VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Rosa Robel. Ocrotitoarea artiştilor

Rosa Robel. Ocrotitoarea artiştilor

Comentează

soţia ambasadorului Ungariei În Republica Moldova

Vârstă: 56 de ani
Data, locul naşterii:  15 februarie 1950, Puspoklele, Ungaria
 Zodie: Vărsător
Studii:  Studii economice
Stare civilă: Căsătorită, 2 copii
Pasiuni, hobby: Muzica clasică, pictura, sculptura, cititul
Principiu de viaţă:  Dacă tu nu ai talent, ajută-i pe cei care au

Rosa Robel nu are funcţii de conducere şi nici nu se află în Moldova cu un scop anume. Oficial,  este soţia ambasadorului Ungariei şi atât. Cu toate acestea, popularitatea ei este egală cu cea a  domnului ambasador, iar de multe ori poate chiar o întrece. Asta datorită pasiunii sale pentru artă şi a activităţii de mecenat.  

Interviul cu dna Robel a decurs anevoios. Cu greu am convins-o că acest material este despre ea şi nu putem povesti aici despre talentatul sculptor pe care tocmai l-a descoperit. „Da, dar eu nu sunt intersantă, sunt atâţia oameni despre care merită să se scrie, nu pierdeţi timpul cu mine”.  Nici măcar nu cochetează când spune asta. Aşa este ea. În fiecare lună, îşi oferă reşedinţa pentru expoziţia vreunui pictor, sculptor sau organizează serate muzicale. De când a venit în Molodva, a ajutat zeci de artişti să-şi expună lucrările şi chiar să şi le vândă. Pentru unii dintre ei a facilitat întâlniri cu oameni interesaţi de artă, pe alţii i-a ajutat să plece la concerte peste hotare. „Nu fac nimic deosebit - spune, parcă scuzându-se – ei merită mult mai mult. În Moldova sunt atâţia oameni talentaţi, dar despre ei nu se aude nimic. Atâtea talente care se pierd!”

Ajută oamenii fară să ceară nimic în schimb. Dacă descoperă un talent, ea este primul cumpărător. Are o colecţie impresionantă de piese de artă, aduse din lumea întreagă. „Este o pasiune cam scumpă, recunosc, marturiseşte roşind, dar Sandor mă susţine. Şi lui îi place arta”.

 Este profund mirată şi întristată de faptul că moldovenii, mai ales acei care au bani, nu apreciază arta suficient de mult. Crede că dacă mai multă lume ar face ceea ce face ea,  Moldova ar duce-o mai bine şi talentele ar ramâne acasă. 

În celălalt rol al său - de soţie - este sufletul casei. Fiind o bucătăreasă desăvârşită şi o gazdă ospitalieră, are grijă mereu ca musafirii săi să plece încântaţi. Ţine neapărat să gatească singură toate bucatele, în special specialităţile maghiare.”

Dacă tot vorbim astăzi de succes, să ştiţi că pentru mine este un succes să organizez o cină reuşită, să-mi iasă bucatele, să văd că lumea se simte bine la noi acasă. Succesul este şi el diferit”  I-ar fi plăcut să lucreze, dar nu are voie. Acesta este cel mai mare regret al său. Crede că o femeie trebuie să se simtă împlinită nu doar acasă, ca soţie şi ca mamă, ci şi ca specialist. „Dacă soţul meu îşi va încheia cariera, aş putea face ceva, însă din păcate este prea târziu să mai încep să lucrez conform specialităţii. În Ungaria, ca şi în Moldova, sunt preferate fetele tinere”.

Acum toate visele ei sunt îndreptate asupra celor doi fii ai săi, ambii economişti. Misiunea din Moldova este prima în care nu-i are alaturi şi este măcinată de dor. ”Îmi doresc foarte mult nepoţi, să-i pot educa diferit de fiii mei. Nu vreau să spun că ei sunt educaţi prost, însă aş fi vrut să fi fost un pic mai dură, să îi fac mai puternici” Crede că a făcut tot ce a putut pentru ea. Este însă mult mai fericită atunci când vede că oamenii pe care îi ajută reuşesc să-şi ia startul şi să se lanseze. „Mă bucur enorm dacă cineva consideră ca l-am ajutat cumva, asta este cea mai mare bucurie pentru mine”. (tatiana ţîbuleac)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău