VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Mariana Bahnaru. O voce de aur, pe unde herţiene

Mariana Bahnaru. O voce de aur, pe unde herţiene

Comentează

crainic radio

Vârstă: 60 de ani
Data, locul naşterii: 28 ianuarie 1946, Vânători, Nisporeni
Zodie: Vărsător
Studii: Şcoala superioară teatrală „Şciukin” din Moscova
Stare civilă: căsătorită, doi copii
Premii: artistă emerită (1980)
Pasiuni, hobby: croşetatul

S-a născut într-un sătuc pitoresc de codru, numit Vânători, vecin cu satul Ciuteşti (toponimele vorbesc de la sine despre această zonă împădurită). La un an de la naştere, ruşii îl deportează pe tatăl ei, Eudochim Mişliuc (oamenii spun că pentru un pumn de secară, găsit în podul casei acestuia).  Peste încă un an, vine vestea că a decedat la Novosibirsk.

Eufrosinia, rebotezată de lume Zina, rămâne cu trei copii în braţe. Când Maria împlini 13 ani, maică-sa îi lăsă în grija vecinilor şi plecă pe şantier la Chişinău. Peste un an îşi luă cu ea şi copiii. Trăiau într-o baracă. După absolvirea şcolii nr.32 cu medalie, fata se angajează la Uzina „Vibropribor”, lăcătuş-asamblor de categoria 3. Făceau oscilografe pentru avioane. În 1964 se înscrie la seral la Institutul Politehnic din Chişinău, Facultatea Telemecanică. Îndemnată de un oarecare Repeşco, urmează cercul dramatic de la Casa Tineretului. În 1965 se selectau tineri pentru Şcoala Superioară Teatrală „Şciukin” din Moscova. Acelaşi Repeşco îi poartă de grijă, o convinge pe mama Mariei s-o lase la studii. La examene, ministrul culturii, Ion Ungureanu, se leagă de orăşeni, pe care îi consideră „stricaţi la limbă”. Pe Maria o ia la studii, la insistenţa examinatorilor moscoviţi. I-a fost foarte greu, dar a rezistat. La primul examen anual, Maria se prezintă cu un studiu de excepţie şi Ungureanu îşi schimbă părerea despre „orăşeancă”. Iar în 1970, studenta  Mişliuc îşi încheie studiile cu menţiune.

Împreună cu alţi 18 colegi, vine la Teatrul „Luceafărul”. Era deja căsătorită cu un „şciukinist”, care o trădează şi pe ea şi pe micuţul Viorel, de numai doi anişori. Munceşte mult. Colaborează cu televiziunea şi programul radio „Luceafărul”. Reuşeşte să joace câteva roluri, printre care cel al Luluţei din „Chiriţa în provincie” de Alecsandri şi în „Voiaj de nuntă” de Vişnevsky. În 1971, între TV şi radio, alege radio. E angajată crainic, cu un salariu de 100 de ruble. Peste două luni e deja crainic, categoria a II-a. Se recăsătoreşte cu Petru Bahnaru, dansator în trupa orchestrei „Fluieraş”. Acesta, de dragul Mariei, refuză cariera artistică, îmbrăţişând meseria de mecanic maşini de calcul şi scris. Simţind sprijinul soţului, ea devine şi mai activă: emisiuni tv pentru copii, concerte televizate, dublări la „Moldova-film”, prezentări de concerte pentru guvern, declamări la 1 mai şi 7 noiembrie, prezentări ale sesiunilor Comitetului Central etc. Însoţeşte în concerte Orchestra „Folclor” şi pe cea Simfonică prin toată Moldova. Prezintă cultura noastră la Moscova. Prin 1975 i se  spunea deja Mariana Bahnaru, deşi oficial poartă acest nume din 2004. Pentru muncă şi talent, în 1980 i se conferă titlul „Artistă Emerită din Moldova”.

În prezent, este redactor şi şefă de sector emisie radio. Feciorul, Viorel, a absolvit Facultatea de Drept la Bucureşti, s-a căsătorit şi s-a stabilit cu traiul la Roma. Fiica, Viorica, este actriţă la Teatrul Evreiesc din Bucureşti. În acest an, Mariana Bahnaru, vocea de aur a radiodifuziunii moldoveneşti, împlineşte 35 de ani de activitate, în calitate de crainic la Radio Moldova. (ion borş)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Sunt foarte mindra de Mariana Bahnaru si mereu o ascult cu o placere imensa...fiindca cu vocea ei am crescut de mici privind desene animate si ii ador vocea ei care are un efect linistitor...va multumesc din suflet ca ati stiut sa incalziti inimile moldovenilor cu vorbe bune...
Marina Bahnari   -  
02 Februarie 2011, 23:57
Sus ↑
Va multumesc pentru tot ca am fost si sunt eleva dvs, cu lectii de viata dictie si omenie exemplu pentru crainici prezentatori multi sustin si imi zic "ai luat lectii de la D-na Bahnaru"?
De ce? fiindca se simte scoala ei multumesc !!!!!
Viorica   -  
07 Septembrie 2011, 19:57
Sus ↑
MARIANA BAHNARU ARE O VOCE CA DE PRIVIGHETOARE
CATALINA PSENEAC   -  
24 Aprilie 2013, 21:09
Sus ↑
o recunosc din primul cuvint spus
veronica   -  
22 Iunie 2015, 10:40
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău