VIP Magazin
23 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Valentina Butnaru. „Generalul” limbii române

Valentina Butnaru. „Generalul” limbii române

Comentează

preşedinte al Societăţii “Limba noastră  cea română”

Vârstă: 47 de ani
Data şi locul naşterii: 3 septembrie 1958, Vorniceni, Straşeni
Zodie: Fecioară
Studii: Facultatea de Jurnalistică a USM, promoţia 1980
Stare civilă: căsătorită, trei copii
Premii, distincţii: Medalia M. Eminescu, 1996, Diplome de membru de onoare al Asociaţiunii ASTRA (Despărţămintele Săcele-Braşov, Năsăud, Orăştie, Iaşi, anii 1998-2005), Ordinul Naţional al României Pentru Merit, în grad de Comandor, 2000
Pasiuni: lecturi, cluburi de discuţii, muzică, călătorii
Principiu de viaţă: discernământ, consecutivitate, responsabilitate, competenţă

Combatant al frontului invizibil, duce povara unei cauze nobile, despre care, într-o măsură sau alta, mulţi dintre noi au şi uitat. Nu face concesii atunci când pe cântar sunt puse valori nepreţuite fără de care nici nu putem fi consideraţi ca neam. Valori pe care le şi apără cu sfinţenie.

Tot ce a făcut în viaţă s-a datorat unor evenimente sau persoane care au lăsat amprenta în diferite perioade ale vieţii. Din copilărie, a fost marcată de surghiunul părinţilor în Siberia, unde aceştia s-au cunoscut şi s-au căsătorit şi unde s-au născut fratele şi sora mai mare; de rezistenţa tacită a mamei, prin care a reuşit să cultive fiicei sale un soi de demnitate împletită cu neîmpăcarea; de înţelepciunea bunicului său, fostul primar de Vorniceni, Vasile Costin, care după 15 ani de lagăr şi de umilinţă, şi-a trăit restul vieţii luminos, cu multă credinţă, cumpătat şi foarte îngrijit. Au urmat anii de facultate, cu primele lecturi româneşti, cu primele discuţii şi cu intuirea unor lucruri.  Evident, a fost marcată şi de anii 1988-1989, de deschiderea care a urmat şi de impactul cu anumite personalităţi şi cu anumite lecturi, despre care nici nu bănuise până atunci. Un alt mare miracol – fenomenul teatral – i-a schimbat radical viziunile şi viaţa.

Cariera o concepe ca pe o împăcare cu sine şi cu lumea din jur, când reuşeşti să ai un mediu profesional pozitiv, să reuşeşti să realizezi ceva util, într-o echipă bună din care simţi că faci parte. Cariera mai presupune casa şi familia spre care te grăbeşti seara şi de unde nu vrei să pleci dimineaţa; dar şi posibilitatea de a gusta câte un pic din muzica bună, din teatru, din politică. După un eseu mai reuşit la română, a aflat că, de fapt, a descris cu lux de amănunte ceva între profesia de geolog şi jurnalist - profesoara de literatură a determinat-o să facă alegerea şi de atunci totul i-a fost clar.

Are o viaţă plină, diversă, cunoaşte foarte mulţi oameni de excepţie care o fascinează şi pe care încearcă să-i înţeleagă. Îi plac întrunirile unde se discută despre relaţiile între oameni, unde acestea contează, unde se cântă mult. Îi plac oamenii spirituali, sociabili, sufletişti. De alţii, face abstracţie cât poate… Apreciază foarte mult discernământul, reperele, valorile, indiferent dacă e vorba de oameni, situaţii, fapte concrete sau creaţie; fidelitatea şi onestitatea în orice atitudine, comunicarea şi răbdarea. Nu-i place impertinenţa. Nu-i plac grandomanii şi grafomanii, scandalagiii şi ignoranţii. Le-ar suporta, însă, mai uşor pe toate, daca n-ar fi în jur atât de mulţi oameni lipsiţi de verticalitate. Cu alte cuvinte, laşii. (marcel toma)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Bravo Marcele ,ai apreciat-o la justa ei valoare.Ma mindresc cu acest general al limbii romine,si eu sint originar din Vorniceni si-mi place dangatul limbii romine.
Petru Matei   -  
25 Martie 2013, 16:14
Sus ↑
Scurt, clar si cuprinzator in trei-patru randuri. Mai am si poate ceva de adaugat, dar cred ca nu e asa de necesar. Va salut! Valerian Ciobau
valerian ciobanu   -  
10 Mai 2015, 21:05
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău