VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Natalia Gheorghiu. Omul este ca pomul şi ca rodul

Natalia Gheorghiu. Omul este ca pomul şi ca rodul

Comentează

 

 
29.11.1914 — 4.02.2002„Fereşte-te cu prudenţă de linguşitorii care laudă şi găseşte în tine ceea ce nu este de lăudat şi atunci vei şti cu siguranţă cine eşti şi unde ai ajuns…„ este o frază dintr-un interviu, care mi l-a acordat câteva decenii în urmă Natalia Gheorghiu, pe atunci şefa Catedrei de Chirurgie Infantilă a Institutului de Medicină din Chişinău.

Era deja la începutul anilor ‘70 ai secolului trecut membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din U.R.S.S., profesor universitar din 1960, iar în 1984 avea şi titlul de doctor habilitat. A fost o femeie care le-a reuşit pe toate. A fost femeia care a trezit în cei care i-au fost alături sentimente contradictorii – era iubită şi respectată de pacienţii şi colegii de breaslă, dar i-au purtat pică oamenii care s-au dovedit, prin felul lor de a fi, neglijenţi în serviciu, leneşi şi indiferenţi.

S-a născut Natalia Gheorgiu în satul Manzîri, jud. Tighina. La 1940 a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, mai târziu a urmat facultatea şi la Institutul de Medicină din Chişinău. Într-o viaţă de om a reuşit atâtea, încât cei care au urmat-o în domeniu nu încetează să se mire. În 1957, din iniţiativa ei, la Spitalul Republican pentru Copii a fost deschisă prima secţie de chirurgie pediatrică. În acelaşi an a început să ţină un curs de chirurgie pediatrică şi în cadrul Catedrei de Chirurgie. Ceva mai târziu a fost fondat şi Centrul de Chirurgie Pediatrică din Republica Moldova, care îi poartă astăzi numele. A publicat peste 250 de articole ştiinţifice şi câteva monografii foarte apreciate de specialiştii din domeniu.

A fost membră a Asociaţiei Internaţionale de Chirurgie, Preşedinte al Societăţii Chirurgicale din Moldova, a societăţii analoage din Tadjikistan, a participat la numeroase  simpozioane de profil în lumea întreagă. A brevetat mai multe inovaţii, care o caracterizau drept cercetător ştiinţific: metoda de demoplastie, radiometrul diferenţial pentru diagnostic în medicină,  perefratorul special şi altele.
Activitatea prodigioasă a Nataliei Gheorghiu fost apreciată, pe măsură: Medic Emerit din R.S.S.M., Om Emerit în Ştiinţă din R.S.S.M, Ordinele Drapelul Roşu de Muncă, Prietenia Popoarelor, Ordinul Republicii, medalia Comitetului Internaţional pentru Apărarea Păcii şi alte distincţii importante.

La Chişinău o stradă îi poartă numele, un timbru i-a înveşnicit chipul, basorelieful de pe blocul unde a locuit, va aminti întotdeauna trecătorilor că pe timpuri le-a fost vecină. Şi Centrul de Chirurgie Pediatrică pe care l-a fondat poartă numele ei. Un bust de la intrarea în această instituţie medicală va aminti tuturor că aici a lucrat decenii la rând femeia care a reuşit  într-o lume dominată de bărbaţi, să-şi facă un nume…

Natalia Gheorghiu a fost o legendă pentru Chişinăul de odinioară. Odată mă aflam la o intersecţie pe strada Puşkin când zăresc o maşină care încerca să treacă în viteză, neregulamentar, strada. Colaboratorul poliţiei rutiere tot atunci şi-a făcut loc printre maşini, eliberând traseul pentru cel care vădit încălca regulile de circulaţie. Mă aşteptam să-l pedepsească pe şofer, dar el a salutat milităreşte femeia care se afla la volan. „E superiorul dumitale?  l-am întrebat eu curioasă.  Nu, e profesorul Natalia Gheorghiu. Se grăbeşte la o operaţie…”

Mai ştiam noi, ziariştii, că femeia aceasta, care a făcut atâtea pentru alţii, s-a privat pe sine de multe lucruri care aduc confort şi bunăstare. A trăit modest, cu lucruri puţine,  avea necesarul şi-i era destul. O singură prietenă i-a mângâiat viaţa – interpreta Tamara Ciobanu. Familia dnei Gheorghiu era compusă din două persoane: ea şi feciorul Vasile. I-a fost pacient acest copilaş şi l-a înfiat de pe când avea trei anişori. Îşi mai amintesc şi astăzi cei de la Centrul de Chirurgie Pediatrică cum o aştepta acest pacient al ei cu grave probleme de sănătate. Şedea în fiecare dimineaţă în pragul spitalului şi zărind-o striga: ”Mama vine”, apoi ziulica întreagă umbla în urma ei prin secţie ca un pui golaş… Avea să spună mai târziu Natalia Gheorghiu că aşa întâlneşte Dumnezeu sufletele care trebuie să fie împreună. Feciorul adoptiv Vasile a bucurat-o cu trei nepoţi. Una din fete locuieşte chiar în apartamentul bunicii şi are un copil. Deci a reuşit până în anul morţii – 4 februarie 2002 – să ajungă şi străbunică Natalia Gheorghiu. Omul de valoare, să ştiţi, nu lucrează pentru ochii lumii sau ca să fie lăudat, ci dintr-un îndemn al sufletului. Asemeni Nataliei Gheorghiu… (lidia bobână)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău