VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Sofia Rotaru. Diva Carpaţilor

Sofia Rotaru. Diva Carpaţilor

Comentează

interpretă de muzică uşoară

Vârstă: 58 de ani
Data, locul naşterii: 7 august 1947, Marşinţî, Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi
Zodie: Leu
Studii: Şcoala de Muzică din Cernăuţi, Facultatea Dirijor de Cor (1964-1968), Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1974)
Stare civilă: Văduvă, un fecior, Ruslan
Performanţă în carieră: Artistă a Poporului din Ucraina (1976), Artistă a Poporului din Moldova (1983), Artistă a Poporului din URSS (1988)
Pasiuni, hobby: pescuitul, grădinăritul

Se lansează în anii’70 şi devine una dintre cele mai importante dive sovietice. Timpurile se schimbă, guvernele, regimurile – la fel, istoria se mai fierbe, dar Sofia Rotaru rămâne pe val, la fel de populară ca la lansarea ei de acum 35 de ani.

Chiar şi superlativele nu-ţi sunt de ajutor pentru a o caracteriza. A spune Sofia Rotaru e ca şi cum ai spune „diamant”. Toată lumea va înţelege despre ce e vorba, fără să fie nevoie să dai mai multe amănunte.   

„Eu sunt un lider înnăscut, simt nevoia să fiu întotdeauna prima. Aşa e caracterul  meu, eşecurile mă stimulează, îmi dau un imbold să dovedesc tuturor şi mie însămi că un eşec e doar o întâmplare regretabilă. Şi până n-o depăşesc, nu mă liniştesc”, acesta ar fi, în linii mari, secretul ei. Destinul celei mai îndrăgite cântăreţe, a vedetei pentru „paternitatea” căreia se bat trei state: Republica Moldova, Ucraina şi Rusia, a fost pecetluit cu... muzică. În copilăria ei, când veneau artişti în satul de baştină, tatăl cântăreţei care avea şi el o voce foarte frumoasă, o lua pe mica Sofia în culise şi o prezenta oaspeţilor: „Asta e fiica mea, Sonia. Când va creşte, va fi cântăreaţă”.  Despre principalele trăsături de caracter ale Sofiei Rotaru, ne vorbeşte elocvent o întâmplare din adolescenţa ei. Se întâmpla la Kiev. Sofia Rotaru era elevă în clasa a zecea şi a luat locul întâi la un concurs de muzică. Premiul consta în 120 de ruble. „Bani nebuni pentru acea vreme! Mai ales pentru mine, o elevă în clasa a zecea şi încă venită din sat... Până azi ţin minte acei bani, 12 bancnote a câte zece ruble. Am alergat până la hotel, am încuiat uşa şi am început să-i împart: o bancnotă mamei, alta tatei, noi suntem şase... Mai rămân bancnote. Atunci încep să le împart din nou: 20 într-o parte, 20 în alta şi nouă, copiilor – câte zece. Şi din ce a mai rămas, am cumpărat suvenire. Evident, mie nu mi-am cumpărat nimic”.

Numele Sofiei Rotaru se asociază cu „Chervona Ruta”, cântecul fiind până astăzi cartea de vizită a solistei. Sofia Rotaru, „privighetoarea din Bucovina”, cum a mai fost numită, şi-a găsit chervona ruta ei. Chervona ruta este numele unei flori, luate din legendele vechi carpatiene. Aceasta înfloreşte în noaptea de Sânziene şi fata care reuşeşte s-o vadă înflorind, va fi fericită. Filmul muzical „Chervona ruta” în care s-a filmat, i-a adus un succes enorm. Anume aşa s-a numit şi ansamblul vocal-instrumental pe care l-a fondat ulterior. De fapt, cel care a  pus bazele ansamblului a fost Anatol Evdokimenko, soţul ei. „Chervona ruta” a fost un moment de cotitură pentru toată estrada sovietică. Astăzi muzica de altă dată a Sofiei Rotaru este comparată cu cea a băieţilor de la “Zdob şi Zdub” sau a lui Emil Kousturica. Apariţia ei a fost o adevărată senzaţie. A trăit din plin orice moment şi a fost, dintotdeauna, favorita publicului. A rămas întotdeauna însă fata aceea, frumoasă şi simplă de la ţară, cu glas dumnezeiesc. Atrage ca un magnet pentru că nu se detaşează de lumea din care a ieşit. Retrasă în vila ei din Crimeea, în preajma grădinii botanice Nikitin, Sofia Rotaru este pentru toată lumea zâna cea bună. (liliana popuşoi)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Foarte frumos, eu sunt din Romania si imi place f mult cum canta aceasta zeita a Bucovinei, sau de ce nu a Romania care a fost odata...sa-i dea Dumnezeu multa sanatate si cat mai multe clipe de fericire!
Loredana   -  
22 Aprilie 2010, 20:58
Sus ↑
INTRADEVAR UN ADEVARAT DAR AL MUZICI SUNT MINDRU CA PUTEM SANE MINDRIM CU ASA O VOCE SI ARTISTA
ROTARU FLORIN   -  
25 Iunie 2010, 00:15
Sus ↑
O iubim cu totii, romani, ucraineni, rusi...este a noastra a tuturor. O asteptam intr-un concert si aici in Romania unde este foarte iubita ca peste tot.
Robert Zahariuc   -  
01 Iulie 2011, 17:55
Sus ↑
EU SUNT DIN TARASAUTI CUNOSC PUTIN BIOGRAFIA DUMNEAVOASTRA SI VADORESC MULTA SANATATE SI AS DORI PREZENTA DUMNEAVOASTRA PE SCENA AN CONTINUARE
IULIA   -  
25 Ianuarie 2012, 16:25
Sus ↑
vreau sa stiti ca e o romanca aderata si imi pare rau ca in tara nu se vorbeste de activitate romanilor din alte parti
koleabj   -  
23 Martie 2014, 18:03
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău