VIP Magazin
25 Noiembrie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
IGOR DODON. Ministrul care promite minuni
Locul 41

IGOR DODON. Ministrul care promite minuni

Comentează

Igor DODON
ministru al Economiei şi Comerţului

Vârstă: 31 de ani
Data şi locul naşterii: 18 februarie 1975, s. Sadova, r-l Străşeni
Specialitate: economist
Studii: Facultatea de economie a UASM, Facultatea de management a ASEM, Facultatea de drept în economie a Institutului Internaţional de Management, doctor în ştiinţe economice
Stare civilă: căsătorit, un copil

Influenţă politică - 2
Putere financiară - 5
Notorietate - 4

Total - 11 puncte

În 2006, Igor Dodon a atins culmea carierei sale. După înlăturarea surprinzătoare a lui Valeriu Lazăr din funcţia de ministru al Economiei şi Comerţului, acest tânăr în vârstă de 31 de ani i-a luat locul. Avansarea pare să fie o continuare logică a ascensiunii sale din ultimii ani – şef al Bursei Universale de Mărfuri, viceministru al Economiei şi Comerţului. În urma saltului neaşteptat în fotoliul de ministru, devine o piesă de bază a Guvernului.

Cel mai nou, dar şi cel mai vulnerabil
Igor Dodon a debutat în actualul său post cu declaraţii tari. Potrivit lui, salariul mediu va creşte până la 300 de dolari, vor fi create 400 de mii locuri de muncă, economia naţională va fi liberalizată etc. Aceste afirmaţii îl fac din capul locului cel mai vulnerabil ministru din Cabinetul Tarlev. Se creează impresia că I. Dodon a fost pus drept gaj de către actuala putere care, fără doar şi poate, îl va sacrifica dacă nu se va ţine de cuvânt.

Oricum, I. Dodon a înţeles perfect ce se cere de la el. Cu doar câteva săptămâni înainte de a fi numit în funcţie, preşedintele Voronin a chemat la liberalizarea maximă a economiei ca singura şansă de viitor pentru Republica Moldova.

„Intenţionez să aplic în practică strategiile existente şi să contribui la liberalizarea economiei Republicii Moldova. Dispunem de un cadru normativ destul de bogat, necesar unei dezvoltări durabile. De asemenea, voi continua să aplic în practică abordările noi ale dezvoltării economiei” – aceasta a fost una din primele declaraţii ale noului ministru.   

I. Dodon promite o adevărată revoluţie în comerţul cu amănuntul, îmbunătăţirea administrării fiscale, simplificarea şi reducerea numărului organelor de stat cu funcţii de control, micşorarea  cotei comerţului neorganizat, constituirea unui lanţ de supermarketuri cu mărfuri de larg consum etc.

Avansarea lui I. Dodon în 2006 se pare că a avut la bază şi unele elemente politice. Se zice că el ar fi fost avantajat de jocurile de culise care se fac în vederea identificării succesorului lui Vladimir Voronin. În acest context, demiterea predecesorului său, Valeriu Lazăr, a fost percepută de unii analişti politici drept o scădere a  influenţei speakerului Marian Lupu, care, până la mijlocul anului 2006, era creditat cu prima şansă la postul de preşedinte al republicii, ca succesor al lui Vladimir Voronin. S-au făcut speculaţii, afirmându-se că pe acest fundal şi-a consolidat poziţiile Vasile Tarlev, care ar pretinde şi el să-l înlocuiască pe V. Voronin în fotoliul de şef al statului.

Prinţ sau cerşetor
Situaţia în care s-a pomenit I. Dodon nu este de invidiat. El balansează pe marginea prăpastiei.

Dacă va reuşi să asigure respectarea promisiunilor electorale ale comuniştilor – liberalizarea maximă a economiei, soluţionarea problemelor importului de gaze naturale, comerţului extern şi, în special, ale exportului de vinuri, îmbunătăţirea climatului investiţional – noul ministru va intra în istorie şi va putea pretinde la un rol şi la funcţii mai importante decât cea pe care o deţine în prezent. În caz contrar, s-ar putea să aibă aceeaşi soartă ca şi predecesorul său, Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei şi Comerţului este nevoit să activeze sub o dublă presiune. Una strict economică, care-l obligă să-şi onoreze angajamentele. Şi alta politică. Aceasta din urmă l-a adus uşor în funcţie, dar la fel de uşor ar putea să-l scoată de pe carosabil. Pentru moment, viitorul lui I. Dodon este incert. Ori prinţ, ori cerşetor: asta e dilema care i se rezervă.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău