VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Natalia Ciocan. Îndrăgostită de toamnă

Natalia Ciocan. Îndrăgostită de toamnă

Comentează

director general „Moldexpo”

Vârstă: 49 de ani
Data, locul naşterii: 19 martie 1957, Grozeşti, Nisporeni
Zodie: Peşti
Studii: Facultatea de Filologie a USM, Institutul de Politologie din Odesa
Stare civilă: căsătorită
Performanţă în carieră: câteva premii „Businessmanul anului”
Pasiuni, hobby: Când lumea merge la recepţii, eu merg la teatru. Iubesc teatrul.  
Principiu de viaţă: Trebuie să faci bine, pentru că răul vine singur.

Nu-i va fi ruşine dacă va fi să plece vreodată de la Moldexpo. Ar lăsa în urmă o temelie solidă a businessului expoziţional local. Pentru străini, Moldova de aici începe. Clienţii îşi fac o impresie despre ţară, despre imaginea ei, nivelul serviciilor şi atitudinea faţă de parteneri. Este un director foarte dur, dar şi tolerant, şi creator.

Este pasionată de munca sa. Crede că fiecare are locul lui în viaţă şi că dacă încă nu l-a găsit, trebuie să-l caute neapărat. Consideră că e mai bine să fii cea mai bună dereticătoare, decât cel mai prost şef... „Mi-am ales profesia absolut întâmplător, ca toţi copiii. Visam la o facultate de drept, dar îmi  lipsea vechimea în muncă. Nu aveam nici o şansă. La Comisia de admitere m-au sfătuit să merg la filologie. Eram şapte pe un loc. Şi unicul „patru” din atestatul meu era la limba moldovenească. Dar întotdeauna mi-a plăcut să mă autodepăşesc. Chiar n-am să pot? m-am întrebat. Şi am reuşit.”

După Facultatea de Filologie a USM a făcut un an şi jumătate de pedagogie, după care au venit, fără să o întrebe, comsomolul şi partidul. Visul ei era o carieră în ştiinţă – studia metodica predării limbii române în şcolile alolingve. Dar la comsomol au convins-o că au mai multă nevoie de ea. În 1989 viaţa a mai pus-o la o încercare – să decidă să facă politologie la Odesa. „Tot timpul m-am temut de limba rusă. Aveam complexul că nu o vorbesc suficient de bine ca să-mi permit să fac   facultatea în această limbă. Nu a fost o decizie uşoară. Dar am făcut un salt interior. M-am autodepăşit.” Războiul de peste Nistru a pus punct carierei în organele de partid, a pus punct şi proiectelor sale adresate copiilor. Atunci a dat Benderul pe Chişinău. Într-o lună a reuşit să schimbe apartamentul şi să fie la noul loc de muncă – Moldexpo. Din 1993, a fost şef al Secţiei cultură, expoziţii şi vicedirector al centrului Moldexpo. De 10 ani, este director general al acestui centru.  Consideră că viaţa e constituită dintr-un şir de întâmplări. Revenirea la Chişinău nu figura pe agenda viselor ei. „La Bender mă simţeam bine, eram la locul meu – inspector al secţiei personal din cadrul comitetul orăşenesc al învăţământului public. Iubesc copii şi îmi place să mă ocup de ei. Nu depind de ideologii, ci de oamenii care sfinţesc locul. Noi încă nu am găsit ideologia de care ne-am conduce în societate şi e greu”. Este o fire creatoare şi la Moldexpo a deschis uşile unui extraordinar salon de artă, în care şi-au expus lucrările cei mai valoroşi artişti plastici de la noi şi din afara ţării. S-a ocupat personal de scenariul prezentării calendarului expoziţional pentru 2006. Nu crede că în viaţa ei cariera are o mare importanţă, importantă e satisfacţia. Mai contează familia. „Sunt de şase ani alături de bărbatul care mă face să mă simt împlinită. Din păcate, nu am avut norocul să am copiii mei, dar foştii elevi mă vizitează şi acum.”

Visele dnei Ciocan  nu ţin de carieră. Ar vrea să mai călătorească, să mai înveţe limbi străine. Iubeşte toamna. Pentru intensitatea culorilor. „Vine ca o briză relaxantă după verile înăbuşitoare. Şi tot toamna, revine sezonul expoziţional. Simţi cum te pătrunde natura, o dată cu sentimentele pe care ţi le oferă lucrurile frumoase,  până în adâncul plămânilor...” (rodica ciorănică)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Dumnezeu s/o odihneasca in pace.........a trecut in lumea celor sfinti
Ala   -  
08 Octombrie 2010, 13:21
Sus ↑
Dumnezeu s-o odihneasca in pace. A fost o femeie de aur, dar, din pacate, s-a stins din viata, in noaprtea de 8 octombrie 2010.
anisoara   -  
08 Octombrie 2010, 14:47
Sus ↑
este o pierdere enorma p/u Moldexpo, poate uneori a fost dura, dar a reusit sa tie in friu asa un colectiv si o asa activitate. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!!!
aaa   -  
10 Octombrie 2010, 09:58
Sus ↑
cred ca Dna Natalia ne va veghea de sus ca tare tinea la bastina ei.Domnul s-o ocroteasca si sa se odihneasca in pace, iar noi s-o pomenim.Pacat ca ne-a luat-o prea devreme .
nina,grozesti   -  
10 Octombrie 2010, 21:14
Sus ↑
Sunt sicata de aceasta veste?! Pacat, mereu simtim o durere, o pierdere si un gol in suflet cind pierdem oameni mari si de merit, care au facut atit de bun si mult pentru tara noastra! Dumnezeu s-o odihneasca in pace. Va ramine in memoria noastra cu amintiri calde si bune.
Elena   -  
10 Octombrie 2010, 22:36
Sus ↑
Пусть земля ей будет память,вечная память Наталье Васильевне,пускай отдыхает!Мы никогда не забудем ее
!   -  
11 Octombrie 2010, 22:42
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău