VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Nicoleta Esinencu. Fata scriitorului

Nicoleta Esinencu. Fata scriitorului

Comentează

dramaturg

Vârstă: 27 de ani
Data, locul naşterii: 17 decembrie 1978, Chişinău
Zodie: În cazul în care contează, Săgetător
Studii: Dramaturgie şi scenaristică, Institutul de Arte din R. Moldova
Stare civilă: nu are stare pentru stare!
Performanţă în carieră:  “FUCK YOU, EU.ro.PA!”, cinci montări – Braşov, Chişinău, Nancy, Galaţi şi Moscova; Cinci traduceri: engleză, franceză, germană, rusă şi maghiară; Bienala de artă din Veneţia, Pavilionul României; Ediţia Solitude (Germania) şi prezentarea ediţiei la Târgul de Carte din Frankfurt; Premiul “DRAMATURGUM 2” +două rezidenţe: Rezidenţa Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Germania; Rezidenţa Couvent des Recollets, Paris, Franţa
Pasiuni, hobby: nu are
Principiu de viaţă: nu se conduce după nici unul

Nicoleta Esinencu este autoarea operei, care a scandalizat întreaga Europă. Piesa “FUCK YOU, EU.ro.PA!” a fost tradusă în cinci limbi şi a fost jucată în cinci ţări ale lumii. Despre Nicoleta şi EU.ro.PA ei a auzit şi a vorbit însuşi premierul român, Călin Popescu Tăriceanu.

Fata asta e pe dos! – ar putea exclama unii, dacă ar fi văzut răspunsurile fetei la ancheta revistei noastre. Şi s-ar putea să aibă dreptate. Că Nicoleta Esinencu e un pic ciudată, un copil rebel şi teribil, ştie tot Chişinăul. Că a trimis Europa hăt colo, a aflat şi premierul României, Călin Popescu Tăriceanu. Dacă afla şi Corneliu Vadim Tudor, cu siguranţă că o făcea vicepreşedintele “României Mari”. A fost în Germania, dar nu s-a îndrăgostit de nici un neamţ. Or, cum ne-a informat chiar ea, “nu are stare pentru stare”. Starea familială, avea în vedere. Nu se grăbeşte să se mărite. Un motiv ar fi că nu vrea şi altul că ar trebui să se maturizeze un pic, pentru a se apuca de făcut copii. Îi fac altele în locul ei, copii care vor şti de unde vin şi cum au ajuns în acea Europă. Omul care i-a schimbat destinul Nicoletei a fost…ea. Un răspuns modest, ca şi fata! Ce să mai comentăm! Ea a înţeles, pesemne, într-o bună seară, că ar trebui să se schimbe. Şi şi-a schimbat: look-ul, hainele, gândirea, poziţia de somn etc. La carieră, e greu de spus în care seară anume s-a gândit, dar crede că dacă vrei să o faci (cariera), trebuie să calci peste ceilalţi. Cu picioarele, cu maşinile de lux, cu tupeul şi cu talentul.

Între carieră şi ţigară, a fost un pas foarte scurt. Fumează mult, scrie mult, râde mult, se bucură de viaţă şi nu se sparge in figuri. Are aceleaşi valori ale succeului ca şi Vali Vijelie (pentru cei neavizaţi, acesta este un manelist de prin România, care cântă despre “nu’ş’ce vorbe-n vânt”) şi Dan Bălan (“pupăza din tei”). Cică, şi-a ales profesia prin pile şi de atunci ele, pilele, lucrează pentru ea. Îi montează piesele, îi fac decorul, îi duc faima în lumea mare, îi aduc banii grămadă. Aţi crezut-o? Să aştepte când o voi crede, căci o pot întreba dacă pilele şi scriu pentru ea.

Şi dacă încă nu s-a măritat, locuieşte împreună cu părinţii, cu care se împacă foarte bine. În general, în familia Esinencu domneşte liniştea şi pacea, singurele cerţi fiind din cauza cafelei şi a ceştilor pline cu cafea, care dispar rapid. Familia a împăcat-o cu profesia, şi nu invers. Trăieşte bine, are un caracter bun şi cel mai mult în viaţă contează viaţa. E şi normal, ţinând cont de faptul că, pentru a trăi, trebui să fii viu. În familie, cel mai important lucru este familia, iar în carieră, potrivit Nicoletei, nimic nu contează. Nici chiar ceaşca de cafea.

Mai departe ne mai gândim dacă mergem... pentru că fata asta are vise doar.. erotice. Fără detalii, fără semnificaţii, fără tălmăciri, fără teorii de-ale lui Freud. De data asta o credem, mai ales când ne amintim de titlul cărţii, cu un ton cam dezbrăcat şi el. Îi place să asculte manele şi nu-i plac manelele. Duplicitatea caracterului de arcaş aruncă şi aici săgeţile, dar nouă ne place Nicoleta aşa cum este ea. Şi cum numai ea poate fi. (ileana rusu)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău