VIP Magazin
26 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Molly Lampheare. Prima la fileu

Molly Lampheare. Prima la fileu

Comentează

preşedintele Clubului Internaţional al Femeilor, voluntar în Corpul Păcii

Vârstă: 64 de ani
Locul naşterii: Texas, SUA
Zodie: Leu
Studii: Facultatea de Limbă şi Literatură Engleză, Ştiinţe politice  
Stare civilă (soţ, copii): Necăsătorită, 3 copii
Pasiuni, hobby: Tenis, opera
Principiu de viaţă: Să fii onest, corect şi binevoitor

Vorbeşte despre bătrâneţe ca despre o răceală. Are în cap mii de planuri şi adoră cuvântul provocare. Se bucură enorm că  în sfârşit a ieşit la pensie, şi are timp pentru a schimba lumea. Îi place la  nebunie să joace tenis, iar în dulap are chiar şi o bilă de bowling pe care încă nu a folosit-o.  

Molly Lamphear nu are nimic în comun cu vârsta sa. Este mereu grăbită, dar nu aşa, de formă, ci pentru că are mereu treabă. Ziua şi-o dedică proiectelor de caritate, ca voluntar al Corpului Păcii, seara este preşedinte al Clubului Internaţional de Femei, iar în timpul liber scrie cărţi. De fapt, şi noaptea s-ar mai putea face câte ceva, însă lumea are tendinţa să doarmă. “Ieşirea mea la pensie a coincis cu o viaţă nouă. Mi-am propus să fiu mai activă, să fac ceva util, nu doar pentru mine, ci şi pentru alţii. Am simţit că s-a deschis în mine un robinet de energie” Şi unde dacă nu în Moldova, ai spaţiu de întors munţii? Fără a sta mult pe gânduri, dna Lamphear s-a înrolat în Corpul Păcii şi a luat calea oceanului. „Trebuie să recunosc că habar nu aveam de Moldova şi, ca mulţi americani, a trebuit să o caut mult pe hartă”.

La început voia să refuze acest interviu, dar s-a gândit că e bine ca lumea să ştie că nu doar tineretul are ceva de spus. ”Femeile în vârstă pot fi foarte utile societăţii, cu experienţa lor. ” Molly Lamphear este o feministă înverşunată şi este mândră de această calitate a sa. Ea spune însă că feminismul este deseori neînţeles. „Pentru mine feminismul înseamnă alegere. Să poţi alege să faci lucrurile care îţi plac, în primul rând pentru tine. În viziunea mea, o femeie care stă toată ziua la bucătărie pentru că îi place să gătească şi una care nu iese din salonul din frumuseţe, sunt feministe în egală măsură. Ambele fac ce le place”.

De când se află în Moldova, dna Lamphear a scris şi o carte. Ea se numeşte “Destine spulberate” şi este despre deportări. „Deseori în misiuni am întâlnit multe femei din generaţia mea care au fost deportate. Şi când mi-au povestit despre atrocităţile prin care au trecut şi le-am comparat cu viaţa pe care am dus-o eu, am ramas foarte impresionată. Mă gândesc de multe ori dacă eu aş fi putut rezista unei asemenea soarte”  Deşi îi reuşeşte practic tot ce-şi propune, sunt unele lucruri pe care nu le poate controla. Vrea nepoţi şi aici este neputincioasă. Toţi cei trei copii ai săi sunt prea ocupaţi cu cariera, de aceea dna Lamphear mai amână bucuria de a fi bunică pentru vremuri mai bune. “Sunt atâtea lucruri pe care am putea să le facem împreună – visează ea uneori  – i-aş purta cu mine prin lumea mare şi am trăi experienţe fabuloase”.

Până atunci însă Molly îşi caută de altele. Calitatea sa de preşedinte al Clubului Internaţional al Femeilor îi dă multă bătaie de cap, însă dna Lamphear nu se plânge. “Prin intermediul acestui club am întâlnit foarte multe femei interesante, inclusiv din Moldova. Atunci când mai multe femei cu iniţiativă se întâlnesc, se pot face lucruri mari.”  Cel mai important lucru în viaţă, spune Molly, este să nu te dai bătută. Să crezi în propriile forţe, să ieşi din tipare şi să mergi doar înainte. Viaţa este pentru ea ca o partidă de tenis – chiar dacă nu obţii scorul dorit, ramâi cu plăcerea de a fi jucat. (tatiana ţîbuleac)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău