VIP Magazin
17 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
ANDREI GALBEN. Omul care a împlinit un dor interzis
Locul 40

ANDREI GALBEN. Omul care a împlinit un dor interzis

Comentează

Andrei GALBEN
Rector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova

Vârstă: 59 de ani
Data şi locul naşterii: 2 septembrie 1948, s. Sloveanca, r-l Sângerei
Specialitate: istoric
Studii: Facultatea de istorie (USM), doctor habilitat în ştiinţe juridice
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: medalia „Eminescu integral” (1996), ordinul „Gloria Muncii” (1998)

Influenţă politică - 1
Putere financiară - 3
Notorietate - 11

Total - 15 puncte

 E o personalitate  eminamente ieşită din comun. Se numără printre foarte puţinii businessmani intelectuali de la noi care a demonstrat că şi în  condiţiile capitalismului sălbatic, prin care trece încă Republica Moldova, există modalităţi nobile de a investi banii. Altele decât cele în baruri sau fabrici de tutun. Cheltuielile sale s-au convertit într-o deosebită instituţie de învăţământ superior.

În  2007, Dragoş Cucereanu, unul dintre absolvenţii ULIM care şi-a continuat studiile în SUA, a fost desemnat prin concurs, într-o luptă dreaptă, jurist la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. E unul din mulţimea de foşti studenţi ai acestei universităţi care au reuşit să se afirme ca specialişti desăvârşiţi nu numai în Republica Moldova, ci şi dincolo de hotarele ei. Toţi sunt discipoli ai rectorului ULIM.

Om de cultură, savant şi pedagog, academicianul Andrei Galben mai are o calitate care i-a permis să realizeze ceea ce n-a făcut nimeni până la el. Felul său de a fi îl obligă să nu accepte niciun fel de constrângeri dogmatice. Tocmai de aceea, după prăbuşirea URSS, Andrei Galben  şi-a propus să făurească o universitate desprinsă în totalitate de stat. Oricât ar părea de paradoxal, iniţiativa sa i-a enervat la începuturi nu numai pe nostalgicii de la putere, ci şi pe foarte mulţi intelectuali. Aceştia din urmă, partizani sinceri ai democraţiei şi pieţei libere, nici nu-şi dădeau seama cât de mult îşi călcau ei înşişi în picioare propriile lor convingeri liberale când se pronunţau contra învăţământului privat.

Umanist profund, fire religioasă (poate chiar bigotă), oscilând ideatic între Vechiul şi Noul Testament, Andrei Galben consideră că totul şi toate în această lume trebuiesc subordonate necondiţionat Legii Iubirii: Iubirii de Dumnezeu în primul rând, de semeni, de patrie, de viitorul ţării în care ne-am născut, de strămoşi. Din aceste considerente, eforturile rectorului ULIM sunt direcţionate, încă din 1992, de la înfiinţarea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, spre atingerea unor obiective majore. ULIM reprezintă brandul unui centru-model educaţional-ştiinţific şi cultural, de anvergură europeană, cu  biblioteci ultramoderne, săli cu computere şi aparataj superperformant, mediatecă, impresionant centru sportiv, campus universitar, parteneriate strategice cu cele mai prestigioase universităţi din lume etc.

Andrei Galben este pattern-ul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, această ctitorie a vieţii sale, pe care îi place s-o definească drept „copil al reformelor”. Subtil analist, istoriograf al propriei fiinţe, el consideră, aparent paradoxal,  că ULIM exista şi înainte de 1990, chiar şi înainte de 1948, anul când a văzut dânsul lumina zilei.  Cu precizarea că exista doar ca un „dor interzis”, ca o rugă nerostită, ca o binecuvântare nemărturisită, ca un deziderat  încă neîmplinit.

Actualmente  ULIM adună în valuri troiene elita profesorală, ştiinţifică, intelectuală din Republica Moldova, Europa, dar şi de pe continentul african şi ţările asiatice, înnobilând limba, istoria, credinţa, educaţia civică a lumii. Peste podurile din piatră de la  ULIM,  durate  de Andrei Galben, trec concomitent mii şi mii de tineri din toate colţurile lumii, dornici de veşnicie, dornici să descifreze şi să atingă  tainele ştiinţei şi ale educaţiei, tainele vieţii fără de sfârşit.

Exuberant şi spontan, tenace şi impetuos, rectorul ULIM excelează prin amplificarea dimensiunilor umane, transfigurându-le,  imprimându-le conotaţii inedite, dinamic vizionare. Confundându-se totalmente cu destinul tumultos al acestui neam, Andrei Galben este exemplul cel mai concludent al noii paradigme reformatoare, ce denotă caracteristici funcţionale, stringent necesare societăţii noastre la compartimentul educaţie şi ştiinţă.

Se pare că, fără ULIM, existenţa lui Andrei Galben nu ar mai avea nici un rost, după cum adevărat este faptul că, fără Andrei Galben, ULIM-ul pur şi simplu n-ar fi existat. Cu certitudine, produsul vieţii sale poartă un singur nume. Dar ce nume! Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. 

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Multi fosti studenti au primit numai diplome, dar fara dreptul de ale folosi, fiidac nu sunt recunoscute. Pacat de banii perditi.
Andrei   -  
21 Martie 2010, 15:50
Sus ↑
e un om de aur,jos palaria pentru DOMNUL ANDREI GALBEN
studenta ulim   -  
28 August 2011, 23:36
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău