VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Larisa Zubcu

Larisa Zubcu

Comentează

Zodia: Fecioară în anul Iepurelui

Studii: Colegiul Naţional de Muzică „Şt. Neaga”, specialitatea vioară; Facultatea de Filologie a USM; studii postuniversitare, Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele RM, Facultatea de Relaţii Internaţionale

Starea civilă: căsătorită, un copil

Pasiuni: călătoriile, gătitul, brodatul

Directorul Sălii cu Orgă din Chişinău

Conduce de peste zece ani una dintre instituţiile muzicale de referinţă de la noi, reuşind să aducă la Sala cu Orgă artişti notorii, să creeze un repertoriu deosebit şi să contribuie la organizarea evenimentelor memorabile de cultură. O persoană de o rară cultură, Larisa Zubcu este femeia care face totul cu pasiune.  


1. Nu m-am gândit vreodată că voi conduce o instituţie de acest gen. Dar soarta m-a favorizat.  Mi-am început cariera în calitate de redactor-prezentator la o emisiune muzicală de la Radio Moldova. A fost o experienţă extraordinară, dar se pare că nu am rezistat acelor ritmuri. Am avut şi un motiv serios – fiica mea, căreia am decis să-i acord mai mult timp.

2. Mama este cea care mi-a influenţat viaţa. Ea a lucrat circa 40 de ani la Teatrul Naţional de Operă şi Balet şi tot ea a insistat să fac muzică, şi anume să cânt la vioară. Am crescut de mică în teatru, cunoşteam toţi artiştii, ştiam cu lux de amănunte „bucătăria” unui spectacol. Fiind copil, am avut şi eu mici apariţii în spectacolele Teatrului de Operă. Pentru mine, cele trei ruble pe care le primeam drept onorariu valorau o avere!  

3. Sper să prind timpurile în care cultura noastră să fie susţinută şi promovată aşa cum se cuvine. Nu-mi place să mă plâng, mereu am încercat să găsesc soluţii pentru bugete mici şi austere. Mă bucur că am putut iniţia în ultimii ani mai multe proiecte de valoare. Nu-mi  mai imaginez viaţa Sălii cu Orgă fără Nopţile Pianistice,  Festivalul Bach sau tradiţionalul concert De ziua lui Mozart.

4. La noi, oamenii nu au în sânge cultura muzicii clasice. Nu avem tradiţii în acest sens. Şi această educaţie lipseşte cu desăvârşire din familiile şi şcolile noastre. Depun efort de a cultiva dragostea pentru muzica clasică şi visul meu e ca toate concertele noastre să se desfăşoare cu casa închisă.

5. Fericirea e să faci ceea ce-ţi place, să-ţi găseşti rostul în viaţă.

6. Nu spun niciodată „nu”. Spun „hai să încercăm”.

7. Înainte mă temeam de moarte, apoi de război… aşa am fost crescuţi. Astăzi mă tem să nu dispară frumuseţea din jur, natura…

8. Meditez atunci când îmi este greu pe suflet. Foarte mult mă ajută muzica lui Bach. E balsam curat pentru suflet, terapia care spulberă incertitudinile.

9. Mă bucur să mă aflu în preajma oamenilor deosebiţi şi interesanţi, de la care am ce învăţa.

10. M-am convins că toate visurile se împlinesc, mai devreme sau mai târziu. Important e să ai curaj să visezi şi să nu-ţi pierzi speranţa.

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău