VIP Magazin
23 Februarie 2020
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Mariana Durleşteanu. Primul ambasador la Londra

Mariana Durleşteanu. Primul ambasador la Londra

Comentează

Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al RM în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Vârstă: 34 de ani
Data, locul naşterii: 5 septembrie 1971, Durleşti
Zodie: Fecioară
Studii: Facultatea de Economie, specialitatea contabilitate şi informatică, Universitatea “Babeş-Bolyai” (Cluj), Şcoala de Management (or. Bled, Slovenia)
Stare civilă: căsătorită, doi copii gemeni
Premii: Ordinul Gloria Muncii
Hobby: sport extrem, plimbări cu scuterul pe apă, patinaj
Principiu de viaţă: Să contribui din suflet cu lucruri bune pentru cei care te înconjoară, să te bucuri de ceea ce ai obţinut şi să nu invidiezi

Nu şi-a dorit vreodată o carieră briantă: pur şi simplu a ştiut să dea soluţii şi să salveze situaţii cât a deţinut funcţii la Ministerul Finanţelor – primul şi singurul loc de muncă până a deveni Ambasador al R. Moldova la Londra. Tânără şi frumoasă, ambiţioasă şi profesionistă, Mariana Durleşteanu se dedică muncii până la semnarea documentelor finale.

Jurnaliştii acreditaţi la recepţia dată într-un restaurant de lângă Palatul Buckingham după prezentarea scrisorilor de acreditare au remarcat engleza spilcuită a dnei Ambasador Durleşteanu, îmbrăcată într-un costum elegant, de culoarea perlei şi persuasiunea mesajului ei politic. Mariana Durleşteanu a avut marea onoare de a deveni, în noiembrie 2004, primul ambasador al ţării noastre la Londra, fiind prima femeie-diplomat într-o capitală mare a lumii. Munca ei de la minister a stârnit întotdeauna admiraţie: bărbaţii-colegi rămâneau surprinşi de ambiţia şi curajul ei. Talentul de a nu fi birocrată, ci doar tehnocrată a ajutat-o să avanseze, în cinci ani, de la angajata Direcţiei Relaţii Financiare Internaţionale a Ministerului de Finanţe la postul de viceministru (avea 30 de ani) şi apoi prim-viceministru al finanţelor, contribuind ulterior la soluţionarea problemelor privind achitarea şi restructurarea datoriilor externe ale Moldovei.

Chiar dacă aceste fraze nu sună poetic, după ele se ascund ani de muncă, fără sâmbete şi duminici libere. O fotografie din perioada ministerială prins-o lângă un munte de hârtii şi mape gata s-o ia la vale. Drumul ei spre succes a început cum nu se poate de firesc. Având „nouă” la absolvire, a venit la Chişinău cu gândul de a se angaja la o bancă. Şocată de întrebarea: „Cine v-a trimis la noi?”, a încercat, ca o ultimă speranţă, la Ministerul Finanţelor, unde candidatura ei a fost primită cu maximă seriozitate – lucru ce a făcut-o să fie optimistă în ceea ce priveşte cariera. Pentru ea au valorat rezultatele atinse, fie atunci când a promovat politica Ministerului Finanţelor sau acum, când pledează cauza ţării. Viaţa ei a căpătat noi sensuri odată cu apariţia pe lume a celor doi gemeni, Iuliana şi Alexandru, pe care i-a adus pe lume la 19 august 2003. Este o femeie care ştie să negocieze şi să obţină ceea ce-şi propune. Deşi are un caracter hiperactiv şi adesea îşi creează situaţii dificile, ştie bine cum să repare o greşeală. Îi vine greu să stabilească un echilibru între familie şi serviciu, căci balanţa înclină acum mai mult spre biroul ei din Dolphin Square, „noroc de mama, care şi-a luat concediu de maternitate şi este alături de mine şi de copii”, spune dna Durleşteanu, care apreciază fidelitatea, sinceritatea şi înţelegerea reciprocă în familie. Pentru ea, diplomaţia este înainte de toate o bună şcoală politică. „Satisfacţia din 2005 a constituit-o faptul că Moldova a apărut în vizorul liderilor britanici şi al societăţii de aici drept o ţară europeană cu priorităţi clare şi tradiţii frumoase. Mă bucur că nu mai sunt atât de des întrebată: „Where is Moldova?”. Am reuşit să creăm un grup interparlamentar moldo-britanic care, sunt sigură, va fi util în procesul de extindere a Uniunii Europene”, a conchis dna Ambasador. (rodica trofimov)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon


* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău