VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Lorina Bălteanu

Lorina Bălteanu

Comentează

Zodia: Săgetător în anul Şobolanului.
Studii: Facultatea de Poezie, Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova.
Starea civilă: căsătorită, un copil.
Pasiuni: literatura, muzica, designul de interior

Publicistă, creatoarea brandului de bijuterii „L’Orina”

A deschis şi a condus Fundaţia „Soros” mulţi ani. A publicat poezii şi a creat unul dintre puţinele branduri autohtone cunoscute în afară – „L’Orina”. Nu stă mult pe gânduri când vrea să-ţi spună pe şleau că nu-i place cum arăţi astăzi sau că lucrurile în ţara noastră merg într-o direcţie nu tocmai fericită. Bijuteriile ei au devenit deja clasice şi sunt purtate cu fidelitate atât la Chişinău, cât şi la Tokio sau Paris. Boemă (în sensul cel vechi şi frumos), excentrică, severă şi caldă, Lorina Bălteanu este femeia-vultur care zboară la mari înălţimi şi care se întoarce acasă de fiecare dată când este nevoie de ea.


1. Deşi am în jurul meu zeci de obiecte importante, mobile, covoare şi icoane de colecţie, nu  le port cu mine în geantă. Le am doar din respect pentru autenticitatea şi valoarea lor istorică. Dacă reuşesc, le găsesc o casă nouă, le pun în valoare şi le dau pe mâna altor stăpâni.

2. Nu am nici accesorii fetiş. Călătoresc cu geanta de umăr, mare, în care îmi încape un ştergar şi periuţa de dinţi... Celelalte lucruri necesare le cumpăr pe loc. Dacă am bani, mă descurc. De aceea am învăţat să-i câştig. Nici belotă nu joc fără bani. În tot ce fac, trebuie să am o motivaţie clară.

3. Scăriţa valorilor mele nu este rigidă. Urc – învăţ, cobor – trag concluzii.

4. Am cunoscut plăcerea fantastică de a pune un gând în cămaşa de forţă a unui vers. Niciun alt parfum din lume nu a fost la fel ca mirosul proaspăt de tipografie a primei mele cărţi. Şi niciun creion nu-i bun de nimic dacă nu are capătul ronţăit între dinţi.   

5. Adrenalina puterii nu mi-a lăsat gust de căpşună în gură. În lupta cu dragonul, este important să găseşti momentul când tu însăţi devii cel cu care lupţi. Să ştii când să pleci.

6. În ultimul timp, tot mai des întâlnesc pe străzile Parisului femei care poartă bijuteriile noastre. Îmi pare bine când se vede ceea ce fac, şi nu propria mea persoană.

7. Am avut întotdeauna probleme cu cercurile, cu găştile. Nici nu pot spune dacă am avut cândva o gaşcă; fiind o persoană mai specifică, sau eşti centrul în jurul căruia gravitează planetele, sau eşti un meteorit care zboară într-o direcţie necunoscută. În afară de asta, mi-am schimbat de câteva ori locul de trai.

8. Nu am cum să mă aliniez la anumite norme stabilite de societate, pentru că nu cunosc ce reprezintă cuvântul „normă”.

9. Da, vin la fiecare trei-patru luni în Moldova şi nu uit să achit la timp taxa pentru parcela de pământ rezervată la cimitirul din str. Armenească.

10. Cel mai lung drum pe care l-am parcurs a fost în Japonia. Cel mai scurt e până la maică-mea. Când sunt în Moldova, dimineţile, în cămaşa de noapte şi  încă nespălată, trec desculţă prin curte până la mama ca să-mi beau cana cu lapte. În toată avalanşa de evenimente, gânduri şi îndoieli, ea rămâne unicul meu punct de sprijin şi reper. Încă nu sunt gata să fiu orfană. Mai deunăzi fiică-mea, când i-am zis la telefon că mai zăbovesc ceva zile în deplasare, m-a prevenit că mai are puţin şi o să-i zică tatei „mama”. Trebuie să schimb ceva în viaţa mea. De data asta – definitiv.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău