VIP Magazin
17 Decembrie 2018
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005
ANDREI GALBEN. A dat viaţă unui copil al reformelor
Locul 43

ANDREI GALBEN. A dat viaţă unui copil al reformelor

Comentează

Andrei GALBEN
academician

Funcţie: rector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova
Vârstă: 58 de ani
Data şi locul naşterii: 2 septembrie 1948, s. Sloveanca, r-l Sângerei
Specialitate: istoric
Studii: Facultatea de Istorie (USM), doctor habilitat în ştiinţe juridice
Stare civilă: căsătorit, doi copii
Merite: medalia „Eminescu integral” (1996), Ordinul „Gloria Muncii” (1998)

Influenţă politică - 1
Putere financiară - 4
Notorietate - 5

Total - 10 puncte

Andrei Galben este un deschizător de drumuri. A fondat prima universitate privată din r. moldova.  Ulterior, Univeristatea Liberă Internaţională din Moldova nu numai că s-a afirmat, ci şi a făcut epocă în învăţământul de la noi.

Magica cifră „ 7”
Deşi spiritul de acţiune, flerul şi dexteritatea nu i le ia nimeni, au fost destule voci, inclusiv în presă, care de-a lungul anilor au contestat faptul că ar fi puternic prin el însuşi.

S-a insinuat cum că un succes atât de impresionant pe tărâmul învăţământului putea fi obţinut doar în cazul în care s-ar fi pus bine şi pe lângă puterea de la vedere, şi pe lângă cea din culise. Numai că un serviciu public impunător, precum ULIM, putea să apară, fireşte, doar într-un mediu social-politic potrivit. Altfel spus, cu asentimentul oficialităţilor politice. Iată de ce capacitatea de a convinge cercurile guvernante să coopereze în vederea creării şi dezvoltării sectorului privat în domeniul instruirii şi educaţiei face şi ea parte din talentul managerial al lui Andrei Galben. Din acest punct de vedere, meritele sale sunt incontestabile.

A obţinut ceea ce nu reuşise nimeni până la el. Este părintele sau, dacă vreţi, tatăl drept al învăţământului privat, care a dat viaţă unui copil binecrescut şi sănătos al reformelor numit ULIM, preluat cu fidelitate de colegi din ţară şi de peste hotare. 

A. Galben şlefuieşte cu dibăcie imaginea instituţiei pe care o conduce. Nu întâmplător, majoritatea absolvenţilor sunt deja oameni împliniţi care, după ce şi-au continuat studiile postuniversitare în SUA, Franţa, Olanda etc. s-au dovedit a fi profesionişti respectaţi în domeniul lor de activitate. De exemplu, unul dintre absolvenţii ULIM este chestor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului la Strasbourg, altul – profesor peste Ocean, al treilea – ministru în actualul Guvern.  Mulţi ocupă funcţii de răspundere în executivele altor ţări. 

Prin ce se deosebeşte ULIM de alte centre universitare? Cifra „şapte” vine să explice nişte momente de referinţă pentru prima universitate privată din Republica Moldova. Astfel, principiile de activitate ale ULIM sunt şapte la număr – un spectru divers, dar chibzuit până în ultimul detaliu.

Managementul calităţii
De-a lungul anului ce s-a scurs, ULIM a implementat cu succes principiile Actului de la Bologna, fapt ce a contribuit în mod decisiv la racordarea instituţiei la standardele europene în materie de învăţământ superior. S-a pus accentul pe managementul calităţii.

Vorbind în limbajul oarecum rigid, dar concludent al cifrelor, vom spune că au fost semnate peste cincizeci de acorduri de colaborare internaţională cu prestigioase centre universitare din Europa şi SUA. Universitatea este antrenată în mai multe proiecte internaţionale cu parteneri din Suedia, Franţa, Lituania şi din alte ţări, iar accesul comunităţii studenţeşti la procesul de luare a deciziilor instituţionale s-a extins considerabil.

Dacă mai luăm în calcul şi elaborarea unor programe mixte, printre acestea unul cu Tiffin University din SUA,  licenţa în studii cu Universitatea Orleans din Franţa, în parteneriat cu ASEM şi ASE din Bucureşti, ne vom convinge că medalia jubiliară a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, precum şi Ordinul Asociaţiei Universităţilor Riverane  Mării Negre cu care a fost decorat rectorul ULIM, în anul 2006, sunt pe deplin justificate (dacă cumva cineva mai avea vreun dubiu).

S. Mehedinţi, geograf şi teoretician al culturii, scria: „Omul de ştiinţă cugetă pentru a trezi cugetul altora, vorbeşte pentru a da altora grai, lucrează spre a porni şi pe alţii la lucru”. Ei bine, întreaga activitate a lui A. Galben îndeamnă, cu siguranţă, şi pe alţii să pornească la drum.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău