VIP Magazin
23 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Nina Crulicovschi. Cu numele tău

Nina Crulicovschi. Cu numele tău

Comentează

interpretă de muzică uşoară

Vârstă: 54 de ani
Data, locul naşterii: 24 septembrie 1951, regiunea Kurgan, Rusia
Zodie: Balanţă
Studii: Şcoala  de Muzică „Ştefan Neaga” (1972)
Stare civilă: Căsătorită, soţul – Aurel Margine
Performanţă în carieră: Maestru în arte, laureată a numeroase concursuri naţionale, unionale şi internaţionale
Pasiuni, hobby: lectura, broderia
Principiu de viaţă: „Fiecare suflet vine pe pământ cu un bagaj de energie, de informaţie de la Dumnezeu, din ceruri. Şi până nu lasă această energie şi informaţie pământului unde s-a născut, nu pleacă din viaţă”.

Puterea Ninei Crulicovschi nu constă însă în forţa şi ambiţia ei, ci în intensitatea cu care ştie să ardă pentru noi. Chiar dacă drept răsplată pentru sacrificiul ei o poate aştepta cel mai lung spin, cea care ne-a făcut să descoperim libertatea păsării din noi, nu va cădea niciodată. Chiar dacă va trebui să lase spinul din noi să-i treacă prin inimă, la cântecul ei, toată lumea va înmărmuri ca să-l asculte, iar Dumnezeu din Ceruri va zâmbi cu iertare...

Toate în lumea asta au un preţ, iar talentul şi dragostea, probabil, se plătesc cel mai scump, chiar dacă talentul, la rândul său, nu este răsplătit la justa valoare, iar dragostea nu o cumperi cu nici un preţ. Nina Crulicovschi vine cu un argument în plus în sprijinul acestei afirmaţii, un argument ca o resemnare: „Şi pentru talentul pe care mi l-a dat Dumnezeu tot trebuie să plătesc. M-am convins că pentru toate în viaţă omul plăteşte, şi pentru cele bune, şi pentru cele rele”.

Când m-am oprit la Nina Crulicovschi, mi-am amintit de legenda păsării-spin. „Cu numele tău” este, probabil, cel mai mare şlagăr de după ’80 încoace. Cea care i-a dat voce şi substanţă, Nina Crulicovschi, îşi trăieşte fiecare cântec aşa cum îşi trăieşte pasărea-spin triumful. Renaşte însă din proprie cenuşă ca pasărea Phoenix, pentru că dragostea de oameni şi credinţa în Dumnezeu n-o părăsesc niciodată. Filmul iubirilor şi luptelor ei este unul impresionant. Imaginaţi-vă o fetiţă de nici şapte ani care, ţinându-se de mâna bunicii, târâie după sine, prin noroiul Siberiei, o păpuşă mai mare decât ea. Au reuşit atunci să evadeze din Siberia şi nu putea să-şi lase păpuşa în neagră străinătate. Sau alt crâmpei: „Pe mama am văzut-o în clasa întâi, apoi am văzut-o fugitiv în clasa a şaptea, şi apoi la înmormântarea ei, aveam atunci 25 de ani. Sora îmi povestea că mama, care mă vedea la televizor, mă recunoştea, pornea din urma mea şi mergea prin toate magazinele prin care intram, dar nu se apropia. Mama mea! Care a fost taina ei? A dus-o cu dânsa în mormânt, când ne vom întâlni, o să mi-o spună”.

Trădările au durut-o, dar, spre necazul neprietenilor, nu au frânt-o. Şi nici destinul nu a fost mărinimos cu ea, rând pe rând, au părăsit-o şi ne-au părăsit puţinii şi extraordinarii ei prieteni. Azi, când spunem Nina Crulicovschi, nu putem să nu-i vedem alături pe Ion şi Petre Aldea-Teodorovici, Maria Drăgan... şi dacă astăzi zâmbeşte şi e mai puternică decât niciodată, asta doar pentru că nu le poate trăda amintirea.

Se spune că femeile puternice îi sperie pe bărbaţi. Nina Crulicovschi nu-i sperie, ea îi emoţionează până la lacrimi. ”Când mergeam în turnee, mulţi mi s-au destăinuit că „Numele tău”, sau „Pelin amar” i-a reîntors la familie. Cred că acest cântec este imnul Moldovei, într-un fel. În sensul acelei lacrimi a Basarabiei de secole. Că Moldova a trecut numai prin lacrimi. Atâtea războaie a suportat veacuri de veacuri, întotdeauna a fost furată, izgonită, bărbaţii ne-au fost omorâţi... Mai ales, acest lucru este evident pentru acel care e atent la poezia pe care a scris-o Dumitru Matcovschi şi îi descoperă metaforă. Cântecul nu este despre dragostea unui bărbat sau a unei femei. Fiţi atenţi ce spune poetul: „Am numit cu nume sfânt / Spic de grâu care se-împlină.” Acest spic de grâu este ţara noastră. „Spicul meu s-a scuturat / De belşug şi de lumină...” Asta este Moldova întreagă pe palme. „Am numit cu nume scump / Pasărea din codru verde / Pasărea s-a rătăcit / Şi-acum prin străini se pierde”. E o adevărată metaforă cine ştie să asculte această piesă, ştie şi s-o înţeleagă”. (liliana popuşoi)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Tare mult o admir pe aceasta mare artista si tare tare as vrea la un concert cu Ea
olea   -  
14 Noiembrie 2011, 22:08
Sus ↑
Sunt foarte impresionata de povestea trista a doamnei nina crulicovschi, dar si de vocea superba pe care o are.
Am aceleasi radacini si cunosc durerile prin care au trecut si bunicii mei si parintii mei.
Ma regasesc atat in cantecele ei cat si in randurile pe care le-am citit cu multa emotie.
Si intamplator am trait si eu o poveste foarte trista si a trebuit sa ma desprind de locurile mele cele mai dragi, de tinuturile Hertei si ale Bucovinei si sa sa traiesc undeva aproape de Pitesti, iar in aceasta seara sunt fericita ca am ascultat-o pe d-na Nina la un spectacol la Curtea de Arges.
FELICITARI !
mariana petrescu   -  
31 Mai 2012, 00:06
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău