VIP Magazin
Print
Print
Print
Print
  Ediţia     |  2013   |  2009   |  2006
Maria Ungureanu. Femeia cu 19 copii

Maria Ungureanu. Femeia cu 19 copii

Comentează

Vârstă: 42 de ani
Data şi locul naşterii: 30 mai, 1963, Căpriana, Străşeni
Zodie: Gemeni
Studii: medii
Stare civilă: căsătorită, 19 copii
Distincţii: medalia „Meritul Civic”

Este femeia care a avut curajul să nască şi să crească 19 copii în cea mai săracă ţară a Europei. Maria Ungureanu este o femeie-fenomen atât pentru R. Moldova, ţară în care familiile au, în medie, maxim doi copii, cât şi pentru Africa, bunăoară, statul cu cele mai numeroase familii – de câte zece copii.

Maria Ungureanu a ajuns de poveste datorită celor doisprezece băieţi şi şapte fete pe care a avut sănătate şi voinţă să-i nască în cei 25 de ani de căsnicie. Copiii cuplului Ungureanu din satul Căpriana, raionul Străşeni, sunt atât de mulţi, încât ar putea forma o clasă de liceu. Dar haideţi să vă prezentăm acest batalion de copii: Elena (23 de ani), Anişoara (22 ani), Ion (21 ani), Viorica (20 ani), Constantin (18 ani), Denis (17 ani), Aurica (16 ani), Pavel (15 ani), Ştefan (14 ani), Mihai (13 ani), Vlăduţ (11 ani), Adrian (10 ani), Dorin (9 ani), gemenii Valentin şi Angela (7 ani),  Cristina (6 ani), Mădălina (5 ani), gemenii Nicu şi Dumitru (3 ani). „Sunt mulţi, dar ce să facem, dacă aşa a vrut Dumnezeu? Nu ne putem împotrivi dorinţei Lui”, ne limpezeşte Maria fireasca nedumerire. „Am crescut într-o familie cu nouă copii şi până la al şaptelea micuţ nu mi-am făcut nici o grijă. Abia la al zecelea am înţeles că nu e de glumit. Dar, mă rog, Dumnezeu e mare şi ne va ajuta să ne descurcăm”, spune Mihai Ungureanu, capul acestei megafamilii şi bărbatul care aduce bani în casă, ce-i drept puţini la număr pentru a-şi întreţine odraslele.   ... Cum e să creşti şi să hrăneşti atâtia suflete? Maria Ungureanu zice că s-a obişnuit deja cu acest ritm accelerat de viaţă. Fireşte, nu face ea singură toate treburile casnice în ajutor venindu-i copiii mai mari. Dar cert e că în fiecare zi femeia face de mâncare ca pentru un regiment. În casa lor, vasele mici stau doar ca element decorativ, “la putere” fiind ceaunul de 10 şi cratiţa de 18 litri. Deşi mâinile o dor neîncetat, în fiecare săptămână mama coace pâine, consumând un sac de făină dintr-o dată. Altă soluţie nu există. Dacă ar fi să cumpere pâine, ar trebui să cheltuiască tot salariul soţului.

Cu averea lor cât praful de pe tobă, le vine greu să-şi întreţină familia. Practic lipsiţi de ajutorul statului (venitul lor lunar din salariul bărbatului şi din plata indemnizaţiilor pentru copii nu acoperă nici jumătate din minimul necesar), soţii Ungureanu se descurcă de unii singuri. Mănâncă ceea ce cresc în gospodărie şi se îmbracă modest. Deşi erau zile când nu aveau nici un ban în casă şi nici siguranţa zilei de mâine, familia Ungureanu nu s-a gândit nici pentru o clipă să-şi dea o parte din copii la internat. Cu doi ani în urmă, Maria Ungureanu a primit o scrisoare de la o pereche de bătrâni din România. Aceştia au auzit de neobişnuita familie din Căpriana şi, presupunând că le vine foarte greu să întreţină atâţia copii, s-au oferit să-i crească ei pe doi. “Le mulţumim că au dat dovadă de înţelegere, dar copiii mei nu vor fi crescuţi de străini. Renunţ la ultima fărâmă de pâine, dar nu mă despart de nici unul”, aşa a reacţionat Maria Ungureanu la propunere. Bogata mamă e încrezătoare că cei 19 copii vor avea parte de viaţă bună, iar ea, alături de soţ şi de o droaie de nepoţi - de cele mai frumoase bătrâneţi. (ina prisăcaru)

Sus ↑

 Comentarii: CommentsTitleIcon

Inteleg ca sunteti o familie crestina si vreau sa va imcurajez printrun mesaj Biblic ''De aceea va spun ;nu va ingrijorati de viata voastra,gindindu-va ce veti minca sau ce veti bea; nici de trupul vostru gindindu-va cu ce va veti imbraca.Oare nu este viata mai mult decit hrana, si trupul mai mult decit imbracamintea? Uitati-va la pasarele cerului ; ele nici nu seamana nici nu secera si nici nu string nimic ingrinare; si totusi Tatal vostru cel ceresc le hraneste.Oare nu sunteti voi cu mult mai de pret decit ele? Matei 6:25-34
Axenia Raileanu   -  
13 Martie 2010, 10:05
Sus ↑
Dumnezeu să Vă dea sănătate , curaj în toate , răbdare , la mai mult şi la mai mare .
aurelia   -  
18 Octombrie 2010, 09:51
Sus ↑
O FAMILIE FRUMOASA...
VLAD   -  
31 Ianuarie 2011, 19:52
Sus ↑
Dumnezeu sa va binecuvinteze.Stra,strabuniciimei dupa tata au avut 24 de copii,erau din satul Lujeni de langa Cernauti.
Cezar Teodorescu   -  
22 Octombrie 2012, 03:52
Sus ↑
Bazati-va pe cuvantul Domnului nostru Isus Hristos,El va purtat de grija si-o sa va poarte ,asa cum scrie in sfanta Scriptura.Dumnezeu sa va ,intareasca si sa va dea biruinta ,ca numai prin El puteti ajunge la biruinta .Va salut cu psalmul 20 .Si eu am deocamdata 11 copii laudat sa fie Domnul nostru Isus Hristos .Dmnul sa va binecuvinteze amin .
Daniela Azoitei din Tg-Jiu   -  
31 Ianuarie 2013, 00:56
Sus ↑
felicitari acestei familii si puterii lor de sacrificiu. ne putem mantui purtandu-ne crucea pana la capat cu dragoste, credinta si demnitate. cele mai bune ganduri de departe...
getodacul   -  
20 Februarie 2013, 23:02
Sus ↑
Sa va ajute Dumnezeu. Casa cu multi copii e o casa binecuvantata de Dumnezeu. Si eu am 8 copii si sunt foarte fericita sa-i vad cum cresc sanatosi si in voie buna. Nu indraznesc sa va cer vre-un copil, fiindca inteleg si stiu ca pentru fiecare mama copilul ei e parte din sufletul ei. Dar daca cineva doreste sa mearga sa invete la facultate sau la liceu, noi il putem sustine cu toata dragostea. Locuim in Romania si ne puteti lasa mesaj pe adresa de email fanica_93@yahoo.com. Dumnezeu sa aiba grija in continuare de voi.
jana   -  
11 Martie 2013, 23:04
Sus ↑
ma uimeste atunci cand asemenea familii minunate 'copii sunt un dar de la dumnezeu si rodul iubirii a doi oameni.eu am un baietel de 9 ani si ami mai doresc macar unul dar nu sa mai antamplat.va doresc tuturos sanatate si fericire;
ionela   -  
12 Aprilie 2013, 13:08
Sus ↑
Ma uit la comentariile astea si-mi dau palme de prostia "crestinilor"
care incurajeaza asa ceva. Asta e o iresponsablitate crasa. Oamenii astia au cu siguranta o problema la scarfarlie. Daca nu ai cu ce-i creste, nu faci, frate, 19 copii, ca suntem in secolul 21. Exista clamparea trompelor uterine, exista vasectomie... Familie minunata? Oare ce-o fi asa minunat ca niste copii abia au ce manca si minimul necesar pentru un trai CAT DE CAT DECENT? Ca sa nu mai vorbim de lucruri pe care noi in familiile moderne le consideram banale. Cum ar fi PC-ul pe care l-au folosit unii sa scrie comenatriile astea care nu apr sa aiba vreo elgatura cu realitatea.
Madalin Grama   -  
27 Septembrie 2014, 09:49
Sus ↑
Sunt niste parinti inconstienti. Realmente inconstienti. Acei copii vor trebui sa munceasca mult timp numai ca sa manance, ce sa mai vorbim de alte lucruri materiale necesare. Da' na, e bine sa il ai pe Dumnezeu in suflet. Dar in cap?? ce cultivi? tot credinta? Constiinta nu o cultivi? Nu se simt vinovati ca au facut atatia si ca abia ii hranesc?
Madalina   -  
10 Decembrie 2014, 21:24
Sus ↑
scurt....INCONSTIENTA
Mihai   -  
11 Decembrie 2014, 12:34
Sus ↑
Inconstient este cel ce vorbeste fara sa stie. Am fost crescut intr o familie cu teama de Dumnezeu alaturi de 9 frati. Este cu adevarat minunat. Nu imi inchipui cum ar fi altfel. Viata este mai mult decat hrana si trupul mai mult decat imbracamintea.
l s   -  
09 Martie 2015, 16:11
Sus ↑
linisti
alina   -  
29 Iulie 2015, 22:35
Sus ↑
Doamna ieu ad avea nevoie de o bona ptr. Copil an italia santem dispusi sa platim near face placere da va ajutam
Loc de munca   -  
11 Aprilie 2016, 01:01
Sus ↑
Doamna ieu ad avea nevoie de o bona ptr. Copil an italia santem dispusi sa platim near face placere da va ajutam
Loc de munca   -  
11 Aprilie 2016, 01:01
Sus ↑
As putea avea numarul dvs mobile au fix.
Cu stima familia Pascal
Diana   -  
09 Mai 2016, 15:19
Sus ↑

* Nu sunt admise comentariile ce conţin cuvinte indecente şi atacuri la persoană.


code
Meteo
Curs valutar
Horoscop
Chişinău