE. Justiţiarul noii guvernări 13 (anul 2008 – 19) MARC TKACIUK. Strategul care şi-a dat cu stîngul în dreptul MARC TKACIUK. Strategul care şi-a dat cu stîngul în dreptul 14 (anul 2008 – 15) NICOLAE CIORNÎI. Între afaceri şi politică NICOLAE CIORNÎI. Între afaceri şi politică 15 (anul 2008 – 17) DAN BĂLAN. Bomba muzicală a anului DAN BĂLAN. Bomba muzicală a anului 16 (nou intrat) VLADIMIR ŢURCAN. Puterea de a fi veriga slabă VLADIMIR ŢURCAN. Puterea de a fi veriga slabă 17 (anul 2008 – 21) ION STURZA. Un etalon de comparaţie ION STURZA. Un etalon de comparaţie 18 (anul 2005 – 41) CONSTANTIN TĂNASE. Liderul incontestabil  al presei autohtone CONSTANTIN TĂNASE. Liderul incontestabil al presei autohtone 19 (nou intrat) VICTOR CATAN. Braţul de fier al schimbării VICTOR CATAN. Braţul de fier al schimbării 20 (anul 2008 – 9) ZINAIDA GRECEANÎI. La un pas de fotoliul prezidenţial ZINAIDA GRECEANÎI. La un pas de fotoliul prezidenţial 21 (anul 2008 – 22) LEONID VOLNEANSCHI. Onestitatea este cea mai bună afacere LEONID VOLNEANSCHI. Onestitatea este cea mai bună afacere 22 (anul 2008 – 27) DORIAN BERDOS. Proprietarul unei afaceri sănătoase DORIAN BERDOS. Proprietarul unei afaceri sănătoase 23 (anul 2008 – 23) ALEXANDRU PINCEVSCHI. Businessmanul de elită ALEXANDRU PINCEVSCHI. Businessmanul de elită 24 (anul 2008 – 34) FAMILIA BODAREV. Bărbaţii din inima „Cristinei” FAMILIA BODAREV. Bărbaţii din inima „Cristinei” 25 (anul 2008 – 42) VAL BUTNARU. Dramaturgul care  a rescris peisajul mass-media VAL BUTNARU. Dramaturgul care a rescris peisajul mass-media 26 (anul 2008 – 40) MIHAIL FORMUZAL. Strategul sudului MIHAIL FORMUZAL. Strategul sudului 27 (anul 2008 – 12) IGOR DODON. La un pas de paradis IGOR DODON. La un pas de paradis 28 (anul 2008 – 30) VICTOR MICULEŢ. Moldoveanul cu motor german VICTOR MICULEŢ. Moldoveanul cu motor german 29 (nou intrat) VALERIU ZUBCO. Noua faţă a procuraturii VALERIU ZUBCO. Noua faţă a procuraturii 30 (anul 2008 – 25) SVETLANA POPA. De la tribuna municipală la cea parlamentară SVETLANA POPA. De la tribuna municipală la cea parlamentară 31 (nou intrată) SILVIA RADU. Şefa energică din energetică SILVIA RADU. Şefa energică din energetică 32 (anul 2008 – 16) CHIRIL LUCINSCHI. Un debutant de rasă CHIRIL LUCINSCHI. Un debutant de rasă 33 (nou intrată) LUDMILA CLIMOC. Doamna din familia Orange LUDMILA CLIMOC. Doamna din familia Orange 34 (anul 2007 – 29) VICTOR ŞELIN. Omul 3D VICTOR ŞELIN. Omul 3D 35 (anul 2008 – 32) CHIRIL GABURICI. Un manager mobil CHIRIL GABURICI. Un manager mobil 36 (nou intrat) VICTOR OSIPOV. Un salt spectaculos în carieră VICTOR OSIPOV. Un salt spectaculos în carieră 37 (anul 2008 – 37) NICOLAE ANDRONIC. Generozitatea lucrativă NICOLAE ANDRONIC. Generozitatea lucrativă 38 (nou intrat) ILAN ŞOR. Businessmanul care-şi ajută aproapele ILAN ŞOR. Businessmanul care-şi ajută aproapele 39 (anul 2008 – 35) VITALIE NAGACEVSCHI. Din banca de avocat în fotoliul de deputat VITALIE NAGACEVSCHI. Din banca de avocat în fotoliul de deputat 40 (nou intrat) EMANUIL GRINSHPUN. Iniţiatorul proiectelor îndrăzneţe EMANUIL GRINSHPUN. Iniţiatorul proiectelor îndrăzneţe 41 (nou intrat) PETRU BOGATU. Omul care ne face ordine  în debaraua din cap PETRU BOGATU. Omul care ne face ordine în debaraua din cap 42 (anul 2007 – 36) LORENA BOGZA. Purtătoarea unui nume  care tinde să devină brand LORENA BOGZA. Purtătoarea unui nume care tinde să devină brand 43 (anul 2007 – 35) SERGIU MOCANU. Mereu gata de luptă SERGIU MOCANU. Mereu gata de luptă 44 (nou intrat) ALEXANDRU SPIRIDON. Cu trofeul european în braţe ALEXANDRU SPIRIDON. Cu trofeul european în braţe 45 (nou intrat) VICTOR PUŞCAŞ. Omul fără ceas VICTOR PUŞCAŞ. Omul fără ceas 46 (nou intrată) NATA ALBOT. Cetăţeană a lumii, reinventînd adevăratul patriotism NATA ALBOT. Cetăţeană a lumii, reinventînd adevăratul patriotism 47 (nou intrat) ALEXANDRU OLEINIC. Ministrul comunicaţiilor ALEXANDRU OLEINIC. Ministrul comunicaţiilor 48 (nou intrat) MARCEL RĂDUCAN. Asul din mîneca PD-ului MARCEL RĂDUCAN. Asul din mîneca PD-ului 49 (nou intrată) ANA GUŢU. Managerul proiectului  universitar european ANA GUŢU. Managerul proiectului universitar european 50 (nou intrat) GRIGORE PETRENCO. Speranţa  comuniştilor GRIGORE PETRENCO. Speranţa comuniştilor
 10 Oameni Simbol  
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău