VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
 Ediţia     |  2012   |  2011   |  2010   |  2009   |  2008   |  2007   |  2006   |  2005

Editorial

TOP VIP Editorial
Sergiu Gavriliţă
director
TOP VIP Editorial
Rodica Ciorănică
redactor-şef

Argument 2006

A trecut un an de la apariţia, cu titlu de premieră în Republica Moldova, a publicaţiei “50 cei mai influenţi moldoveni”.  Amintindu-mi de spiritele încinse şi de comentariile inspirate de acea primă ediţie, ţin să fac unele precizări în legătură cu topul din acest an.

Prima e că cei 50 au fost selectaţi dintr-o listă iniţială de 80 de persoane. A fost destul de dificil să alegem, să cântărim, să dăm aprecieri, să punem note. Mai ales în condiţiile în care avem o extrem de modestă transparenţă în afaceri, îndeosebi la capitolul finanţe, iar mulţi dintre cei grei sunt rezervaţi vizavi de „ieşitul în lume”. Până la urmă, avem ce avem.

Personajele pe care le veţi cunoaşte aici sunt nucleele unor echipe foarte puternice. Sau persoane care iau decizii. Sau persoane care influenţează deciziile altora. Sau persoane care îşi pot ridica adevărate imperii financiare. De ei depinde dacă visele noastre se împlinesc sau nu. Mă refer la nişte aspiraţii de natură pur materială: dacă salariile noastre au câteva zerouri sau doar unul, dacă vom ajunge în Europa cu sau fără vize, dacă avem căldură în case, dacă străzile sunt curate şi iluminate etc.

Cu timpul, unii îşi vor pierde poziţiile, alţii şi le vor păstra datorită capacităţilor „din dotare”, dar şi circumstanţelor. Cu toate acestea, şi cei care pleacă, având şansa să revină, şi noi intraţii în anuarul nostru, sunt pentru noi nişte membri permanenţi ai unui club imaginar al elitei moldoveneşti.

A doua precizare este că topul nu are pretenţia că formula sa nu este una discutabilă. Fiecare dintre noi îi putem găsi o altă formulă, dar, în mare, diferenţele vor fi la capitolul poziţionări.

Politicieni, businessmeni, miniştri, oameni de ştiinţă, bancheri, muzicieni... Locul lor în top e rezultatul îmbinării a trei factori: puterea politică (administrativă), potenţialul economico-financiar şi notorietatea, adică interesul presei şi al publicului faţă de persoana respectivă. Am mers pe acealeaşi criterii de apreciere a gradului de influenţă ca şi în anul trecut. Topul de faţă constituind o alegere a redacţiei, bazată pe opiniile a 15 lideri de opinie. Cu riscurile inerente unei asemenea întreprinderi, ne-am străduit să fim cât mai aproape de realitatea existentă, fără să pretindem, repet, că acest clasament ar fi cel mai obiectiv cu putinţă într-o lume în care singurul lucru stabil e relativitatea.

Lecturaţi poveştile eroilor noştri şi veţi afla cum a fost pentru ei anul 2006 în toate ipostazele şi domeniile vieţii, prin prisma evenimentelor acestui an, dar şi posibilele scenarii ale lui 2007. Iar la finele anului viitor, ne vom reîntâlni ca să vedem care dintre prognozele noastre s-au adeverit şi cine au ajuns să fie cei mai influenţi moldoveni în 2007.

Închide

Puternicii care au reuşit în 2006

Sunt 50. În 2006, cei mai influenţi politicieni, oameni de afaceri şi notorietăţi din diverse domenii. Plus zece manageri veniţi aici cu investiţii, dar şi cu o mare curiozitate de a gusta din exotismul businessului şi politicii moldoveneşti. Bună companie, ar zice un politician dotat mai generos cu simţul umorului.

Ierarhia 2006

Haideţi să vedem cât de mult s-a schimbat şi putea să se schimbe ierarhia celor influenţi într-un an în care nu s-au produs mari mutaţii? Surpriza e că avem 17 nou intraţi. Dar s-o luăm de la un capăt.

Precum e şi firesc, preşedintele Vladimir Voronin îşi păstrează întâietatea, anul 2006 fiind unul în care şi-a reconfirmat rolul de lider şi şef de stat care are poziţie şi care nu face compromisuri politice în detrimentul ţării. Premierul Vasile Tarlev, în ciuda pronosticurilor despre o demisie iminentă, şi-a întărit în mod neaşteptat poziţiile, mai ales în ultimele luni. Enigmatic prin longevitatea sa politică, face un salt pe locul doi. Pentru moment, se pare că Marian Lupu a intrat într-o uşoară dizgraţie politică şi coboară o poziţie în top. În schimb, a crescut în sondajele privind popularitatea sa.

Pentru IPS Vladimir a fost un an greu şi măcinat de frământări în sânul Bisericii. Până face ordine, cedează locul trei pe care se plasa în anul trecut.

Anatol Stati este primul om de afaceri din top. A avut un an reuşit în care şi-a extins afacerea sub soarele torid al Africii, fiind primul moldovean care a păşit cu investiţii pe continentul negru. Influenţa consilierilor prezidenţiali, Marc Tkaciuk şi Oleg Reidman, se menţine la o cotă stabilă, iar ministrul Andrei Stratan este personajul politic de la care aşteptăm mai mult. Miron Gagauz este decidentul care avansează uluitor în top. În ciuda anului extrem de dificil pe care l-a avut din cauza sistării traficului feroviar prin regiunea transnistreană, comportamentul său a  inspirat siguranţă. Se spune că opiniile sale în domeniile pe care le patronează trag greu la cântar. În favoarea dlui ministru al Transporturilor este şi faptul că nu se lasă ameţit de creditul de încredere care i se acordă, chiar dacă alţii n-ar dormi nopţile ca să se afle în pielea lui. 

Şirul primilor zece influenţi îl încheie viceprimarul Veaceslav Iordan. Faptul că îl devansează pe superiorul său ca funcţie, primarul interimar Vasile Ursu, este uşor de explicat. Veaceslav Iordan este singurul personaj din vârful piramidei municipale apreciat de majoritatea consilierilor, indiferent de etichetele lor politice. Este profesionist, serios, pus pe muncă şi se pare că are perspective mult mai promiţătoare decât cei care-i vor fi concurenţi redutabili într-o eventuală avansare în carieră.

Marii jucători vulnerabili

Poate că vor fi puţin şocante cedările de poziţii ale politicienilor din opoziţie. Iurie Roşca, puternic şi influent la prima vedere, coboară 17 trepte. De ce? Considerăm că în acest an vicespeakerul şi-a pierdut din identitatea politică, el devenind lesne de asociat cu puterea. Serafim Urechean care, la începutul anului 2005, se afla la doar jumătate de pas de marea victorie, a pierdut teren. Abandonat de o parte impresionantă a echipei sale de atunci, S. Urechean are puţin timp ca să-şi adune forţele. Minus 17 poziţii. 

O decizie dificilă a fost scoaterea din top a omului de afaceri Oleg Voronin, fiul preşedintelui şi, probabil, cel mai curios personaj posibil. În condiţiile în care nu ştim unde se termină miturile şi unde încep adevăratele istorii despre succesul său, am renunţat la această spectaculoasă prezenţă. Dar nu am renunţat să insistăm a-l cunoaşte, vreodată.  Din prima sursă. Şi aici cred că vom reveni.

Au mai părăsit topul persoane care deţin funcţii mari în Guvern, dar care în acest an nu ne-au impresionat cu nimic. Din contra, au fost surse ale unor mari dezamăgiri.

Ce am fi vrut

Atât, deocamdată, în această foaie. Cele mai importante pagini încep de aici încolo. Vreau să amintesc că ţineţi în mâini cea mai relevantă publicaţie de referinţă care creionează un portret al vârfului piramidei.

Am muncit mult ca acest proiect să vă suscite şi să vă satisfacă curiozitatea. Ţinem să mulţumim Companiei „Moldcell”, care a acceptat să ne fie partener în această a doua încercare a noastră de a face un top credibil, citit şi chiar citat. Ne reîntâlnim exact peste un an. Fiţi puternici şi influenţaţi-ne prin acţiunile dvs. următoarea formulă de top 50.  

Închide
1 (anul 2005 -1) VLADIMIR VORONIN. Ştiinţa de a schimba registrele VLADIMIR VORONIN. Ştiinţa de a schimba registrele 2 (anul 2005 -5) VASILE TARLEV. Premierul norocos VASILE TARLEV. Premierul norocos 3 (anul 2005 -2) MARIAN LUPU. Goarna preşedintelui MARIAN LUPU. Goarna preşedintelui 4 (anul 2005 -3) ÎPS VLADIMIR. Puterea nevăzută ÎPS VLADIMIR. Puterea nevăzută 5 (anul 2005 -8) ANATOL STATI. Un magnat moldovean sub soarele africii ANATOL STATI. Un magnat moldovean sub soarele africii 6 (anul 2005 -11) MARC TKACIUK. Cel mai apropiat consilier al lui Voronin MARC TKACIUK. Cel mai apropiat consilier al lui Voronin 7 (anul 2005 -15) ANDREI STRATAN. Glasul politicii externe ANDREI STRATAN. Glasul politicii externe 8 (anul 2005 -29) MIRON GAGAUZ. Revanşe şi victorii MIRON GAGAUZ. Revanşe şi victorii 9 (anul 2005 -14) OLEG REIDMAN. Negociatorul OLEG REIDMAN. Negociatorul 10 (nou intrat) VEACESLAV IORDAN. Puterea de sacrificiu VEACESLAV IORDAN. Puterea de sacrificiu 11 (anul 2005 -19) ZINAIDA GRECEANÎI. Parfumul de femeie al executivului ZINAIDA GRECEANÎI. Parfumul de femeie al executivului 12 (anul 2005 -17) VLADIMIR MOLOJEN. Ochiul atotvăzător  VLADIMIR MOLOJEN. Ochiul atotvăzător 13 (anul 2005 -9) NICOLAE CIORNÎI. Sinonimul succesului NICOLAE CIORNÎI. Sinonimul succesului 14 (anul 2005 -12) DUMITRU DIACOV. Politicianul care vorbeşte ce gândeşte DUMITRU DIACOV. Politicianul care vorbeşte ce gândeşte 15 (anul 2005 -20) GABRIEL STATI. Patronul primei companii transnaţionale GABRIEL STATI. Patronul primei companii transnaţionale 16 (anul 2005 -24) ALEXANDRU PINCEVSCHI. Businessman la superlativ ALEXANDRU PINCEVSCHI. Businessman la superlativ 17 (nou intrat) VICTOR STEPANIUC. Ostaticul funcţiei   VICTOR STEPANIUC. Ostaticul funcţiei 18 (anul 2005 -18) YAAKOV TICHMAN. A creat o marcă naţională YAAKOV TICHMAN. A creat o marcă naţională 19 (nou intrat) VASILE URSU. De la anonimat la popularitate VASILE URSU. De la anonimat la popularitate 20 (anul 2005 -35) VALENTIN MEJINSCHI. Luptătorul nr.1 cu corupţia şi nu numai… VALENTIN MEJINSCHI. Luptătorul nr.1 cu corupţia şi nu numai… 21 (anul 2005 -4) IURIE ROŞCA. Politicianul care ştie să revină IURIE ROŞCA. Politicianul care ştie să revină 22 (anul 2005 -21) VASILE CHIRTOCA. Învinge şi în business, şi în sport VASILE CHIRTOCA. Învinge şi în business, şi în sport 23 (anul 2005 -6) SERAFIM URECHEAN. Între agonie şi extaz SERAFIM URECHEAN. Între agonie şi extaz 24 (nou intrat) SERGIU MOCANU. Consilierul „cu misiuni speciale”  SERGIU MOCANU. Consilierul „cu misiuni speciale” 25 (anul 2005 -22) LEONID TALMACI. Dresorul leului LEONID TALMACI. Dresorul leului 26 (anul 2005 -27) VLAD FILAT. Opozantul apreciat de putere VLAD FILAT. Opozantul apreciat de putere 27 (anul 2005 -25) NICOLAE ANDRONIC. Cauza republicană NICOLAE ANDRONIC. Cauza republicană 28 (anul 2005 -10) ION STURZA. Puntea între est şi vest ION STURZA. Puntea între est şi vest 29 (anul 2005 -16) PETRU LUCINSCHI. Putere din istorie PETRU LUCINSCHI. Putere din istorie 30 (anul 2005 -38) VICTOR MICULEŢ. Zece ani cu BMW VICTOR MICULEŢ. Zece ani cu BMW 31 (anul 2005 -13) DUMITRU BRAGHIŞ. În propria „barcă de opoziţie” DUMITRU BRAGHIŞ. În propria „barcă de opoziţie” 32 (nou intrat) EUGEN DOGA. Brandul de ţară EUGEN DOGA. Brandul de ţară 33 (nou intrat) GHENADIE ABAŞCHIN. De încredere şi la Chişinău, şi la Moscova GHENADIE ABAŞCHIN. De încredere şi la Chişinău, şi la Moscova 34 (nou intrat) VICTOR ŢURCANU. Bancherul cu valoare de simbol VICTOR ŢURCANU. Bancherul cu valoare de simbol 35 (anul 2005 -31) VALERIU RENIŢĂ. Omul care ajunge oricând la destinaţie VALERIU RENIŢĂ. Omul care ajunge oricând la destinaţie 36 (anul 2005 -23) MIRCEA SNEGUR. A abandonat benevol viaţa politică MIRCEA SNEGUR. A abandonat benevol viaţa politică 37 (anul 2005 -32) ALEXANDRU SÂRBU. Proprietarul celei mai mari reţele de televiziune prin cablu ALEXANDRU SÂRBU. Proprietarul celei mai mari reţele de televiziune prin cablu 38 (anul 2005 -43) GRIGORE GACIKEVICI. Tânărul marilor performanţe GRIGORE GACIKEVICI. Tânărul marilor performanţe 39 (nou intrat) MARIA POSTOICO. Model de fidelitate politică MARIA POSTOICO. Model de fidelitate politică 40 (nou intrat) ALEXEI TULBURE. Cel mai influent dintre ambasadori ALEXEI TULBURE. Cel mai influent dintre ambasadori 41 (nou intrat) IGOR DODON. Ministrul care promite minuni IGOR DODON. Ministrul care promite minuni 42 (nou intrat) NICOLAE BOTGROS. Lăutarul nepereche al neamului NICOLAE BOTGROS. Lăutarul nepereche al neamului 43 (anul 2005 -46) ANDREI GALBEN. A dat viaţă unui copil al reformelor ANDREI GALBEN. A dat viaţă unui copil al reformelor 44 (nou intrat) RUSLAN BÂRLĂDEAN. Managerul de formaţie nouă RUSLAN BÂRLĂDEAN. Managerul de formaţie nouă 45 (nou intrat) GHEORGHE COZUB. Un general în războiul vinului GHEORGHE COZUB. Un general în războiul vinului 46 (nou intrat) MIHAI POP. Ministru pe finanţe MIHAI POP. Ministru pe finanţe 47 (nou intrat) DUMITRU URSU. „Stăpânul” pieţei de capital DUMITRU URSU. „Stăpânul” pieţei de capital 48 (anul 2005 -37) NATALIA VRABIE. Un manager de clasă NATALIA VRABIE. Un manager de clasă 49 (nou intrat) ION BOSTAN. Savantul sută la sută european ION BOSTAN. Savantul sută la sută european 50 (nou intrat) DORIN CHIRTOACĂ. Copilul-minune al opoziţiei DORIN CHIRTOACĂ. Copilul-minune al opoziţiei
 Manageri străini  
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău