VIP Magazin
28 Septembrie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Nina Malkova. Doar cel ce cunoaşte zborul, poate cuceri înălţimile

Nina Malkova. Doar cel ce cunoaşte zborul, poate cuceri înălţimile

Comentează

pilot profesionist, secretarul Uniunii Veteranilor de zbor al R. Moldova

Vârstă: 90 de ani
Data, locul naşterii: 15 decembrie 1915, Federaţia Rusă
Zodie: Săgetător
Studii: superioare
Starea civilă: văduvă, o fiică
Premii, performanţe în carieră: peste 30 de decoraţii
Pasiuni, hobby: schiuri, sport, marea, alpinismul
Principiu de viaţă: Capul sus!

Patima pentru zbor este, poate, singura care ne va urmări până şi în vis. Se zice că atunci când visezi că zbori, sufletul îţi este curat, aidoma unui înger. Omul despre care vrem să vă povestim aici, în această filă, în cei 90 de ani, a reuşit nu doar să viseze că zboară, ci să îşi facă din înălţimi cel mai bun şi fidel amic.

Istoria Ninei Malkova, femeia-pilot, ajunsă acum la un veac de iubire şi premiată recent cu “Meritul Civic” de însuşi preşedintele Vladimir Voronin, ne-a destăinuit-o Victor Zaporojeţ, un vechi coleg de-al ei. La prima vedere, eroina noastră nu se deosebeşte prin nimic de alte distinse doamne, ajunse la vârsta a treia. Dar acest fapt este o simplă aparenţă, pentru că doamna noastră are putere cât cinci bărbaţi luaţi la un loc, e plină de viaţă şi de dorinţa de a trăi şi a dărui lumii o parte din sufletul său. S-a născut în Sankt-Peterburg, în 1915 şi, după ce îşi pierde tatăl, mama şi cei trei fraţi ai săi pleacă în satul de baştină al lui Lomonosov, Holmogor. Foamete, sărăcie şi frig – acestea sunt amintirile Ninei Malkova despre copilăria sa. Clipele de fericire erau lecţiile, care se desfăşurau într-o şcoală din alt sat, situată la 8 km de casa ei.

În 1930, vine la Leningrad şi în fiecare zi mergea la oficiul forţei de muncă, în speranţa găsirii unui loc de muncă. De îndată ce l-a găsit, a început studiile şi vizitele la aeroclubul din oraş. “Vreau să pilotez un avion adevărat!”, a declarat ea. Şi aşa a şi fost. Primul zbor, îşi aminteşte ea, a fost un adevărat chin, la care a supus-o instructorul. La un moment dat, i s-a ordonat să conducă avionul pe pista de decolare. A trecut cu brio şi acea încercare. Într-o bună zi, Nina află că există şcoala de piloţi “Batai” şi că se pot înscrie şi fete. Şi-a făcut bagajele şi hai la drum! Noaptea, un camp întins, iar şcoala la 12 km de drumul principal. De câteva ori, a urcat şi pe Elbrus, iar când a absolvit şcoala, a zburat spre Nordul Rusiei şi, în scurt timp, înregistrând performanţe uimitoare, este îndreptată spre Leningrad. Aici devine pilot-instructor, un fel de şefă peste 12 voinici. S-a ţinut însă şi atunci tare.

… A început războiul. La Leningrad au fost marcate liniile de front şi Nina, împreună cu escadrila nr. 13, a plecat la Nemirov. Scene îngrozitoare se derulau prin faţa ei, cu avioane în flăcări, copii nevinovaţi, ucişi de gloanţe. Într-o zi de blestem, o telegramă îi aduce vestea că mama ei a decedat, dar… era război. “Pregăteam piloţi pentru război, iar ordinele de aliniere pe câmpul de luptă nu încetau”, îşi aminteşte ea. A urmat Ordinul “Drapeul Roşu”, ani de război şi de pace.

După război, a fost trimisă în R. Moldova şi, în scurt timp, a luat în mâinile sale avionul de pasageri Li-2. Astăzi, pe lângă cei 90 de ani adunaţi într-un singur zbor, Ninei Malkova i-au rămas amintirile. Şi o experienţă unică, a unei femei care a ştiut să înfrunte viaţa. (ileana rusu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău