VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
 Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005

Editorial

TOP VIP Editorial
Sergiu Gavriliţă
director
TOP VIP Editorial
Rodica Ciorănică
redactor-şef

Argument 2007

Deja al treilea an ediţia „50 cei mai influenţi moldoveni” este prezentă şi aşteptată pe piaţa media locală, devenind în acest răstimp şi o sursă de referinţă pentru mediile de informare, politicienii şi oamenii de afaceri din afară. Cu certitudine, putem afirma că „TOP 50” a devenit în acest scurt timp nu doar un brand al presei autohtone, ci şi un fenomen social-politic. Radiografierea elitei moldoveneşti, pe care ne-o propusesem iniţial, prinde dimensiuni şi se transformă, în anumite situaţii, în instrument de influenţă a mişcărilor din societate.

Subiectiv... Obiectiv
Cu toate că este un clasament ce aparţine exclusiv revistei „VIP magazin”  şi „ELITA MEDIA” şi constituie o alegere a redacţiei, riscurile de a fi subiectivi persistă ca în orice alte încercări temerare de a face clasamente. În procesul de selecţie a celor 50 ne-am ghidat de un singur principiu – doza maximă de credibilitate. Dar cum să evităm inerentul subiectivism? Răspunsul imediat este - imposibil, e un risc pe care ni-l asumăm, dar pe care încercăm să-l minimalizăm. Astfel, pentru a fi cât mai aproape de realitatea existentă am introdus, pe lângă deja tradiţionalele criterii de departajare a personajelor, putere politică (administrativă), potenţial economico-financiar şi notorietate (interesul publicului faţă de persoana respectivă), un nou criteriu – credibilitatea pe care o inspiră eroii noştri.

O altă premieră din acest an este decizia de a testa opinia şi preferinţele cititorilor noştri şi de a le permite să decidă, pe jumătate, clasamentul final. Pe parcursul unei luni am dat posibilitatea tuturor doritorilor să aleagă din o sută de candidaţi afişaţi pe site-ul nostru www.vipmagazin.md, pe cei pe care-i consideră influenţi. Din cele aproape 15 mii de voturi, peste 4 mii l-au ales pe Dorin Chirtoacă şi tot atâţia pe Iurie Roşca, în jur de 2 mii 300 au votat pentru Vlad Filat, urmaţi de politicienii Veaceslav Untilă, Dumitru Braghiş, speakerul Marian Lupu, prezentatoarea tv Lorena Bogza, preşedintele ţării Vladimir Voronin şi lăutarul Nicolae Botgros. Încheie lista „preferaţilor internetului” Mihai Ghimpu, Anatol şi Gabriel Stati, Victor Miculeţ, Cleopatra şi Pavel Stratan. Cu toate că a fost doar un vot consultativ, punctul final fiind pus de către experţii noştri, acesta ne-a ajutat foarte mult şi trebuie să le mulţumim tuturor celora care au ţinut pumnii strânşi pentru favoriţii lor.

Ce înseamnă influent
Un aspect important al acestui clasament îl constituie semnificaţia, uneori ascunsă a termenului INFLUENT. Acest fenomen încă nu-l percepem „în profunzime”, deseori confundându-l cu propriile simpatii. Dacă ar fi posibil să ne deplasăm peste câţiva ani şi, retrospectiv, să vedem ce evenimente au avut prioritate în 2007, am constata că am fost prea influenţaţi de nişte fapte recente şi că unii din cei 50 nu ne vor îndreptăţi aşteptările. Un banal concert, la prima vedere, al lui Nicolae Botgros sau o nouă lansare de album a Cleopatrei Stratan pot cântări mai mult în viitor decât o victorie la alegeri a vreunui politician.
INFLUENT deci, după noi, nu e neapărat omul care deschide toate uşile din această ţară, ci omul care deschide noi perspective, omul care rămâne după ce alţii nu mai sunt demult. INFLUENT... Poate fi mai influent talentul decât banul.  Nu toţi dintre cei 50 sunt neapărat oameni MARI şi POZITIVI, dar ei sunt cei care schimbă mentalităţi, gândirea multora dintre noi din perspectiva viitorului.

Cine sunt eroii noştri
Una din cele mai captivante ocupaţii în timpul pregătirii clasamentului anual al celor mai influenţi moldoveni este apariţia numelor noi. De data aceasta jumătate din cei prezenţi în top sunt nou intraţi. Politicieni, oameni de afaceri, persoane publice sau pur şi simplu meseriaşi talentaţi şi modeşti. Pentru mulţi dintre ei apariţia în acest anuar va fi o surpriză. De această dată, politica şi businessul nu sunt unicii furnizori de  personalităţi pentru clasament. În acest an un rol aparte revine ziariştilor de televiziune. A fost un an în care presa electronică a luat o nouă respiraţie şi nu în zadar printre cei 50 veţi găsi lideri ai unor companii tv. O prezenţă aparte e şi a reprezentanţilor companiilor de construcţii, a afacerilor în sport şi în muzică...

Lectură plăcută şi ne întâlnim la anul – cu „Cei mai influenţi moldoveni în 2008”. Va fi un an fierbinte preelectoral. Cine va fi în top, de ce calitate, vom trăi şi vom vedea...    

Închide

Istoria unui an în 50 + 10 portrete

Ştiu că nu veţi reuşi să citiţi într-o zi toate poveştile despre influenţă şi personalitate adunate în această a treia ediţie “50 cei mai influenţi moldoveni”. Personal, le-am parcurs pe toate timp de săptămâni – sunt impresionante şi, fără modestie, am constatat că împreună cu autorii care ne-au ajutat să le adunăm în acest top, am scris istoria anului 2007 şi a oamenilor săi – cei mai puternici în 2007.

Sunt oameni care ni s-au părut senzaţionali prin dragostea şi talentul cu care şi-au făcut meseria. Sunt oameni care ne-au lăsat consternaţi prin felul (pe care nu neapărat l-am împărtăşit cu ei) în care au făcut politică. Dar, ne place sau nu, au schimbat curentele în acest domeniu cochet şi cinic. Sunt oameni care perseverează în afaceri şi, graţie lor, această lume a banilor devine tot mai transparentă, mai corectă şi mai puţin periculoasă. Sunt oameni care au făcut bine televiziune şi televiziuni şi i-am remarcat pentru că ne place evoluţia.

Am fi vrut să intrigăm mai mult, dar cu primele trei locuri din top lucrurile nu au cum să fie altfel – preşedintele Voronin, premierul Tarlev şi speakerul Lupu nu au cedat nimănui timona ţării. La capitolul afaceri – avem intrări noi – Victor Şelin, Valentin Bodiştean, Nicolas Nicula. Avem încă două intrări spectaculoase a doi avocaţi de succes – Vitalie Nagacevschi şi Alexandru Tănase, ultimul făcându-şi un nume mai ales cu dosarul Pasat, dar şi cu debutul său în politică. Ne bucurăm de prezenţa în top a Lorenei Bogza, de creşterea impresionantă a lui Nicolae Botgros, Vladimir Curbet şi intrarea Cleopatrei şi a lui Pavel Stratan. Dorin Chirtoacă, de la “speranţa anului” de pe locul 50 în anul trecut a ajuns astăzi pe locul 10. Dacă nu va fi un primar prea arogant şi ataşat mai mult de formaţiunea sa, decât de oamenii capitalei, îşi va păstra popularitatea.

Am urmărit cu atenţie comentariile pentru Ion Sturza, Vladimir Filat şi Dumitru Diacov. Nu mai sunt demult o echipă şi, dacă ar fi fost, ni se pare că ar fi rupt tot, cum spun moldovenii. Deocamdată, şi aşa avem suficiente opţiuni – echipele Urechean, Muşuc&Braghiş, Diacov fără Filat, Filat fără Diacov, Sergiu Mocanu cu o echipă pe care o vom cunoaşte, partidul comuniştilor cu sau fără Lupu şi poate încă ceva până în 2009.

Citiţi, trageţi concluzii şi ne reauzim cu impresii la telefon, prin mail-uri sau la anul, când revenim cu noua “carte de istorie”. Deocamdată, ţin să mulţumesc companiei Moldcell, care al doilea an deja este partenerul nostru la realizarea acestei ediţii de succes.  La fel, avem tot respectul pentru cel de-al doilea partener– compania „Coliseum Palace”, edificatoarea celui mai elitar proiect imobiliar al anului.  Fără ei, cu siguranţă ne-ar fi fost mai greu să savurăm gustul bucuriei, al împlinirii şi al succesului nostru ca echipă.

Un an bun vă dorim tuturor – eroilor acestei reviste, partenerilor care ne-au sprijinit, clienţilor din publicitate şi celor care–şi vor garnisi sărbătorile cu acest produs intelectual. La mulţi ani!

Închide
1 (anul 2006 - 1) VLADIMIR VORONIN. Preşedintele „(r)evoluţionar” VLADIMIR VORONIN. Preşedintele „(r)evoluţionar” 2 (anul 2006 - 2) VASILE TARLEV. Premierul ideal(ist) VASILE TARLEV. Premierul ideal(ist) 3 (anul 2006 - 3) MARIAN LUPU. Un jucător rezonabil pe un câmp minat MARIAN LUPU. Un jucător rezonabil pe un câmp minat 4 (2006 - 5) (2006 - 15) ANATOL ŞI GABRIEL STATI. Tatăl şi fiul îşi unesc afacerile într-un imperiu financiar comun ANATOL ŞI GABRIEL STATI. Tatăl şi fiul îşi unesc afacerile într-un imperiu financiar comun 5 (anul 2005 - 7) OLEG VORONIN. Fiul lui Vladimir Voronin OLEG VORONIN. Fiul lui Vladimir Voronin 6 (anul 2006 - 25) LEONID TALMACI. Guvernatorul longeviv LEONID TALMACI. Guvernatorul longeviv 7 (anul 2006 - 13) NICOLAE CIORNÎI. Un ambasador neoficial al moldovei  NICOLAE CIORNÎI. Un ambasador neoficial al moldovei 8 (anul 2006 - 23) SERAFIM URECHEAN. Apărarea convertită în atac SERAFIM URECHEAN. Apărarea convertită în atac 9 (anul 2006 - 42) NICOLAE BOTGROS. De ce plâng viorile NICOLAE BOTGROS. De ce plâng viorile 10 (anul 2006 - 50) DORIN CHIRTOACĂ. Cel mai tânăr primar de capitală în Europa geografică  DORIN CHIRTOACĂ. Cel mai tânăr primar de capitală în Europa geografică 11 (anul 2006 - 7) ANDREI STRATAN. Pândar la poarta de vest a Moldovei ANDREI STRATAN. Pândar la poarta de vest a Moldovei 12 (anul 2006 - 11) ZINAIDA GRECEANÎI. „Doamna de fier” de la guvern ZINAIDA GRECEANÎI. „Doamna de fier” de la guvern 13 (anul 2006 - 28) ION STURZA. Un businessman de talie internaţională ION STURZA. Un businessman de talie internaţională 14 (anul 2006 - 6) MARC TKACIUK. Mitul celui mai necunoscut dintre cunoscuţi MARC TKACIUK. Mitul celui mai necunoscut dintre cunoscuţi 15 (anul 2006 - 14) DUMITRU DIACOV. Un politician de cursă lungă DUMITRU DIACOV. Un politician de cursă lungă 16 (anul 2006 - 16) ALEXANDRU PINCEVSCHI. Un businessman sortit succesului ALEXANDRU PINCEVSCHI. Un businessman sortit succesului 17 (anul 2006 - 20) VLADIMIR FILAT. Arhetipul noii clase politice VLADIMIR FILAT. Arhetipul noii clase politice 18 (nou intrat) CHIRIL LUCINSCHI. Businessman, sportiv, filantrop CHIRIL LUCINSCHI. Businessman, sportiv, filantrop 19 (nou intrat) VALENTIN BODIŞTEAN. „Cuceritorul” occidentului VALENTIN BODIŞTEAN. „Cuceritorul” occidentului 20 (anul 2006 - 21) IURIE ROŞCA. Arhitectul revoluţiei (semi)portocalii    IURIE ROŞCA. Arhitectul revoluţiei (semi)portocalii 21 (anul 2006 - 18) YAAKOV TICHMAN. Învingătorul lui “Coca-Cola” YAAKOV TICHMAN. Învingătorul lui “Coca-Cola” 22 (anul 2006 - 30) VICTOR MICULEŢ. Dealerul oficial al mărcii germane BMW  VICTOR MICULEŢ. Dealerul oficial al mărcii germane BMW 23 (anul 2006 - 33) GHENADIE ABAŞCHIN. Conducătorul celei mai mari S.A. din Moldova GHENADIE ABAŞCHIN. Conducătorul celei mai mari S.A. din Moldova 24 (anul 2006 - 22) VASILE CHIRTOCA. Asociat cu timpul în care trăieşte VASILE CHIRTOCA. Asociat cu timpul în care trăieşte 25 (nou intrat) MIHAI GHIMPU. Revanşa de la CMC MIHAI GHIMPU. Revanşa de la CMC 26 (nou intrat) VALERIU GURBULEA. Procurorul general VALERIU GURBULEA. Procurorul general 27 (anul 2006 - 31) DUMITRU BRAGHIŞ. Fermentul social-democraţiei  DUMITRU BRAGHIŞ. Fermentul social-democraţiei 28 (anul 2006 - 17) VICTOR STEPANIUC. Omul din umbră VICTOR STEPANIUC. Omul din umbră 29 (nou intrat) VICTOR ŞELIN. Un jurnalist în business VICTOR ŞELIN. Un jurnalist în business 30 (nou intrat) NICOLAS NICULA. Un nou brand moldovenesc NICOLAS NICULA. Un nou brand moldovenesc 31 (nou intrat) NICOLAE CHIRTOACĂ. Un ambasador cu temele făcute    NICOLAE CHIRTOACĂ. Un ambasador cu temele făcute 32 (nou intrat) NICOLAE CLIMA. Magistratul nr.1 NICOLAE CLIMA. Magistratul nr.1 33 (anul 2006 - 27) NICOLAE ANDRONIC. Câştigătorul găgăuziei NICOLAE ANDRONIC. Câştigătorul găgăuziei 34 (nou intrat) VASILE BOTNARU. Puterea din pix VASILE BOTNARU. Puterea din pix 35 (anul 2006 - 24) SERGIU MOCANU. Sfidând înălţimile SERGIU MOCANU. Sfidând înălţimile 36 (nou intrată) LORENA BOGZA. Inchizitoarea blândă de la pro LORENA BOGZA. Inchizitoarea blândă de la pro 37 (nou intrat) ALEXANDRU TĂNASE. Cel mai reputat dintre debutanţii în politică ALEXANDRU TĂNASE. Cel mai reputat dintre debutanţii în politică 38 (anul 2006 - 44) RUSLAN BÂRLĂDEANU. Cu un pas înaintea timpului RUSLAN BÂRLĂDEANU. Cu un pas înaintea timpului 39 (anul 2006 - 47) DUMITRU URSU. Protectorul băncilor DUMITRU URSU. Protectorul băncilor 40 (anul 2006 - 43) ANDREI GALBEN. Omul care a împlinit un dor interzis ANDREI GALBEN. Omul care a împlinit un dor interzis 41 (nou intrat) VASILE CHIRICĂ. Făuritorul frumosului VASILE CHIRICĂ. Făuritorul frumosului 42 (nou intrat) VITALIE NAGACEVSCHI. Cel care aduce dreptatea din Europa VITALIE NAGACEVSCHI. Cel care aduce dreptatea din Europa 43 (nou intrat) ANATOL GOLEA. Cel de al şaptelea mai tare decât cel dintâi  ANATOL GOLEA. Cel de al şaptelea mai tare decât cel dintâi 44 (nou intrat) EDUARD MUŞUC. Din puşcărie la preşedinţie  EDUARD MUŞUC. Din puşcărie la preşedinţie 45 (nou intrat) ARCADIE ZAPOROJANU. Omul care aprinde stelele fotbalului ARCADIE ZAPOROJANU. Omul care aprinde stelele fotbalului 46 (nou intrat) VEACESLAV UNTILĂ. Întruparea fidelităţii politice VEACESLAV UNTILĂ. Întruparea fidelităţii politice 47 (nou intrat) VALENTIN TODERCAN. Îmblânzitorul colosului din dealul schinoasei VALENTIN TODERCAN. Îmblânzitorul colosului din dealul schinoasei 48 (nou intrat) VLADIMIR CURBET. Destin plămădit în ritm de dans VLADIMIR CURBET. Destin plămădit în ritm de dans 49 (nou intrat) OAZU NANTOI. Zbor frânt şi o aterizare moale OAZU NANTOI. Zbor frânt şi o aterizare moale 50 (nou intraţi) CLEO ŞI PAVEL STRATAN. Cei mai iubiţi dintre moldoveni CLEO ŞI PAVEL STRATAN. Cei mai iubiţi dintre moldoveni
 Manageri străini  
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău